Na jakiej stronie dobrać olej?

08 Mar 2022, 21:04

Macie jakąś stronę na której możemy znaleźć zalecany olej i jego ilość?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Mar 2022, 23:32

Wszyscy producenci mają chyba takie strony. Wpisujesz w google "dobierz olej (nazwa producenta oleju który cię interesuje)". Na forum masz zakładkę z olejami oleje/auto/ i tam też jest info o ilości oleju do silnika, skrzyni i zalecanej lepkości ale nie ma tam wszystkich samochodów z tego co widziałem.

Szukasz jakiegoś konkretnego oleju do silnika?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Mar 2022, 07:55

Raczej chodzi mi o neutralna stronę w przykładowej sytuacji, mam jakieś tam auto a nie wiem jaki olej zalać, tak naprawdę każdy producent zaleca co innego.
Na naszym forum wpisy są totalnie nie pomocne bo samo 5w30 to troszkę mało :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

09 Mar 2022, 08:30

Kao napisał(a):Raczej chodzi mi o neutralna stronę w przykładowej sytuacji, mam jakieś tam auto a nie wiem jaki olej zalać, tak naprawdę każdy producent zaleca co innego.
Na naszym forum wpisy są totalnie nie pomocne bo samo 5w30 to troszkę mało

Nie ma takiej strony. Jak konkretnie kupujesz to możesz napisać do zmienolej.

Ja mam na pulpicie Mobilka i motula wyszukiwarkę. Obie dla porównania. Masz tam opisy. Problem pojawia się przy rodzajach oliwy do skrzyń i mechanizmów różnicowych bo zdarzają się dziwne propozycje. Podobno dla tego że jak dana firma nie ma konkretnej oferty to proponuję coś zbliżonego.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Mar 2022, 08:36

Ja również nie widziałem takiej strony żeby miała ogólna specyfikację oleju do danego silnika. Jedyne co to szukać w instrukcji od samochodu, a później samemu dobierać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Mar 2022, 10:04

No to trzeba dalej się posiłkować stronami producentów.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    SSC Tuatara - amerykański supercar
    SSC Tuatara to amerykański supercar produkowany przez SSC North America. Ten samochód jest uważany za jednego z najszybszych i najpotężniejszych na świecie. SSC Tuatara wyposażony jest w potężny silnik V8 o pojemności ...