Monterey 3.1 TD - Kontrolki ...

13 Lis 2008, 19:09

Witam wszystkich bywalców forum :wink:
Od niedawna jestem posiadaczem Monterey"a 3.1 TD 1996r Dopiero poznaję autko i prośba o wyjaśnienia:
Konsolę mam z nowego modelu i po lewej stronie kierownicy jest szereg kontrolek, coś na wzór komputera. Cztery okienka lampek, a nad nimi napisy:
WARNING INDICATOR ANTI THEFT
ANTI THEFT miga po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i czasami (po zamknięciu drzwi) po jakimś czasie odzywa się alarm (fabryczny klakson). Przestaje po otwarciu drzwi kluczem (centralny zamek). Zaznaczam, że nie wiadomo mi o dodatkowym alarmie (brak pilota). Czy to jest jakiś Anty Napad?

Następnie po odpaleniu silnika, gaśnie tylko kontrolka oleju, kolejne gasną dopiero po przegazowaniu silnika (powyżej 2 tys. obrotów)Tak ma być, czy to wina np. Regulatora Napięcia przy alternatorze? Podejrzewam tą usterkę, bo przygasają światła po zejściu silnika na wolne obroty.

Mam jeszcze przy zegarach, palącą się kontrolke T-BELT w zębatej obwódce, ale to jak się domyślam, kłania się wymiana rozrządu?

Pozdrawiam wszystkich i gdyby ktoś mi pomógł, byłbym zobowiązany
PARTIA
Nowicjusz

14 Lis 2008, 11:37

T-Belt to krzyk samochodu o wymianę rozrządu :wink:
Reszty nie znam
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

14 Lis 2008, 15:12

Rozrząd, oleje, filtry zmieniłem. "krzyk" zniknie po podłączeniu do komputra i skasowaniu.
ANTI THEFT mnie drażni, bo nie wiem jak go się wł/wył. Alarm wyje kiedy chce :(
Z ang. to coś przeciw złodziejom, a tu i na właściciela warczy !!!
PARTIA
Nowicjusz

05 Sty 2009, 16:53

CHECK ENGINE

Co to za ch...a na desce mi wyskoczyła? Szlag mnie trafia, bo po "amerykańsku" nic nie czaje, a samo tłumaczenie wyrazów nic nie daje ....
PARTIA
Nowicjusz

05 Sty 2009, 20:59

Witam, nie wiem czy pomogę ale z posiadanej mi wiedzy jeżeli chodzi o język anglikański mogę Ci tylko podpowiedziec, że Warning indicator anti theft
oznacza uwaga czujnik przeciwko złodziejowi. O co z tym dokładnie chodzi to nie wiem, ale byc może jest to jakieś dodatkowe zabezpieczenie, które na chwilę obecną szwankuje :D
A co do check engine ( sprawdź silnik ) niestety nie wiem o co może chodzic, ale pewnie o silnik 8) , ja na twoim miejscu udał bym się z tym do mechanika :D
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

06 Sty 2009, 08:10

check to informacja o jakimś błędzie w silniku.
Wezyrro dobrze prawi, musisz wybrać się do mechanika i elektryka bo problem może właśnie tkwić w instalacji elektrycznej (czujnik i system antykradzieżowy) :(
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV
    Nowy Outlander PHEV nie jest tylko odmianą obecnego na rynku wariantu z silnikiem spalinowym, ani modelem demonstrującym potencjał technologii hybrydowej typu plug-in, ale kolejnym wcieleniem Nowego Outlandera – obok ...