Na stacji demontażu pojazdu

22 Cze 2013, 20:53

Witam

Zastanawia mnie pewna sprawa dotycząca złomowania pojazdu. Ostatnio miałem wypadek samochodowy i postanowiłem rozkręcić samochód i sprzedać części na allegro a resztę zezłomować na kilogramy.

O ile mi wiadomo w stacji demontażu pojazdu podczas demontażu pracownik unieważnia mi kartę pojazdu i dowód rejestracyjny. I z tymi unieważnionymi dokumentami mogę udać się do wydziału komunikacji aby wyrejstrować pojazd. Ale - po wypadku policja zabrałą dowód r i dała tylko dokument zastępczy. Czy będę mógł zabrać od policji mój dowód aby go unieważnić? Czy też ten dokument zastępczy może być?

A także : czy mogę sprzedać silnik tego pojazdu normalnie na allegro? Samochód do 20 letni cienkus i po wykręceniu wszystkich części jakie chcę sprzedać z silnikiem masa może wynosić poniżej 90 procent tej masy która figuruje w dowodzie rejestracyjnym.

Podrawiam
Bartek1988
Nowicjusz

Auto: Nissan Micra
Silnik: 0.9 TDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

23 Cze 2013, 11:05

do złomowania pojazdu masz wykaz części/elementów które ma samochód posiadać
w/g prawa nie wolno Ci rozkręcić i sprzedać auta na części samemu (kwestia odpowiedniego zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem) auto masz oddać w całości do punktu demontażu
możesz jechać tam z dokumentem o zatrzymaniu DR i z kartą pojazdu dostaniesz zaświadczenie z którym masz iść do WK
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Cze 2013, 12:15

Aha, rozumiem.

Wobec tego jakie części mogę rozkręcić i sprzedać samemu a jakie muszę zostawić w samochodzie?

Czy gdy oddam samochód na złom to dostanę odrębnie pieniądze za kilogramy złomu stalowego i odrębnie za części które są w samochodzie? Bo przecież na pewno sprawnego silnika nikt nie będzie złomował, przecież lepiej opłaca się go sprzedać. W sensie, że stacja przed zezłomowaniem pojazdu rozkręci sobie porządane części.
Bartek1988
Nowicjusz

23 Cze 2013, 14:07

a cóż to google zamknęli? czy jesteś z pokolenia gimbusów którzy nawet znaleźć prostych rzeczy nie potrafią?

przepisy prawne dotyczące złomowania/kasacji/demontażu pojazdów

Ustawa z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 25 marca 2005 r. w sprawie sposobu unieważniania dokumentów pojazdów wycofanych z eksploatacji, wzorów zaświadczeń wydawanych dla tych pojazdów, sposobu przechowywania, zaświadczeń oraz prowadzenia ich ewidencji (Dz. U. Nr 62, poz. 554), które weszło w życie z dniem 3 maja 2005 r.

Rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 24 marca 2006 r. w sprawie listy istotnych elementów pojazdu kompletnego (Dz. U. Nr 58, poz. 407), które weszło w życie z dniem 22 kwietnia 2006 r.

Zestawienie opublikowanych rozporządzeń do ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji (Dz. U. Nr 25, poz. 202 z późn. zm.)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Cze 2013, 14:54

Nie, ale miałem nadzieję że mi to napiszesz żebym nie musiał sam tego szukać. Hehe. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź.
Bartek1988
Nowicjusz

24 Cze 2013, 20:29

Przejrzałem te dokumenty, jednak nadal nie znalazłem odpowiedzi na niektóre nurtujące mnie pytania. Może będziecie mogli odpowiedzieć mi jak to wygląda w praktyce.

Pojazd oddawany do demontażu powinien być kompletny (czyli posiadać wszystkie istotne elementy) i posiadać masę nie mniejszą niż 90% masy wykazanej w dowodzie rejestracyjnym. W wypadku gdy pojazd jest niekompletny właściciel stacji demontażu może pobrać od klienta opłatę do 10 zł za każdy brakujący kilogram.

Dobrze, jednak kara dotyczy zarówno części istotnych oraz nie istotnych?

Np jeżeli wyjmę z samochodu powyżej 10% masy części nieistotnych to naliczana jest dla mnie kara.
A co jeżeli wyjmę części istotne? Wd prawa samochód kompletny musi mieć wszystkie części istotne, więc czy wymontowywanie części istotnych wogóle jest dozwolone?

Np silnik figuruje wd prawa jako częśc istotna. Mamy samochód 600 kg a silnik aży 60 kg. Wyjmując silnik wyjmę 10% masy i zostanie przepisowe 90%. Niby wszystko jest ok ale jest jedno ale - silnik stanowił element istotny a wd prawa auto kompletne musi mieć części istotne. Więc czy przy wymontowywaniu części istotnych naliczana jest jakaś dodatkowa opłata? Czy chodzi tu po prostu jedynie o masę?

Oraz kolejne pytanie. Czy dostanę pieniądze za samą masę pojazdu czy oddzielną zapłatę za złom i oddzielną za części które w nim są, np sprawny silnik?
Bartek1988
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Lexus RC F Track Edition - cztery końcówki wydechu
    Coupé Lexusa to sportowe auto zbudowane według tradycyjnej receptury - ma potężny, 5-litrowy silnik V8 z przodu, 2-drzwiowe nadwozie i napęd wyłącznie na tylną oś. Lexus RC F prezentuje również klasyczne podejście ...