Montaż rejestratora z trybem parkingowym - Auris Hybrid 2015r. lift

02 Sty 2022, 21:58

Jednak tryb parkingowy odpuszczam. Poczytałem trochę na forach i w zasadzie ma to swoje plusy ale i minusy w trybie parkingowym stałe zasilanie mimo wszystko daje o sobie znać akumulatorowi. Teraz tylko się zastanawiam nad modelem kamerki bo mało miejsca jest przy podszybiu z uwagi na zestaw kamer od systemów.

Najbardziej pasuje tutaj VIOFO A119 V3 Quad HD+ lub ten sam zestaw z kamera tylną VIOFO A129 Plus Duo-G rozważam jeszcze Rejestrator Vantrue T3 HDR jedyny rejestrator z detekcja ruchu oparty na czujniku mikrofalowym co wiążą się z trybem parkingowym który w niewielkim poborem prądu rzędu 20mA. Ale jest sporo większa jeśli chodzi o gabaryty i mniej dyskretna....
sebsad2705
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 16 10 1997
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Toyota Auris
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

03 Sty 2022, 13:33

sebsad2705 napisał(a):Najbardziej pasuje tutaj VIOFO A119 V3 Quad HD+ lub ten sam zestaw z kamera tylną VIOFO A129 Plus Duo-G
Bardzo fajne kamery jakiś czas temu widziałem tą drugą wersję zamontowaną w samochodzie i opinia właściciela był bardzo pozytywna. Sam zresztą oglądałem trochę filmików z tego urządzenia i są naprawdę dobre jeżeli chodzi o jakość do ceny.
sebsad2705 napisał(a):Rejestrator Vantrue T3 HDR jedyny rejestrator z detekcja ruchu oparty na czujniku mikrofalowym co wiążą się z trybem parkingowym który w niewielkim poborem prądu rzędu 20mA
Tyle pewnie pobiera w trybie czuwania jak nie wykrywa ruchu przed kamerą. Co ma na plus to większy kąt widzenia o 20* bo ma 160*. Dodatkowo wartość przysłony jest mniejsza F/1.4 co w teorii powinno polepszyć jakość nocnych filmów.

Oglądałeś na YT filmiki z obu tych kamer? Porónywałeś sobie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Sty 2022, 14:00

tak porównywałem i minimalnie VIFO A119 lub A129 są trochę lepsze ...
Zresztą tryb parkingowy wzbudzany ruchem ma pewne minusy bo załącza się po kilku sekundach po wykryciu ruchu więc nie jest idealny w 100%
Jedynie tryb parkingowy nagrywający w time laps lub mniejszej rozdzielczości Bitrate ma sens.
Reasumując w moim przypadku gdzie auto stoi większość czasu w pracy na parkingu lub na parkingu pod domem i jazda trwa 15 minut x 2 w ciągu dnia to tryb parkingowy zje akumulator lub nawet power bank ...
Kupuje VIOFO ...... i do gniazda zapalniczki będzie tryb jazdy i tyle
sebsad2705
Początkujący

03 Sty 2022, 15:14

sebsad2705 napisał(a):jazda trwa 15 minut x 2 w ciągu dnia to tryb parkingowy zje akumulator lub nawet power bank ...
Faktycznie przy takich przebiegach to nawet bez rejestratora warto by było doładować akumulator co jakiś czas :)
Rokiko
Forumowicz VIP

03 Sty 2022, 15:16

Wiadomo że trafiają się tez dłuższe trasy ale to sporadycznie... więc tryb parkingowy niestety przyniesie w jakimś sensie problemy...
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za wypowiedzi w temacie
sebsad2705
Początkujący

03 Sty 2022, 22:54

sebsad2705 napisał(a): ...... i do gniazda zapalniczki będzie tryb jazdy i tyle
Pisałem
bonifacy napisał(a): Nie podłączam kamerki do gniazda zapalniczki . Plątanina kabli , często jest na nim zasilanie stałe . Często a to nie kontaktuje , albo jest potrzebne do ładowania smartfona , zasilenia nawigacji czy smartfona z włączoną nawigacją , a to pasażer swoim telefonem też by się podładował . Podłączam kamerkę indywidualnie poprzez dołożoną , zabudowaną gdzieś w kokpicie ładowarkę podłączoną pod napięcie po zapłonie . Po włączeniu zapłonu kamerka startuje z zapisem a po wyłączeniu zapłonu się wyłącza . Nic mnie nie absorbuje , zapis zawsze jest .
Generalnie zapominam o tym że mam kamerkę . Nic nie włączam , ona się niejako integruje się z autem . Oczywiście takie podłączenie wymaga ingerencji w instalację elektryczną, coś tam trzeba wywiercić w kokpicie , ale warto .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybryda oczami dziecka
    Hybrydy są dziecinnie proste w budowie i w obsłudze – tak orzekli mali eksperci po dniu spędzonym z hybrydowym Aurisem. Toyota zaprosiła ośmioro małych miłośników motoryzacji do udziału w projekcie "Hybryda oczami ...

04 Sty 2022, 11:02

i zakupiona VIOFO A119 V3
koszt:
488 zł kamerka z werja GPS + karta pamięci 64GB Samsunga Endurance za 65 zł
jak za te pieniądze chyba najlepszy zestaw
Porównywalna cena była by 70mai A500S z kamerka tylną jednak jej jakość jest średnia a i duża zaletą VIOFO jest kondensator zamiast baterii co w perspektywie czasu przełoży się na dłuższy czas eksploatacji ...
poza tym jeśli chodzi o szybę w AURISIE z zestawem czujników VIOFO jakoś się tam wkomponuje lepiej niż 70mai ...

P.S.
Dam znać jak się ten zestaw spisuje
sebsad2705
Początkujący

04 Sty 2022, 11:18

sebsad2705 napisał(a):jeśli chodzi o szybę w AURISIE z zestawem czujników VIOFO jakoś się tam wkomponuje lepiej niż 70mai ...
Ja u siebie patrzyłem gdzie by można taką kamerę zainstalować (takie samo auto) na przedniej szybie żeby nie przeszkadzała i chyba najlepszym miejscem w którym by była praktycznie niewidoczna dla kierowcy nie ograniczając w żaden sposób pola widzenia była by lokalizacja za środkowym lusterkiem po prawej stronie.

Daj znać gdzie ją zamontujesz, możesz wrzucić jakąś fotkę jak to będzie wyglądało :wink:
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Rok produkcji: 2016

04 Sty 2022, 11:26

Oczywiście dam znac ale tak na szybko to kamerka będzie gdzieś tutaj jak na zdjęciu obiektyw tak aby wycieraczka go sięgała
innego rozsądnego miejsca nie widzę

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

sebsad2705
Początkujący

04 Sty 2022, 11:34

Tak samo myślałem :) obiektyw na wysokości innych czujników.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Rok produkcji: 2016

04 Sty 2022, 11:35

sam jestem ciekaw jak to będzie wyglądać i jak nagrywać na pewno wrzucę fotki po instalacji :D
sebsad2705
Początkujący

04 Sty 2022, 13:20

sebsad2705 napisał(a):zakupiona VIOFO A119 V3
Bardzo dobry wybór. Zaktualizuj sobie tylko firmware do najnowszej wersji bo ostatnio czytałem że właśnie ten model dostał sporą aktualizację i można by si e pokusić o stwierdzenie że nawet lepiej widać numery rejestracyjne niż w wyższym modelu który ma jakość nagrywania 4K :)
Rokiko
Forumowicz VIP

05 Sty 2022, 15:42

Wstępny montaż zakończony tak to wygląda

sebsad2705
Początkujący

05 Sty 2022, 15:43

widok ze środka

sebsad2705
Początkujący

05 Sty 2022, 15:44

Z miejsca kierowcy nie widoczna ma to ten plus że nie rozprasza i nie zabiera pola widzenia a mały minus że nie widać podglądu ale to akurat mi nie potrzebne...

Polecam kamerkę jest naprawdę kompaktowa i jakość obrazu jak na razie na plus wracając z pracy zobaczę jak w trakcie jazdy nagrywa i wieczorem dam znać ;-)

sebsad2705
Początkujący