Montaż radia w fiacie uno 900cm.

16 Lut 2010, 21:54

Witam mam problem chcę podłączyć radio w samochodzie.
Ale niestety niema w nim kostek iso (zasilania,głośników).
Kostki Iso już mam, radio też głośniki,i antenę.
Jak lepiej podłączyć pod stacyjkę ,czy prosto pod akumulator.?
Jaki przekrój kabla (żyły) do zasilania ,a jaki do głośników?
W stacyjce niema pozycji-ACC(czy jakoś tak) więc lipa bo na postoju musiał bym mieć włączony zapłon. -to odpada.
Więc muszę prosto pod akumulator, jaki dać bezpiecznik i czy jakiś wł/wył.
I czy podczas pracy silnika nie będzie za duże napięcie (czy nie spali radia)
I jakie jeszcze rzeczy potrzebuję?
Z góry dziękuje za odpowiedzi. :shock:
malti
Nowicjusz

Miejscowość: wałbrzych

18 Lut 2010, 19:55

malti napisał(a):Witam mam problem chcę podłączyć radio w samochodzie.
Ale niestety niema w nim kostek iso (zasilania,głośników).
Kostki Iso już mam, radio też głośniki,i antenę.
Jak lepiej podłączyć pod stacyjkę ,czy prosto pod akumulator.?
Jaki przekrój kabla (żyły) do zasilania ,a jaki do głośników?
W stacyjce niema pozycji-ACC(czy jakoś tak) więc lipa bo na postoju musiał bym mieć włączony zapłon. -to odpada.
Więc muszę prosto pod akumulator, jaki dać bezpiecznik i czy jakiś wł/wył.
I czy podczas pracy silnika nie będzie za duże napięcie (czy nie spali radia)
I jakie jeszcze rzeczy potrzebuję?
Z góry dziękuje za odpowiedzi. :shock:

Kostke podlacz pod brazowy-+ (caly czas jest prąd)i czarny- Popatrz dokladnie sa napewno Do glosnikow trzeba "dorabiac" instalacje
elektron1234

20 Lut 2010, 22:03

elektron1234 napisał(a):Kostke podlacz pod brazowy-+ (caly czas jest prąd)i czarny- Popatrz dokladnie sa napewno Do glosnikow trzeba "dorabiac" instalacje

Mógł byś trochę dokładnie napisać bo trochę nie łapie.

Zamierzam połączyć tak kostkę zasilającą (czarną)
"czerwony" pod + przy akumulatorze do tego bezpiecznik 15A i wł/wyl (gdzieś w desce rozdzielczej) 12v zasilanie

"czarny" pod minus przy akumulatorze. masa

"żółty" pod + przy akumulatorze.12v podtrzymanie

i myślę że będzie działać :?:
malti
Nowicjusz

20 Lut 2010, 22:40

malti napisał(a):
elektron1234 napisał(a):Kostke podlacz pod brazowy-+ (caly czas jest prąd)i czarny- Popatrz dokladnie sa napewno Do glosnikow trzeba "dorabiac" instalacje

Mógł byś trochę dokładnie napisać bo trochę nie łapie.

Zamierzam połączyć tak kostkę zasilającą (czarną)
"czerwony" pod + przy akumulatorze do tego bezpiecznik 15A i wł/wyl (gdzieś w desce rozdzielczej) 12v zasilanie

"czarny" pod minus przy akumulatorze. masa

"żółty" pod + przy akumulatorze.12v podtrzymanie

i myślę że będzie działać :?:

Jesli chcesz pod aku Kup pprzewod 2-zylowy 2x1mm 2xizolowany i podlacz pod aku ( np niebieski podlacz do czerwonego i zoltego razem a brazowy na czarny (masa) cos takiego [link do oferty na Allegro wygasł] radio bedzie gralo bez kluczyka tzn bedziesz wlaczal i wylaczal wylacznikiem w radiu jesli nie mozesz znalezc tych przewodow co pisalem mozesz odkrecic popielniczke i wykorzystac podlaczenie zapalniczki (czarny -masa ,czerwony + ,zolty nie podlaczaj jesli nie masz zapalniczki napewno jest kostka na 3 piny W razie niejasnosci pisz na gg Powodzenia
elektron1234

21 Lut 2010, 20:19

Podłącze tak jak napisałeś wielkie dzięki.
A tak poza tym mam takie pytanie.
mam włącznik/wyłącznik T120 o taki http://eltronix.pl/products/13534 i są w nim 3 piny
oznaczone 1.2.3 i teraz pytanie które dwa są w nim robocze a który do podświetlenia (włącznika/wyłącznika) na 12v. :shock:
malti
Nowicjusz

21 Lut 2010, 20:32

malti napisał(a):Podłącze tak jak napisałeś wielkie dzięki.
A tak poza tym mam takie pytanie.
mam włącznik/wyłącznik T120 o taki http://eltronix.pl/products/13534 i są w nim 3 piny
oznaczone 1.2.3 i teraz pytanie które dwa są w nim robocze a który do podświetlenia (włącznika/wyłącznika) na 12v. :shock:

Zblokuj na jednym przewodzie dwa zaciski te co ida do odbiornika i podlacz na srodek i zewnetrzny podlacz prad i przelacz powinno zaswiecic a jesli nie to zmien zasilanie odwrotnie
elektron1234

21 Lut 2010, 22:04

A mam jeszcze jedno takie pytanie gdybym chciał zamontować cb-radio(lub innego typu urządzenie) na 12v.
To czy jakbym podłączył te urządzenie prosto pod akumulator ,i dał (bezpiecznik) to czy by je spaliło bo po rozruchu silnika jest większe napięcie niż 12v. :?:
Z góry dzięki za odpowiedzi :mrgreen:
malti
Nowicjusz

21 Lut 2010, 22:23

Nie ma takiej opcji zeby bylo wieksze napiecie przy rozruchu Skad ci to przyszlo do glowy?
Mozesz smialo podlaczac Gdzies slyszales w ktoryms kosciele dzwonili tylko nie wiesz w ktorym i co (jest taka opcja ze radio sie spali uszkodzi ale napewno na 100% nie dotyczy to fiata uno) Podlaczaj zabezpieczaj itd Dziwi mnie tylko to ze wszystko chcesz podlaczac bezposrednio z aku jak prad jest we wnetrzu auta ,ale pewnie dla ciebie jest to najbardziej zrozumiale i oczywiste POWODZENIA
elektron1234

22 Lut 2010, 15:58

Tak jest to dla mnie najbardziej zrozumiałe bo w sprawach elektryki jestem zupełnie zielony. :shock:
malti
Nowicjusz