Motocykliści

25 Lip 2009, 11:21

Co myślicie na temat polskich motocyklistów?
Czy według was są dobrymi kierowcami?
Czy jeżdżą bezpiecznie?

Proszę opisywać swoje opinie i inne spostrzeżenia
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

25 Lip 2009, 16:28

Z motocyklistami bywa różnie jedni jeżdżą bezpiecznie i w miarę zgodnie z przepisami a jedni mają wszystko gdzieś i myślą że są panami drogi bo nikt im nie podskoczy.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

25 Lip 2009, 17:24

Ale większość wypadków z udziałem motocyklisty jest z winy kierowcy samochodu to coś powinno dawać do myślenia ???
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

25 Lip 2009, 23:35

szybki200 napisał(a):Ale większość wypadków z udziałem motocyklisty jest z winy kierowcy samochodu to coś powinno dawać do myślenia ???

Nie mów mi o odpowiedzialności samochodziarzy, bo motocykliści mają w d... jakiekolwiek przepisy. Liczy się on, motor i prędkość.
Ja ich nie żałuję. Niech im ziemia ciężką będzie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lip 2009, 00:20

Ja do niedawna miałem motocykl Yamaha R6 to było cudo
ale ja się im nie dziwie że łamią przepisy bo jadąc z prędkością 200 km/h czujesz takie zajebiste uczucie wolności czujesz się jak by cały świat przestał istnieć jak by nie było żadnych kłopotów i zmartwień wydaje ci sie że na całym świecie jesteś tylko ty i twoja bestia.
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Lip 2009, 08:36

Dishman napisał(a):Nie mów mi o odpowiedzialności samochodziarzy, bo motocykliści mają w d... jakiekolwiek przepisy.

Proszę Cię jak by to kierowcy samochodów nie łamali nagminnie przepisów.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SsangYong Tivoli - druga generacja modelu
    Jesień 2019 to czas nowości SsangYong’a. Pierwszą z nich jest wprowadzenie na polski rynek nowej wersji Tivoli. Nowe Tivoli ma długość 4225 mm, szerokość 1810 mm oraz wysokość 1613 mm. W porównaniu do poprzedniej ...
    Moto Session 2017 / relacja
    Targi Moto Session wpisały się już na stałe do naszego kalendarza i odwiedzamy je regularnie przedstawiając Wam relację zdjęciową z tej imprezy W tym roku Targi odbyły się w pierwszy weekend kwietnia czyli dużo wcześniej ...

26 Lip 2009, 10:10

PrezesArtek napisał(a):
Dishman napisał(a):Nie mów mi o odpowiedzialności samochodziarzy, bo motocykliści mają w d... jakiekolwiek przepisy.

Najgorsze wśród kierowców samochodów jest wymuszanie pierwszeństwa wyobraźcie sobie że motocyklista jedzie np. 140 i jakiś d...l mu samochodem wyjedzie motocyklista nie ma szans na przeżycie

Ja sam miałem taką sytuacje że jechałem yamahą wyprzedzam jakaś vectrę i gdy jestem na równo z nią jej kierowca odbija w lewą stronę wprost na mnie całe szczęście że ja miałem na liczniku ok 70 ale i tak byłem poobijany praktycznie wszędzie miałem nogę i rękę w gipsie
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Lip 2009, 11:13

Jasne, że łamią, nie mam zamiaru ich usprawiedliwiać, ale nie w tak rażący sposób jak motocykliści.
Fakt, są ludzie w samochodach, którzy jadą naprawdę brawurowo, ale motocykliści to tylko ludzie jadący brawurowo.

O ile przeciętny kierowca w mieście ulicą będzie jechał zamiast 50 km/h te 65 km/h, to motocyklista będzie łapał prędkości powyżej 80 km/h. Po prostu motocykliści jeżdżą szybciej i mocniej łamią ograniczenia prędkości. A robią to dlatego, że mają odpowiednie maszyny. Np. dlaczego utarło się, że kierowcy BMW jeżdżą ryzykancko, bo też w większości te BMW mają mocne silniki i stać te samochody na więcej niż przeciętne Fiaty, czy Ople.

O jeździe poza terenem zabudowanym w ogóle nie wspominam. Czy ktoś widział, aby samochód wyprzedzał ścigacza na trasie? Jeżeli nawet to dlatego, że koleś jedzie z kumplem i czeka na niego. Motocykl rozpędza się dużo szybciej, dlatego na światłach wyprzedzi auta, ale mknie sporo szybciej niż samochody, dlatego na długich prostych auta ich nie wyprzedzają.
Moim zdaniem na drogach z marginesem wielu kierowców na ograniczeniu do 90 jeździ do 140-160 km/h, więcej to już naprawdę wściekli i szybcy. A motocykliści dobijają do 200. Na szybszych trasach jest odpowiednio wyżej.

I to co wiedzą wszyscy z Was. Jak jedziesz szybko, albo założysz sobie, że będziesz jechał szybko, to łamiesz inne przepisy, jak linie ciągłe, zakaz wyprzedzania na pasach, wyjeżdżanie na czołówkę, itp. Po prostu prędkość i wolniejsza jazda innych uczestników ruchu wymusza łamanie innych przepisów. Jeżeli motocyklista jedzie szybciej, to siłą rzeczy wymusi więcej wykroczeń.

szybki200 napisał(a):Najgorsze wśród kierowców samochodów jest wymuszanie pierwszeństwa wyobraźcie sobie że motocyklista jedzie np. 140 i jakiś d...l mu samochodem wyjedzie motocyklista nie ma szans na przeżycie

A jakim trzeba być debilem, żeby jechać 140 km/h mając świadomość, że czyjś niewielki błąd może Cię zabić?
Bez urazy, nie dążę tutaj do pyskówki, ale motocykliści jadą tak jakby każdy musiał ich widzieć i nie zrobi głupoty. Czy jazda pojazdem, który nie daje żadnej ochrony w przypadku zderzenia z prędkością dużo wyższą niż przepisowa to nie jest głupota i nie wolno takiego motocyklisty nazwać debilem?
Zanim zaczniemy wymagać mądrej jazdy od innych, sami zacznijmy jeździć mądrze.

Jazda +50 km/h niż pozwalają przepisy jest nieodpowiedzialna, ale o ile facet w BMW może mieć podstawy, że skończy się to dla niego na złamanej nodze, to motocyklista jedzie po śmierć. A mimo to jedzie tyle i więcej. I kto tu jest debilem? :evil:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lip 2009, 21:35

Dishman napisał(a):Zanim zaczniemy wymagać mądrej jazdy od innych, sami zacznijmy jeździć mądrze.

To zdanie jak najbardziej popieram.

A co do motocyklistów to fakt sporo jeździ zbyt szybko ale to zazwyczaj na ścigaczach bo bo mają czym przycisnąć, ale są też motocykliści ma motocyklach turystycznych, chopperach itd. którzy jeżdżą spokojnie nie wyprzedzając na styk i nie wyjeżdżając na czołówki.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lip 2009, 22:39

PrezesArtek napisał(a):ale są też motocykliści ma motocyklach turystycznych, chopperach itd. którzy jeżdżą spokojnie nie wyprzedzając na styk i nie wyjeżdżając na czołówki.

Spoko, jasne, że są i oni jeżdżą normalnie. Też może ściśle nie przepisowo jeżeli chodzi o prędkości, ale z głową i do nich nic nie mam.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Lip 2009, 09:38

Wczoraj wracając z Żywca jechał sznurek samochodów i grupka motocyklistów na chopperach i wszyscy w jednym szyku aż znalazł się jakiś gówniarz na ścigaczu z wygiętą rejestracją i jak mnie wyprzedzał to zabrakło dosłownie z 10cm i zahaczył by o nadjeżdżający z przeciwka samochód.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika