Na pierwszy samochód

22 Gru 2008, 10:54

Jestem jeszcze przed 18 ale niewiele mi już do niej pozostało :D za niedługo bede zdawał prawko, potem chciałbym sobie kupić samochód tylko zastanawia mnie jedno czy kupić sobie coś z tych tz. tańszych a co za tym idzie awaryjniejszych marek czy może coś z remonowanej firmy. Czy to ma być coś małego w stylu Fiata Seicento czy może wieksze np. VW Golf. Kwestia silnika też jest ważna czy ma być oszczedny czy może z dużą mocą8). Oczywiscie moj budżet też nie jest zbyt duży tak coś do 7 tysięcy.
Maniak
Automaniak91
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Gru 2008, 11:18

No to sam musisz wiedzieć, czego tak naprawdę chcesz :) Czy zadowala Cię seicento, czy też lepiej zainwestować w starsze, ale lepsze (do lansu ;) ) autko. Za 7 tys. masz tak naprawdę sporo opcji, ale też można łatwo się naciąć na nieuczciwego sprzedawcę, a wtedy trzeba będzie sporo zainwestować w wymianę/naprawę części. Najlepiej nie podpalać się na każdą okazję i mieć kogoś kto doradzi podczas oglądania auta.
valdek
Nowicjusz

23 Gru 2008, 23:38

A powiedz mi co ty byś zrobił bedąc na moim wieku i z taką gotówką :?:
Maniak
Automaniak91
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Gru 2008, 23:59

Golf III:) na pierwsze auto jest super, nie bedziesz sie wyroznial specjalnie bo to dosc popularna fura, ale na 1 doswiadczenia jest ok. spalanie male, czesci za grosze w zasadzie, co do psucia to jest to normalne auto poprostu, zadnych odchylen w jedna czy druga strone. sam 5 lat temu kupowalem sobie pierwsze auto za taka kase wtedy byl to golf 2, niestety juz go nie mam ale to byl fajny okres w moim zyciu, co sie wyszalalem to moje, nie martwilem sie o nie nigdy bo i o co sie martwic? pojezdzisz pare lat, zmienisz jak nabierzesz wprawy. i nie porownuj golfa do seicento, fiat wysiada:)
Suli
Nowicjusz

24 Gru 2008, 00:45

Czemu uwazasz ze fiat wysiada przecież fiaty mają niektore modele dobre i niekoniecznie sprawdza sie opinia ze są awaryjne a wiesz jakie maja oszczedne silniki
Maniak
Automaniak91
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Gru 2008, 02:01

jesli checsz cos z mniejszych samochodow to polecam Golfa mk3 lub Forda Fieste lub jeszcze Honda Civic a jesli juz cos z wiekszych to np. Opel Vectra z silniczkiem 2.0 lub Mitsubishi Galant 1.8 lub 2.0 w dieslu
Grzes
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Webasto dla samochodów elektrycznych
    Firma Webasto, znana z systemów ogrzewania i klimatyzacji stosowanych w większych samochodach i autobusach, a także szyberdachów i składanych dachów dla kabrioletów, rusza na podbój nowego ...

24 Gru 2008, 11:27

dysponując kwota 7tys zł rozejrzałbym się za jakimś audi 80b4, auto niezniszczalne, blacha przeżyje wszystko i wszystkich, materiały we wnętrzu bardzo dobrej jakości.
Mój ojciec ma taką audikę i ma już nakręcone 380tys km, a tapicerka jest bez najmniejszych zniszczeń, silniczek praktycznie wcale nie bierze oleju(może minimalnie jak wszystkie w granicach 2l od wymiany do wymiany). Polecam takie auto.

Druga propozycja może być VW Polo, tez bardzo wytrzymałem autko, a silniczek 1.4 60KM bardzo dobrze się sprawuje i jest w miarę bezawaryjny.
rafaello7
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa

24 Gru 2008, 13:47

To ja coś polecę... VW nie kupuj bo pewnie nie kupisz za taką kasę zadbanej sztuki z przebiegiem poniżej 300tyś km... :p Ile zamierzasz jeździć miesięcznie??? Ja na pierwsze autko kupiłem sobie fiata bravo 1.9JTD który razem z opłatami i paroma lakierniczymi pierdołami wyniósł mnie 9000tyś zł... a kupowałem 9 miesięcy temu... Jak na razie prawie 20 tyś km i odpukać zero awari no oczywiście oprócz wymiany olejów i filtrów :P ... Autko tak naprawdę bardzo przyjemne i z cholendarnie fajną stylistyką która się wcale nie starzeje :) Ja polecę Tobie silniczek 1.2 16V albo 1.6 16V no albo coś dla prawdziwych mężczyzn 2.0 HGT :P wystrzegaj się jak ognia 1.4!!!!
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

24 Gru 2008, 16:10

Automaniak91 napisał(a):Czemu uwazasz ze fiat wysiada przecież fiaty mają niektore modele dobre i niekoniecznie sprawdza sie opinia ze są awaryjne a wiesz jakie maja oszczedne silniki

Fiat nie ma wcale złych silników. Problem Fiata leży wszędzie indziej. Zawieszenie, łączniki stabilizatorów, osprzęt, wiele uciążliwych (choć tanich w naprawie) usterek. W Fiacie często coś gdzieś puka, albo świszczy, ale auto jedzie. Zależy więc od człowieka, czy go to tajemnicze pukanie irytuje, czy to olewa.

Silniki moim zdaniem wcale nie są takie super oszczędne. Szczególnie małe jednostki montowane w sumie sporych autach (np. Brava) pokazują, że muszą pchać ciężki pojazd i swoje wypiją.

Co innego diesle. 1.9 JTD to faktycznie udana jednostka. Może dla niektórych to bluźnierstwo, ale spokojnie może konkurować z TDI pod względem dynamiki i bezawaryjności, a kulturę pracy ma dużo wyższą.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Gru 2008, 14:10

A co byście powiedzieli na Alfe Romeo 145 na pierwszy wozek??
Maniak
Automaniak91
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Gru 2008, 16:09

Ze swojego doświadczenia polecam Ci Ibize.
Samochód bez jakiś poważniejszych usterek , silnik 1.6 ma niezła dynamike spala 8-10 litrów benzyny na setke przy jezdzie w wiekszości w mieście.Najlepsze silniki to TDI ale kosztują więcej.
tomss20
tomss20
Początkujący

Miejscowość: kraków