Myślę nad kupnem samochodu 7-8tyś.

25 Gru 2012, 16:04

Witam, jako że jestem nowym forumowiczem to wszystkich z góry witam.

Wiem że pytań jaki samochód do kwoty xxx jest wiele, przeglądałem parę tematów i nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Prawo jazdy mam pół roku, jeździłem przez 2 miesiące starą Skodą Favorit dla wprawienia się, aktualnie jeżdżę Nissanem Almera Tino 2.2 DCI 114KM, lecz to samochód ojczyma więc trzeba kupić coś dla siebie.

Mianowicie poszukuję auta ekonomicznego by jeździć przeważnie po mieście, auto w które nie musiałbym strasznie wiele wkładać. Jestem z Podlasia a mianowicie północno-wschodnia część, więc też ciężko trafić coś godnego uwagi na pobliskich wsiach.

Myślałem o jakimś:
-Oplu Vectra B z roczników 97-99. Tylko jaki silnik? Jakieś sugestie dotyczące wytrzymałości auta, tanich części i czy ogólnie warto?
-Nissan Almera N16 również prosiłbym o opisanie tego auta tzn wady-zalety.
-Może jakiś Rover? Co sądzicie
-w ostateczności Honda Civic V bądź Skoda Octvia jeżeli by się jakaś fajna trafiła.

Silnik najlepiej nie za wielki bo wszystko idzie na mnie a mam zwyżki wiekowe.
Sedan bądź Hatchback.

Z góry dzięki i Pozdrawiam.
Sompa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 08 2012
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996
0

25 Gru 2012, 16:23

Może Opel Astra II 1.6 8v + LPG?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009
0

25 Gru 2012, 16:29

A mógłbyś mi coś powiedzieć o tym samochodzie, jestem ogólnie szary jeżeli chodzi o samochody. Tanie są części do tego samochodu? Dobrze te silniki znoszą gaz? I ogólnie opinie o tym samochodzie. Byłbym bardzo wdzięczny i z góry dziękuje.
Sompa
Nowicjusz

0

25 Gru 2012, 19:35

[link do autocentrum.pl wygasł]

Tu masz opinie właścicieli, wiadomo, niektóre trzeba brać z przymrużeniem oka, w moim mniemaniu o aucie nie powinna wypowiadać się osoba która auta nie ma od nowości, no ale cóż, zawsze coś.

Silnik całkiem porządny, może demonem prędkości to on nie jest, ale pozwala na w miarę dynamiczną jazdę. Dla Ciebie polecałbym szukanie wersji 3d, coś w stylu "coupe", chyba, że wolisz po prostu 5d hatchback.
Ogromną zaletą silnika jest to, że świetnie znosi gaz (ośmiozaworowy). Części masa, tanie, wszak to Opel, z kosztami napraw też nie powinno być problemu, a moim zdaniem to i tak silnik na tyle prosty, że byle kretyn może go naprawić.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

25 Gru 2012, 19:54

Nie powiem, ale zaciekawiłeś mnie tą propozycją. Samochód fajny i jak dla mnie w sam raz do wszystkiego.Będę starł się szukać czegoś takiego. Oczywiście więcej podpowiedzi mile widzianych. Dzięki, pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Sompa 25 Gru 2012, 20:00, edytowano w sumie 2 razy
Sompa
Nowicjusz

0

25 Gru 2012, 19:58

To może Fiat Punto II z silnikiem 1.2 + LPG? :D
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

25 Gru 2012, 20:01

Fiat Punto odpada w 100% :D Chyba że Grande Punto takim jakim jeździłem "L" lecz mnie nie stać :lol:

Jako że widzę że posiadasz Opla Vectre B to mógłbyś mi powiedzieć coś o tym samochodzie?
Sompa
Nowicjusz

0

25 Gru 2012, 21:36

Posiadam Vectrę w dieselu. Jak dla mnie masakra, trafiłem na padakę i teraz wydaję krocie, żeby to to naprawić, a mało który mechanik chce się tego podjąć. Co nie znaczy, że auto jest złe. Obecnie staram się sprzedać tego rzęcha i rozważam kupno Vectry w benzynie - 1.8, z LPG. Auto samo w sobie jest naprawdę świetne - w środku cicho, zawieszenie według mnie naprawdę przyzwoite jak na nasze drogi, przestronne i wygodne. Dlatego też możesz się zastanowić nad Vectrą w benzynie, tu polecam 1.8 i 2.5 V6, dużo młodziaków w mojej okolicy latało Vectrami 2.5 V6, dopóki rodzice płacili za benzynę.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

25 Gru 2012, 21:49

Vectra... Vectra 1.8... O tym samochodzie właśnie myślałem od początku, chyba łatwiej dostępna niż ta Astra 1.6 8v czy się mylę :?: Ople jak czytałem są tanie w utrzymani co mi się akurat podoba, tylko słyszałem że Vectry są strasznie rdzewne. Prawda? Poszukuję auta na przynajmniej z 3lata, więc mam nadzieję że tyle by wytrzymał.
Sompa
Nowicjusz

0

25 Gru 2012, 21:58

Tak Vectra lubi rdzewieć ale Astra II tak samo.
Sompa skąd jesteś?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

25 Gru 2012, 22:00

Suwałki, tzn wracam teraz do kraju.
Sompa
Nowicjusz

0

25 Gru 2012, 22:13

To jeśli masz zwyżki za wiek to po co szukasz 1.6-1.8? Za które zapłacisz 1500zł (OC) spokojnie. Lepiej poszukać coś z mniejszą pojemnością.
Typu:
[link do oferty na Allegro wygasł] - nawet u Ciebie w mieście stoi.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylko cena troche duża.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - mój faworyt.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

25 Gru 2012, 22:19

Killaz napisał(a):Posiadam Vectrę w dieselu. Jak dla mnie masakra, trafiłem na padakę i teraz wydaję krocie, żeby to to naprawić, a mało który mechanik chce się tego podjąć. Co nie znaczy, że auto jest złe.

Widzę że cię uświadomiłem co jest przyczyną tych narzekań na Vectrę. Jednak moje słowa z przed kilku dni nie poszły na marne. :ok: Podoba mi się to ostatnie zacytowane wyżej zdanie; "Co nie znaczy że auto jest złe" Jednak przemówiłem ci do rozumu.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
0

25 Gru 2012, 22:33

Patrzę wiele możliwości i tak mniej więcej 7-8tyś jest przeznaczone na samochód. Z ubezpieczeniem wiem jak jest dlatego szykuje na to jakieś 2tyś. Będzie trzeba przeboleć.
Barol ta Honda Civic naprawdę godna uwagi jak widzę, mały silnik... Trzeba wszystko dokładnie przemyśleć.
Sompa
Nowicjusz

0

25 Gru 2012, 22:40

krikus napisał(a):Widzę że cię uświadomiłem co jest przyczyną tych narzekań na Vectrę. Jednak moje słowa z przed kilku dni nie poszły na marne. :ok: Podoba mi się to ostatnie zacytowane wyżej zdanie; "Co nie znaczy że auto jest złe" Jednak przemówiłem ci do rozumu.

Nie, nie przemówiłeś, od początku takie było moje stanowisko. Silnik DTI nie jest udanym dieselowskim silnikiem, jest bardzo wrażliwy, w dodatku cierpi na masę fabrycznych niedopracowań, które powodują częste awarie pomp paliwa czy turbin. Ciężko kupić auto w zadbanym stanie, a łatwo o szrota. Na niekorzyść tego silnika przemawia opinia mechaników - większość na dźwięk "2.0 DTI" odpowiadała, że nie biorą się za naprawę tego silnika. Części w miarę tanie.
A "co nie znaczy, że auto jest złe" mam na myśli Vectrę pomijając aspekty silnika, mam spory dylemat czy oglądać się za Leganzą czy Vectrą 1.8, bo Vectra to naprawdę przyzwoite autko, ale szerokim łukiem omijać diesele, chyba, że pewniaki od znajomych/rodziny.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0