Montaż lampki do cofania

04 Sie 2013, 18:16

Kupiłem sobie niedawno auto z przyciemnianymi tylnimi szybami i wszystko jest OK. Za dnia. W nocy jest problem tej kategorii, że przy cofaniu kompletnie nic nie widać. Jeśli jeszcze jest jakieś zewnętrzne źródło światła (latarnia, lub światło z pobliskiego domu), to jeszcze jest OK, ale jak chcę cofnąć w kompletnym mroku, to wszystko odbywa się na "czuja", przez co na szerokiej drodzę "łamię" się jak tirem.
Chcę zamontować jakąś lampkę, która zapalałaby się podczas wrzucania wstecznego.

Stąd moje pytanie. Jaką lampkę (chcę aby była jak najmniejsza, o mocnym świetle) powinienem kupić i jak ją zamontować?
Auto które posiadam, to Grande Punto.
irask2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 04 1990
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Fiat Punto II
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

05 Sie 2013, 13:17

To chyba lepiej zamontować kamerę..
[link do oferty na Allegro wygasł]
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

06 Sie 2013, 09:20

kamera to 200-300 do tego ekran to następne 200-300, to taniej czujniki cofania wychodzą :wink:
a co do lampki,
wg przepisów musi ona byc zsynchronizowana z światłami wstecznymi, i nie można jej włączać osobno,
co do samej "lampki", najlepiej by było zamontowac albo dobrą lampę roboczą albo mocną diodową (przy czym dioda będzie bardziej punktowa niż robocza) szczerze polecam wmontowac w klape bagażnika a wygląda to przykładowo tak
Zdjęcie

u mnie wmontowana lampa robocza Wessema (najtańsza na rynku :mrgreen: całe 30 pln)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Sie 2013, 05:17

pocieszny napisał(a):kamera to 200-300 do tego ekran to następne 200-300

Przesadzasz - nie przejrzałeś aukcji z mojego posta - kamera juz jest za 80 a monitor 7" mozna wyrwac za 100.. a wygoda bezcenna ..
Lampa nawet najsilniejsza niewiele pomoże w/g mnie - szyby ma ciemne i tyle - musi się nauczyć cofać na lusterka..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Rok produkcji: 2011

07 Sie 2013, 09:31

to i tak drożej niż 30 zeta :mrgreen: poza tym zanim odpalisz ekran i kamere to niestety schodzi troche :wink:
do tego cofając "na kamere" bez czujników nie mla poczucia odległości żadnego, często widuje BMW z kamerami obite z każdej strony :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Sie 2013, 11:22

Zastanowię się nad czujnkiem parkowania z buzzerem i lampką zamontowaną na klapie bagażnika. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Dzięki za rady.
irask2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 04 1990
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Fiat Punto II
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nietypowe auto do driftu
    Dodatkową różnorodność do świata sportów motorowych wprowadzają auta do driftu. Konstrukcyjnie bliżej im do samochodów wyścigowych niż rajdówek. W końcu zawody driftingowe organizowane są na gładkiej ...
    Jak Toyota nauczyła świat wydajnej produkcji
    Toyota stała się pierwszym producentem na świecie, którego roczna produkcja przekroczyła 10 milionów aut. Toyota Corolla – samochód, który zmotoryzował japońską klasę średnią – jest ...

08 Sie 2013, 05:08

pocieszny napisał(a):zanim odpalisz ekran i kamere to niestety schodzi troche

Co schodzi ?? Kamera i monitor są podłączone pod zasilanie światła cofania - system automatycznie się uruchamia po wrzuceniu wstecznego biegu..
irask2 napisał(a):jak to wyjdzie w praktyce

Nooo, ciekawe czy będziesz zadowolony..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika