Montaz LPG Mazda 6 2003

06 Mar 2018, 14:26

Czesc,

Posiadam mazde 6 kombi 2003 rok, silnik 2,0 benzyna . Zastanawiam sie nad montazem LPG. Otrzymalem wycene na instalacje Lovato Smart ExR, podobno dobrze wspolgra z tymi silnikami.
Czy jest ktos w stanie podzielic sie opinia na temat tej instalacji?

Pozdrawiam
darkn
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 03 2008
Auto: Mazda 6

07 Mar 2018, 19:34

darkn napisał(a):Otrzymalem wycene na instalacje Lovato Smart ExR, podobno dobrze wspolgra z tymi silnikami.

Bardzo ciekawi mnie co autor miał na myśli że instalacja współgra z tym silnikiem? Instalację gazowe IV generacji są uniwersalne i można je różnie konfigurować zależnie od silnika i jego mocy. Dlatego ważne jest aby robił to profesjonalny warsztat, o którego nie łatwo.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

31 Mar 2018, 17:39

Zgadzam się z kolegą wyżej, kwestia kalibracji, strojenia. Pytanie czy masz wybranego gazownika? Ja do tego silnika doradziłbym Sequent 32 od Brc lub coś z zavoli. Spokojnie go obsłużą.
Pyreks
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna

04 Kwi 2018, 19:50

Pyreks napisał(a):zavoli.

no nie zavoli proszę cię może jeszcze listwa wtryskowa valtec? myślałem że na forum poleca się dobre i sprawdzone rzeczy..
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Kwi 2018, 20:44

Bardziej chodziło mi o reduktor.... Swoją drogą słyszałem, że wzięli się za wtryski i obecnie wcale źle nie pracują. A Ty może jeździłeś na zavoli?
Pyreks
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna

09 Kwi 2018, 19:16

Pyreks napisał(a): A Ty może jeździłeś na zavoli?

Na moje szczęście nie, dlatego nie zraziłem się do instalacji gazowych. Wtryskiwacze valteca montowało się 10 lat temu. Na swoje czasy były dobre ale do współczesnych aut nie nadają się już mało precyzyjne wolne i z żywotnością tez nie najlepiej.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Bum i nagłe rozerwanie opony!
    Nagłe rozerwanie opony zdarza się rzadko, ale jest bardzo niebezpieczne. Co może być powodem? Z reguły mamy do czynienia z długotrwałymi zaniedbaniami – przede wszystkim jazdą na niedopompowanych oponach i brakiem regularnej ...