MPV do 15tys

15 Paź 2014, 17:23

Witam wszystkich.
Jak się zapewne domyślacie, próbuję wybrać jakieś autko - dla rodzinki (na tą chwilę 2+1).
Nie zdecydowałem się jeszcze na konkretny model i w tej materii szukam porady i podpowiedzi.
Generalnie celujemy w autko pokroju scenica. Do niego się odnoszę, bo to był mój pierwszy pomysł, a najstarsza wersja bardzo mi się podoba. Jednak pierwszy scenic to stare roczniki, a chciałbym coś nowszego (ok 2004 rok). W związku z tym kolejnym pomysłem był scenic II. Co o nim sądzicie? Osobiście trochę boję się w tym modelu elektryki (wszystko 'sterowane')...
Co jeszcze? Na pewno będzie używany przede wszystkim na krótkie dojazdy (dom-dowóz dziecka-praca i powrót) - dystans 5 - 10 km. Tak wiec (jak doczytałem tu na forum) raczej benzyna (ew z lpg). W miarę zwarty, dobrze manewrujący (miasto). Jednocześnie z pojemnym bagażnikiem. Ideałem byłoby, gdyby dało się do środka wrzucić 2 rowery + rowerek, by wyrwać gdzieś za miasto bez motania się z hakami uchwytami itp.
Dla moich towarzyszek podróży ważne jest, by siedzieć wysoko . Jakoś wtedy lepiej znoszą podróż (na wakacyjne trasy pożyczam caddy'ego i jeśli chodzi o komfort wyjazdów na wakacje to jest to bajka! raz w długą trasę mieliśmy peugeota 208 i nie było fajnie).
Moje typy to:
-scenic ii (ewentualnie grand)
czy to jest dobra oferta:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- mazda premacy
- ford fusion
- honda jazz (chyba dużo mniejsza, ale podobno pakowna)
- może jakiś c-max...
te ostatnie pewnie przekraczają budżet.. :(
dzięki za wszelką pomoc i rady (zwłaszcza w materii sceniców)
jeszcze do scenica: co sądzicie o rx4?
sajmonp
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
Auto: Matiz :)

15 Paź 2014, 17:43

Może jeszcze pokażę, co znalazłem w okolicy Częstochowy:

i trochę dalej:

Jak wygląda spalanie w scenicach? nie jestem typem miejskiego rajdowca, jedynie na trasie czasami pocisnę (na tyle, na ile małżonka pozwoli) :)
sajmonp
Nowicjusz

16 Paź 2014, 19:06

Dziś rozmawiałem z kierowcą hondy jazz. Bardzo sobie chwalił jazdę po mieście, w dłuższe trasy też OK. Narzekał tylko na kolor (że czarny się brudzi ) :)
Jak wygląda w jazzie temat przestronności i wygody jazdy z tyłu? Dużo ciaśniej niż w scenicach?
Dzięki za wszelkie porady.
sajmonp
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Rosjanie wybrali coupé roku
    Lexus RC został ogłoszony najlepszym coupé w corocznym plebiscycie Car of the Year in Russia. W głosowaniu wzięło udział ponad milion osób. W 20 segmentach Internetowy plebiscyt trwał przez ponad trzy miesiące ...