MRÓZ - od razu przełącza z PB na LPG

22 Sty 2010, 21:56

Witam, od kilku dni mam problem z moją instalacją opartą o sterownik stag-300. Rano, silnik zimny, -9'C, przekręcam kluczyk, auto odpala normalnie i po dwóch sekundach przełącza się na gaz, zupełnie tak jak by na dworze było +30'C. Co może być przyczyną?
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

23 Sty 2010, 15:51

Albo uszkodzony czujnik temp. reduktora ( bardzorzadko ) , albo przestawiło się cos w programie. Podjedź go gazowników , niech podłączą do kompa i sprawdzą bo szkoda reduktora .
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

23 Sty 2010, 18:23

faktycznie sprawdziłem na zimnym silniku i temperatura reduktora 95'C a temp. gazu -10'C. Czy to możliwe, że czujnik temperatury się gdzieś wypiął ze złączki albo coś? Da radę wymienić w ten czujnik, czy trzeba zmieniać cały reduktor? Nie za bardzo mam kiedy pojechać do gazowników bo pracuję do późna, więc staram się naprawiać auto w miarę swoich własnych możliwości.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

23 Sty 2010, 22:24

Albo mozna wymienic sam czujnik w reduktorze, albo jezeli jest dobry to przestawil Ci sie czujnik w programie i dlatego zle odczytuje. Bez podlaczenia do komputera ciezko stwierdzic. Lub przelanczaj na gaz jak temperatura silnika bedzie minimum 40 stopni.
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław