Mylące skrzyżowanie - ustawienie się do skrętu

16 Mar 2022, 14:37

Hej, natknąłem się na poniższe skrzyżowanie:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

i moje pytanie jest następujące, gdzie powinienem się ustawić do skrętu w lewo (jadąc główna drogą, Braci Mieroszewskich)? Moim pierwszym odruchem było aby ustawić się do prawej strony:

lecz zauważyłem, że większość ścina to skrzyżowanie. Jak dla mnie powstaje wtedy niebezpieczna sytuacja w której przecina się tor jazdy osoby skręcającej w lewo (z podporządkowanej) na środku drogi!

Jakie macie zdanie w tej kwestii?

(nie byłem pewny w której kategorii zamieścić ten post, dlatego jeśli administracja uzna, że pasuje do innej proszę o przeniesienie)
str000
Obserwowany

Zdjęcia: 3

17 Mar 2022, 14:12

Nie masz wyznaczonych linii na tym kawałku między pasami ruchu więc można tu wykonać skręt tak jak to przedstawiłeś w obu przypadkach.

Samochód jadący po zielonej strzałce i tak musi ustąpić pierwszeństwa temu który jest na głównej drodze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Mar 2022, 21:28

doszedłem do takiej samej konkluzji po czasie ale dzięki za potwierdzenie
str000
Obserwowany

Zdjęcia: 3

18 Mar 2022, 12:56

Niestety, ale w Polsce są właśnie takie skrzyżowania, w których każdy kierowca może zinterpretować swoje uprawnienie do skrętu na swój sposób.
LegalnaFura
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Prototype - samochód elektryczny
    Renault 5 Prototype pokazuje ambicje marki – Renault chce upowszechnić dostęp do samochodów elektrycznych dzięki modelowi, który wejdzie do sprzedaży w 2024 roku. Stylistyka nowego modelu nawiązuje do ...