Mycie samochodu

23 Sty 2014, 15:44

Przepraszam, że taki błahy temat podejmuję, ale za cholerę nie wiem, jak umyć samochód, żeby nie zostawały po tym smugi. Jest czarny, więc wszystko widać na nim jak na dłoni, a nigdzie blisko nie mam myjni, zresztą boję się, że mi moją ślicznotkę uszkodzi.

Co źle robię? A robię to tak:
1) Teraz zima, więc w ogóle nie myję ;) Ale jak jest spoko ciepło, to:
2) Najpierw spłukuję szlauhem największy brud, błoto z kół, z niższych części samochodu
3) Mam taki szamponik do samochodu i go myję
4) Spłukuję, ale ZAWSZE zostają krople. Jak się tego pozbyć?

Ja wiem, że to śmiesznie brzmi, ale naprawdę mam z tym niemały kłopot, bo jeżdżę na zdjazdy i chcę, żeby ładnie się prezentowała (mam czarną RX 8).

Z góry dzięki
Schumi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 08 2004
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Seat Ibiza
Rok produkcji: 2007

27 Sty 2014, 17:56

Schumi napisał(a): Spłukuję, ale ZAWSZE zostają krople. Jak się tego pozbyć?

Musisz myć auto w cieniu i najlepiej po ostatnim płukaniu ściągnąć wodę z samochodu za pomocą gumowej ściągaczki. Na koniec wytrzeć miękką irchą. Jak wyschnie zawsze możesz jeszcze użyć jakiegoś mleczka do lakieru :)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

27 Sty 2014, 18:08

Schumi napisał(a):Spłukuję, ale ZAWSZE zostają krople. Jak się tego pozbyć?

Możesz też zainwestować w porządną polerkę... Woda będzie wtedy spadać z karoserii w takich "kuleczkach". Jeśli jesteś z okolic Mazowsza i będziesz zainteresowany to polecę Ci:

[link wygasł] ...

Patrzyłem jak zaczynał polerować te samochody w garażu, jest absolutnie bezkonkurencyjny. Robi to od lat, zna się na temacie. Weźmie raczej mało kasy... Nie sądzę by wziął więcej niż 30-40 zł za element.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

25 Kwi 2014, 13:28

Po każdym myciu weź przejedź lakier woskiem.Efekt jest o wiele lepszy jeśli jedziesz w deszczu bo woda się na nim nie zatrzymuję tylko jak lodzie spływa.Ja za każdym razem tak robię ze swoją audi a4(4 lata) i każdy mówi "z jakiego salonu ją ukradłeś" ;p
Naprawdę dobra sprawa z tym.Jeśli już chcesz wycierać to kup specjalne ściereczki do wycierania karoserii.Ja ze swoją grupą ludzi zajmujemy się budową serwisem oraz sprzedażą myjni bezdotykowych,więc wiem co mówię :)
Bartek89
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 09 1986
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

03 Cze 2014, 09:43

ja swoje autko zawsze myje na myjkach ręcznych - Nigdy na szczotkach

za 8 zł mam super umyte autko, potem zawsze jade sie przejechac aby woda zewszla z autka,, jak juz wyschnie, odkurzam autko, nastepnie myje szybki, plastiki typu listwy zderzaki, luterka, jesli są plastikowe - do tego uzywam PLAKA zwyklego , jest tez PLAK do tworzyw i dluzej zostaje na plastikach, po kazdym mycie tez zawsze klade wosk K2 balsam, mozna go stosowac po kazdym mycie poniewaz on tylko nablyszcza, do czyszczenia felg uzywam DR marcus do felg i do opon tez Dr marccus. jak potem autko postawie na slonce to kazdy przed blokiem wywala oczy jaki wypucowany :)
Dj Kris
Nowicjusz

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Przasnysz [Mazowieckie]

23 Cze 2014, 12:51

Sorry, że tak późno odpowiadam, ale super dzięki. Głupi jestem- rzeczywiście działa najbardziej jak po prostu robi się to w cieniu- o wiele wolniej zasycha i łatwiej ściągnąć wodę (robię to zwykłą ściągaczką do szyb). Dzięki :)
Schumi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 08 2004
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Seat Ibiza
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Z której strony jest wlew paliwa?
    Jak sprawdzić nie wysiadając z samochodu z której strony mamy wlew paliwa? Jest to bardzo przydatne kiedy jeździmy różnymi samochodami i nie zawsze pamiętamy z której strony podjechać pod dystrybutor ...