Muzyka w samochodzie

13 Maj 2013, 19:25

Hej,
otóż mam taki problem, że kupiłem sobie mazde 626 w której jest radyjko bez wejścia na usb. Czy muszę kupić nowe radio z takim wejściem, czy wystarczy, że kupię transmiter usb? No właśnie, co do tego transmitera - słyszałem że jakość muzyki nie jest zbyt wysoka. Czy to prawda?
No i kolejna kwestia, to jak poprawić ogólnie jakość muzy w samochodzie? Nie chodzi mi a jakąś wielką tubę w bagażniku, łupanka na cały ogień i jest szpan na dzielni:D Mówię raczej o dobrej jakości muzyki we wnętrzu samochodu.. jakieś dodatkowe głośniki? Coś w tym rodzaju? Chcę zaznaczyć, że samochód jest całkiem przyzwoicie wygłuszony. I czy dam jakoś radę to wszystko podłączyć? Nie znam się za bardzo na takich rzeczach..
baklazan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 1994
Auto: brak

14 Maj 2013, 08:44

Wiesz co co do transmitera to jest całkiem ok. Sam używam transmitera firmy Peiying (http://www.peiying.pl) nie wiem co prawda czy ten model jest jeszcze w produkcji ale na pewno znajdziesz coś dla siebie. Cena jest odpowiednia do jakości. Trzeba przyznać że słaba jakość w przypadku transmiterów jest gównie gdy źródło dźwięku (telefon, mp3) podłączy się przy pomocy złącza Jack zarówno 3,5mm jak i 2,5mm. Przy podłączeniu przez USB jest całkiem dobra jakoś. Najlepiej jest zgrać muzyką na kartę pamięci, oczywiście gdy transmiter wyposażony jest w slot na kartę. Zapewnia to najwyższą jakość dźwięku ponieważ nie wykorzystuje się żadnych przewodów do łączenia źródła dźwięku z transmiterem. Właśnie te przewody obniżają jakość dźwięku.
Co do kolejnego pytania czyli ogólną jakoś dźwięku. Hmm miałem okazję jeździć Mazdą 626 ('96) w wersji przeznaczonej na Stany. Co mnie zaskoczyło przewody głośnikowe były miedziane i dość pokaźnej grubości jak na seryjne. Były one oryginalne i mam co do tego pewność. Na oryginalnym radiu i głośnikach za wiele nie zdziałasz. Sprawdź jakie masz przewody i ewentualnie jeśli okażą się aluminiowe to wymień je na miedziane nawet takiej samej grubości.
Dodatkowe głośniki moim zdaniem nie są potrzebne jeśli nie zależy Ci na jakimś bardzo rozbudowanym audio to to co masz czyli dwa w desce i 2 w przednich drzwiach i dwa w półce (wersja sedan) lub w drzwiach z tyłu powinno dawać radę. Jeśli jednak zdecydujesz się na wymianę radia (jednostki centralnej) to bez problemu sam to podłączysz i dasz radę nawet gdy jesteś laikiem w tej dziedzinie. CO do głośników to jeśli chcesz je wymieniać to pamiętaj że najważniejsze parametry to Impedancja i moc oraz średnica. Co do impedancji i mocy muszą być one zgodne z wymaganiami radia (jednostki centralnej) a średnica najlepiej taka jak oryginalnego głośnika ponieważ będzie on idealnie pasował w miejsce starego.
piotr03
Początkujący

Prawo jazdy: 10 10 2011
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.6 TU5JP4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

14 Maj 2013, 14:12

Dzięki wielkie za odpowiedź, Twój post bardzo mi pomógł;) Zdecyduję się w takim wypadku jednak na transmiter.
baklazan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 1994
Auto: brak

14 Maj 2013, 18:49

Cieszę się że Ci pomogłem. Jak byś jeszcze miał jakieś pytania czy wątpliwości co do takich spraw to pisz do mnie na PW. Jestem po technikum elektronicznym więc mam trochę rozeznania w tych sprawach.
piotr03
Początkujący

Prawo jazdy: 10 10 2011
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.6 TU5JP4

10 Paź 2013, 12:12

Zakupiłem transmiter na allegro za 25zł taki bez firmy. Jestem mile zaskoczony. Działa bez żadnych problemów. Po odpowiednim nastrojeniu nie słychać żadnej różnicy pomiędzy Radiem CD czy radiem USB a transmiterem. Nie słuchajcie tych wypowiedzi, że słaba jakość. Na PW mogę doradzić i powiedzieć o tym transmiterze.
wiesiekOO7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2013
Auto: Seat Cordoba I
Silnik: 1.4 MPI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VERVA Street Racing 2010 / relacja
    Wyścigi, pokazy i atrakcje dla każdego - to wszystko można było zobaczyć dzisiaj w centrum Warszawy Rywalizacja sportowa podczas VERVA Street Racing odbyła się dwuetapowo. Podobnie jak podczas prawdziwego Grand Prix, każdy ...
    Toyota TS050 Hybrid po raz pierwszy w Silverstone
    W weekend 16-17 kwietnia zaczynają się Mistrzostwa Świata FIA w wyścigach długodystansowych (FIA World Endurance Championship). W 6-godzinnym wyścigu w Silverstone w Wielkiej Brytanii Toyota GAZOO Racing wystawi nowy bolid, ...