Na jakich obrotach jeździć?

24 Lut 2011, 21:50

ontegoniewie91, troszkę zgeneralizowałeś :mrgreen:
weźmy na przykład wysokoobrotowe benzyny, te co się do 9-10 tysi kręcą, przy 2,500 to dopiero zaczyna się dla nich oszczędna strefa :mrgreen:
to samo z nowoczesnym turbodieslem, który tak dopiero od 1900 zaczyna myśleć o jechaniu :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Lut 2011, 00:10

Dokładnie w takim TDI to cała "zabawa" zaczyna się od 2000 obr gdy turbina zaczyna doładowywać silnik, w popularnej benzynie 1.4-1.6L to tak do 3000 obr można kręcić. Zresztą nie należy uprawiać PSJ (pizd*waty Styl Jazdy) przy TDI bo przynosi to więcej szkody niż pożytku dla turbiny i silnika.
PaVLo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: to cacko ?

28 Lut 2011, 23:01

Zasadniczo to najlepiej wyczuć jak dany silnik czuje się najlepiej i jak wychodzi spalanie. Trzeba też wziąć pod uwagę to czy dla zaoszczędzonych 500 ml paliwa na 100 km warto nadwyrężać sprzęgło i zawieszenie silnika?
Ja osobiście nie lubię męczyć układu napędowego. Jak ma się kręcić to niech się kręci!
Niech się kręci pompa wody, alternator, niech wydech, a w nim katalizator się grzeją. Oczywiście nie żyłujmy silników, ale dajmy im szansę na pokazanie swoich parametrów!.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

09 Mar 2011, 14:11

Dławiąc silnik na niskich obrotach napewno nie zaoszczędzimy na paliwie, możemy co jedynie uszkodzić silnik, artykuł na ten temat mam na swojej stronie. Pozdrowienia dla kierowców. :smile:
pawlo
pawlo0508
Nowicjusz

Miejscowość: Błaszki