Monterey 3,1td

12 Gru 2008, 22:18

Cześć szukam kogoś kto jest podobnie jak ja posiadaczem montiego ponieważ mam kilka pytań. Mianowicie chcę spytać czy zawory przy kolektorze ssącym mają być zamknięte czy otwarte i jak jest z ogrzewaniem w tym aucie bo u mnie jest kiepsko termostat jest ok-nowy obieg w nagrzewnicy jest a szyby się parują -filtry pyłkowe wyjąłem całkowicie .Zgóry dziękuję za pomoc
marek0173
Nowicjusz

Miejscowość: Świętokrzyskie

18 Gru 2008, 19:36

WITAM.JEŻELI CHCESZ UZYSKAĆ WIĘCEJ INFORMACJI NA TEMAT ZAWORÓW PRZY KOLEKTORZEZADZWOŃ POD NUMER TEL.792106160.INTERESUJE MNIE GDZIE ZNAJDUJĄ SIĘ FILTR PYŁKOWY Z GÓRY DZIĘKUJĘ.MARIUSZ
MARIOF
Nowicjusz

18 Gru 2008, 23:25

Filtry pyłkowe są dwa i są schowane za schowkiem od strony pasażera należy odkręcić schowek i tam je znajdziesz .
marek0173
Nowicjusz

28 Gru 2008, 16:49

Dziękuję kolego za info pozdrawiam
MARIOF
Nowicjusz

28 Gru 2008, 19:03

Witaj

Zawory tzw. EGR standardowo są zamknięte u mnie otwierają się jak samochód dostanie dobrze buta przeważnie w terenie wtedy otwierają się automatycznie (sterowanie podciśnieniem) ale z tego co wiem to wtedy silnik zaczyna dopalać spaliny.
Odnośnie ogrzewania to miałem podobnie przypuszczalnie masz przypowietrzony układ.
Ostatni odkryłem że mój montek ma dodatkową grzałkę elektryczną w nawiewie i działa wtedy gdy ogrzewanie jest włączone na full i załącze wentylator.

Pozdrawiam :D

Sylwek
Opel Monterey 3,1TDI z 1996 r.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: świętokrzyskie

28 Gru 2008, 19:06

Mam pytanie z którego roku masz montka z tymi filtrami pyłkowymi i czy masz klimatyzację.

Sylwek
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

02 Sty 2009, 22:28

Mój monti jest z 96r mam nową konsolę i klimę
marek0173
Nowicjusz

02 Sty 2009, 23:18

marek kliknij jak odkręca się ten schowek, Ty już to robiłeś to dasz wskazówki a ja nie będę się musiał plontać, zajrzę czy u mnie też są filtry.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Sty 2009, 18:21

Pod schowkiem pod spodem są dwa wkręty na śrubokrtęt gwiazdkowy po wykręceniu powinien wyjść cały schowek i na wprost jest pionowa zaślepka i za nią są dwa filterki i to wszystko.Ja wyjąłem całkowicie i jeżdżę bez.Pozdrawiam Marek
marek0173
Nowicjusz

07 Sty 2009, 17:59

Sylwek napisz dokładnie gdzie jest ta grzałka i jak ją sprawdzić czy działa .
marek0173
Nowicjusz

07 Sty 2009, 21:27

Hello

U mnie nad pedałem gazu idą takie dwa grube przewody i obok takie dwa cienkie ze złączką w gąbce i biegną pod panel środkowy. Żeby dostać się do grzałki rozbierałem panel środkowy i podnosiłem do góry panel dzwigni skrzyni biegów i jak się tam spojrzy to widać w kanale wentylacyjnym wpust grzałki z dwoma dochodzącymi grubymi przewodami. Grzałka włącza się tylko przy włączonym na full ogrzewaniu i włączonym wentylatorze np na 3. Włączenie grzałki można łatwo odczytać z voltomierza pokładowego bo zaraz trochę przysiada. No i u mnienia ma klimy nie wiam czy ma to wpływ na jej obecność.

Pozdrawiam
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Sty 2009, 21:28

A sorki nie podziękowałem za info odnośnie filtra pyłkowego.
Dzięki znalazłem i będę wymieniał wkłady

Pozdrawiam
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Sty 2009, 21:31

Dzięki spróbuję to jakoś sprawdzić.
marek0173
Nowicjusz

11 Sty 2009, 13:16

witam!i dzęki za porady bo też nie mogłem znaleźć filtrów pyłkowych a w sklepie powiedzieli że w tym modelu nie ma! ntomiast mam inny problem!!!kupiłem Montka z 94r. od znajomego numery sprawdzałem tylko z tabliczką!przyszło do przeglądu i nie mogę znaleźć numerów nabitych na nadwoziu!czy możliwe jest żeby wogóle nie były nabite?czy po prostu nie mogę znaleźć!bardzo proszę o pomoc!!!
pitur13
Nowicjusz

11 Sty 2009, 16:12

Hello

Numery są nabite na ramie w prawym tylnym nadkolu. Numery są nabite na środku ramy bliżej kabiny. Pewnie trzeba będzie sporo poskrobać.

Miłego poszukiwania :D
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika