Nacięcie boczne na oponie - jeździć czy kupować nowe opony?

co zrobic?

jeździć
4
100%
kupić nowy komplet
0
Brak głosów
Razem głosów : 4

16 Sie 2017, 23:09

ZAuwazylem boczne uszkodzenie opony, najprawdopodobniej tak z 3 msc temu od krawężnika jak się zawiesiłem przy parkowaniu na zadupiu :D byłem dzisiaj u dwóch wulkanozatorów i mówią by spokojnie się niczym nie martwić i nie trzeba kupować nowych, bo konstrukcja nienaruszona, nic nie wybrzusza, nie ma sensu łatać a co dopiero kupować nowych, nawet jak jeździ się na dłuższe trasy. No więc przełożyłem tą z przodu i drugą na osi z przodu na tył - na tyle jest ten sam model, ten sam rocznik i biezniki tak z 2mm więcej, więc będzie nawet lepiej. Co sądzicie o tym uszkodzeniu/ co byście zrobili na moim miejscu?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

pawelje
Obserwowany

Auto: skoda felicia

17 Sie 2017, 10:06

Skoro wulkanizatorzy mowią że jest ok to pewnie mają racje. Jezeli nie ma guza to jezdzij ale obserwuj
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Sie 2017, 10:38

pawelje napisał(a):konstrukcja nienaruszona, nic nie wybrzusza, nie ma sensu łatać a co dopiero kupować nowych, nawet jak jeździ się na dłuższe trasy
Przy tym uszkodzeniu raczej nie powinno nic się stać widać że nie ma żadnych wybrzuszeń i można stwierdzić że osnowa opony nie została naruszona. Ja tylko zastanawiam się dlaczego nie zaproponowali podklejenia tego kawałka który odstaje. Przecież to chwila a wtedy samo uszkodzenie jest jeszcze dodatkowo chronione. Ja bym tak zrobił na twoim miejscu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

18 Sie 2017, 12:15

a to jakąś specjalną gumą zakleić, czy klejem? Mówił jedynie gość, żeby nie sklejać kropelką, bo opona pracuje, a jedynie jakimś butaprenem..
pawelje
Obserwowany

Auto: skoda felicia

18 Sie 2017, 12:39

pawelje napisał(a):a to jakąś specjalną gumą zakleić, czy klejem?
No tak kropelki nie polecam są do tego specjalne kleje np klej do opon TIP TOP za około 7 zł tu masz link [link do oferty na Allegro wygasł]
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

13 Paź 2017, 12:19

Możesz spróbować tych kropelek bo na pewno nie zaszkodzi, natomiast jeżeli wulkanizator stwierdził że można z tym jeździć i nie zagraża bezpieczeństwu, to nie powinno być problemu.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3