[70 tys ] na sportową gwiazdkę z nieba

03 Cze 2015, 20:05

Witajcie!

Z góry zaznaczę że wiem iż mój post będzie troszkę typu " albo rybki, albo akwarium".

Z góry zaznaczę że nie jestem zbyt doświadczonym kierowcą. Prawo jazdy posiadam lekko ponad rok. Do tego czasu jeździłem głównie A6 C6 2.0 tdi.

Otóż poszukuję sportowego autka do około 70 tysięcy pln. Auto prócz faktu jazdy w okół komina będzie wykorzystywane na trasę 1100km ( około raz w miesiącu ).

Jako że nie uważam się za zbyt wyjeżdżonego kierowcę, nie chcę celować w moc 300km +, tylko raczej przedział 220-270km, gdyż nie chcę się porywać z motyką na słońce.

Dodatkowo jako że trasa, która będzie regularnie pokonywana z uniwersytetu do domu jest dość spora chciałbym by auto znośnie paliło i by można było przewieść bez problemowo torbę.

Oczywiście żeby nie było zbyt prosto, poszukuję również "niecodzienności" i nie ukrywam - ciekawego designu.

Moje pomysły:

Mustang V - jako że wychodzi VI generacja, stara automatycznie spadnie w cenie. Tylko niestety nie pokuszę się o nową V6, gdyż wykracza poza budżet. Poprzednie V6 odstrasza kiepskim zawiasem i umówmy się mocą nowego diesla. Co do V8 - niestety boję się że może być to za dużo mocy jak dla mnie. W wypadku mustanga na zdecydowany plus idzie ekonomia.

350z / 370z - niestety wypada, gdyż poszukuję czegoś gdzie będę mógł umieścić 1.5 człowieka z tyłu :P ( chociażby mała ławeczka ) No i dodatkowo spalanie zabija ( coś za coś )

e92 - ładniutka, myślałbym chyba o 3.0i lub d. Natomiast niestety tutaj brakuje troszkę unikalności.

Wiem że pewnie nie znajdę niczego co "perfekcyjnie" się wpisze w mój schemat, gdyż jak zauważyłem wcześniej - jest to wybór między rybkami a akwarium, natomiast z chęcią wysłuchałbym waszych opinii.

PS. Wiem że to dziwny wymóg jak na takie auto, ale konieczne są xenony :)

Pozdrawiam

EDIT:
W grę wchodzą tylko manuale, co jest dodatkową wadą dla mustanga - 5 biegów i słaba dostępność.

EDIT 2:

Impreza - w grze jest jeszcze stara dobra impreza. III jest moim zdaniem obrzydliwa, przez co odpada. Natomiast najnowsza II i tak ma już koło 9 lat, więc jest to kawałek czasu, czego się obawiam.

Lancer EVO IX/X - piękna sprawa, acz poza zasięgiem budżetowym niestety
Xenoth
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 05 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6
Silnik: 2.0 TDI 170km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

03 Cze 2015, 20:19

Szczególnie te trasy 1100 km będą bardzo męczące w samochodzie typu 350z. Raczej bym w tym celu szukał aut typu GT. Na przykład Alfa Brera (2.4 JTDM). Poza tym, jak nie czujesz się aż tak wyjeżdżony, to nie ma sensu aż tyle na autko wydawać. A jak już, to nie jest to najlepsze miejsce do poszukiwań, gdyż w takim budżecie wybrać możesz praktycznie wszystko i pytanie bardziej dotyczy : czy warto? Bo wydając 70 tys możesz znaleźć już auto marzeń. Więc popatrz sobie na strony z ogłoszeniami i pytaj się o konkrety. Filtr mniej więcej taki;

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Potem sobie zmień nadwozie na "Sedan" i zobacz, czy tam coś ci się podoba ;)
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169

03 Cze 2015, 20:25

Pomimo pozoru że za te 70tys można mieć wszystko - niestety do końca tak nie jest, bo sportowy, z tylną ławką i na swój sposób ekonomiczy to już są cechy, które bardzo rzadko idą w trójce ( parze :P )

Sedany raczej odpadają, gdyż po prostu chcę mieć charakter sportscara :) Taka oto fanaberia. Nie wykluczam ich, acz po dość długim poszukiwaniu raczej nie znajduję nic co by mi "leżało".

Brera, czy jakakolwiek inna alfa odpada, ze względu na okropne wnętrze :)
Xenoth
Nowicjusz

03 Cze 2015, 20:27

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] alternatywa dla Nissana

Coś z tego np? Linki przykładowe ;)
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

03 Cze 2015, 20:35

Z wyżej wymienionych:
Volvo, accord - pomimo że volvo mi się całkiem podoba to raczej traktuję to jako plan B, gdyż tak jak pisałem szukam prawie czysto sportowej gabloty.
Focus RS - piękna legenda, jedyne co to wizuanie zarówno środek jak i z zewnątrz auto zasługuję imho na 4/10.
Inifnity - rzeczywiście super opcja, właśnie czegoś w tym stylu poszukuję. Mógłby ktoś przybliżyć zalety / wady tego autka? :)
Xenoth
Nowicjusz

03 Cze 2015, 20:48

Audi A5, Audi TT, Renault Laguna Coupe... ?
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace Verso (od 2016)
    To największa w historii Toyota o nazwie Verso, mogąca zabrać na swój pokład od 5 do 9 pasażerów. Została pomyślana jako uniwersalny pojazd zarówno do firm, jak i dla rodziny, lub też jako komfortowy ...

03 Cze 2015, 20:51

Z Infiniti chyba będziesz musiał się przenieść na forum Infiniti - tam więcej info się dowiesz.
Jak zaakceptujesz automat to może być jeszcze Lexus SC np:

Jeszcze może być:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Taki CIVC'zek
Kieł
Stały forumowicz

03 Cze 2015, 20:55

Automat niestety bezapelacyjnie odpada, więc chyba niestety inifinity G też podziękuję

Type R jest ciekawą opcją, trzeba by tylko przywyknąć do jazdy statkiem kosmicznym :D
Xenoth
Nowicjusz

03 Cze 2015, 20:57

W Infiniti masz manual.
Kieł
Stały forumowicz

03 Cze 2015, 21:03

W takim razie moi faworyci to:

Infinity G - prosiłbym jeszcze o małe review kogoś kto miał styczność z tym wozidłem.

Mustang - pomimo wszystkich mankamentów do nadal mi chodzi te 40 lat żywej legendy na kołach :) Co sądzicie o zakupie V6 i zrobieniu wydechu, programu oraz zawiasu? Bądź ostatecznie, pomimo tego że wiem że to dziwne co sądzicie o zakupie V8 i przytłumieniu jej na czas wjeżdżania w tylnonapędowe pony? Czy jest to możliwe i czy miałoby to sens?
Xenoth
Nowicjusz

03 Cze 2015, 21:15

W sumie podrzucę ci jeszcze coś takiego;

yyy
Początkujący

03 Cze 2015, 21:21

Poliftowe E90 jest również pewną opcją, acz niestety 70tys może być mało by znaleźć jakąś większą wersję silnikową z niewielkim przebiegiem, ( max 80-100tys )

Za 2.0d na pewno podziękuję - troszkę mało mocy + wadliwe łańcuchy
Xenoth
Nowicjusz

03 Cze 2015, 21:24

Konkretną sztukę to już sobie znajdziesz. Moim zdaniem takie auto bardziej zwraca na siebie uwagę i nie jest z importu USA (w przypadku zarówno Infiniti, jak i Forda sztuki będą w sporej ilości z docelowego rynku).
yyy
Początkujący

03 Cze 2015, 21:28

Wrzucana wczesniej Foka nie jest z USA...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Cze 2015, 21:31

** Chyba poruszamy temat jedynie Mustanga? Bo Focus był odrzucony...
yyy
Początkujący