Można złożyć skargę?

11 Sty 2011, 17:45

Witam panowie, mam do was takie pytanie. Czy jeśli w Gminie są nie dostosowane drogi tzn są bryły twardego śniegu oraz w co po niektórych miejscach i samochód ulegnie kolizji:

Przedni: błotnik, lampa i zderzak to czy moge zgłosić skargę do Gminy?
Cyprian
Nowicjusz

Miejscowość: Tczew

11 Sty 2011, 18:19

Oczywiście że możesz, tylko poprzyj się zdjęciami uszkodzonego samochodu i bryły lodu na drodze.
Pozdrawiam
kamolrex
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

11 Sty 2011, 18:52

Zdjęcia auta mam już, jutro wykonam drogi gdyż ciemno juz.

[link wygasł]

[link wygasł]

PS: jak złożyć taką skargę ? :?:
Cyprian
Nowicjusz

11 Sty 2011, 21:11

wydaje mi się, że bardziej pomocne i przydatne były zdjęcia drogi i warunków na niej panujących.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

11 Sty 2011, 21:37

Zawze bardzo pomocne jest wezwanie policji, która po przyjechaniu na miejsce zrobi swoją dokumentację. Tak jak w przypadku wjechania w dziurę i uszkodzeniu przez nią samochodu. Musisz ustalić zarządcę drogi i w gminie zapytać kto jest odpowiedzialny za odśnieżanie tej drogi.
A tak z ciekawości zapytam jak doszło do tego uszkodzenia?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

11 Sty 2011, 21:45

Ślizga nawierzchnia + bruzdy lodu na drodze które "podbiły" auto co łączyło sie z utratą panowania nad kierownicą.
Cyprian
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...

11 Sty 2011, 21:55

Witaj ! Źle zrobiłeś, że nie wezwałeś policji na miejsce zdarzenia. Protokuł z zdarzenia + zdjęcia uszkodzeń auta i drogi podczas tego incydentu i masz wszystko udokumentowane, że ubezpieczalnia drogowców nawet nie będzie miała możliwości znaleźć "dziuery w całym" :)
Pozdrawiam
Jerzy Wolert
P.S. Chcesz tanio kupić oświetlenie LED i Xenon ? Napisz do mnie !
Wol-Wikar
Nowicjusz

11 Sty 2011, 21:59

Być może powinienem lecz wydarzyło się to już 300m od mojego miejsca za mieszkania więc dojechałem na podwórko. Uszkodzenie jest i to nie była szybka prędkość tylko 35km/h , 40km/h nie dało rady szybciej nawet jechać.
Cyprian
Nowicjusz

11 Sty 2011, 22:09

Jeżeli do uszkodzenia doszło w ten sposób, to nie chcę cię rozczarowywać, ale raczej nic nie załatwisz. Domyslam się, że odpowiedz będzie jedna - nie dostosowałeś prędkości do warunków panujących na drodze. Jakbyś jechał wolniej, to nie wpadłbyś w poslizg.
Oczywiście zawsze można spróbować, ale jak będziesz opisywał to zdarzenie, to nie mów im takich rzeczy, że wpadłeś w poślizg przez bruzdy lodu, z powodu których wpadłeś w poslizg. Bo żeby wpaść w poślizg, to trzeba jechać naprawdę z prędkością nie dostosowaną do warunków panujących na danej drodze.
Sorki, że tak piszę, ale taka jest prawda - jakbyś jechał 40 km/h to nie wpadłbyś w poślizg i nie uszkodziłbyś samochodu z takimi skutkami. A domyślam się, że to zdarzenie nie miało miejsca na drodze np. wojewódzkiej, która przebiega przez gminę. Lepiej wymyśl coś innego, bo w gminie najprawdopodobniej usłyszysz to, co ci napisałem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

03 Lut 2011, 12:28

Skarge zawsze możesz złożyć,tylko zazwyczaj nic z tego nie przychodzi,przyjmą i zapomną. Musiałbyś zebrać dużo świadków i udowodnic uszkodzenie samochodu właśnie przez takie bryły.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

03 Lut 2011, 14:41

Nie dostosował pan prędkości do warunków panujących na drodze. Dziękujemy do widzenia...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

03 Lut 2011, 15:04

Kubuch napisał(a):Nie dostosował pan prędkości do warunków panujących na drodze. Dziękujemy do widzenia...

Dokładnie trzeba było odrazu wzywac policje nie istotne ile m czy km zdarzenie miało miejsce.Sama ostatnio miałam taką przygode.Policja przyjechała i wszystko poszło w dobrym kierunku.
pasjonatka
Nowicjusz

Miejscowość: Miasto