Mycie auta

21 Gru 2008, 16:39

Mam pytanie- jak często i czym umyć samemu auto na parkingu?

Jest teraz zima i chciałbym troszkę oczyścić autko jak to zrobić i jakim preparatem?

Mógłbym prosić o jakieś instrukcje?

Czytałem żeby nie używać gąbki do czyszczenia lakieru. Ale dokładnie nie wiem czego użyć a przede wszystkim jakiego preparatu-chodzi o dokładną nazwę żebym mógł kupić, jakiś niedrogi.

Czym też "posmarować" jakąś dziurkę w lakierze czy małe pękniecie żeby to zabezpieczyć- nie wiem jakiś krem czy preparat zapobiegający dalszemu pękaniu lub rdzewieniu.

Moje auto jest w podpisie jeśli to ważne.
VW POLO 1.4 '96
Michaelbbx
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

21 Gru 2008, 17:29

Kolego ja w okresie zimowym myje auto w myjni bezdotykowej samoobsługowej i przy spłukiwaniu zawsze spłukuje sobie całe podwozie nadkola itp. z soli jakiej nie brakuje na drogach w zime.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

21 Gru 2008, 21:32

Auto w zimie najlepiej myć jak jest ciepły i słoneczny dzień - nie będzie wówczas problemu z przymarzaniem zamków i uszczelek.Myś miękką gąbką(nie szorstką) lub jakąs miękką szmatką,która nie pozostawia tych nitek(np. pielucha tetrowa).Myć szamponem z woskiem.Po myciu dokładnie wyczyścić do sucha uszczelki w drzwiach i najlepiej posmarować je jakimś preparatem(spreje silikonowe,wazelina kosmetyczna itd).Warto też przesmarować zamki w drzwiach(np. odmrażaczem do zamków,ktory nie tylko odmraża,ale też konserwuje).
No i lepiej nie myć na parkungu,bo to kosztuje,jak cię Straż Miejska przyczai.Chyba,że masz jakieś pewne miejsce,albo stosujesz ekologiczne środki myjące.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000