REKLAMA
Dam przykład nagranych przez kierowców policyjnych kontroli drogowych. Gdzie zatrzymani kierowcy wykazali się pełnym profesjonalizmem i znajomością prawa...
Przy okazji przeglądania portalu YouTube znalazłem coś takiego. Proszę zobaczyć....
Zarejestrowana policyjna kontrola drogowa na Białorusi
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TiNH2Wr-dCY&feature=player_embedded[/youtube]
Zarejestrowana policyjna kontrola drogowa na Mołdowie
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=c_nir6261ac&feature=player_embedded[/youtube]
Zarejestrowana policyjna kontrola drogowa na Ukrainie
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NCURf0LsXzU&feature=related[/youtube]
Teraz porównajcie jak to się ma do policyjnych kontroli drogowych w Polsce? Kto ma większe prawa jako obywatel? Czy my polscy kierowcy? czy kierowcy tych krajów Białorusi, Mołdowy, Ukrainy które pokazałem w kilku filmach? Albo Polska jest krajem bezprawia? i w porównaniu z tymi krajami służby publiczne w Polsce w postaci policji nie przestrzegają naszych swobód obywatelskich. Można było przeczytać na różnych portalach o tym jak to policja zabrała telefon komórkowy studentowi podczas podczas nagrywania czynności służbowych policjantów... Otóż zabranie temu młodemu studentowi telefonu, bezprawne zatrzymanie, wywiezienie go na posterunek policji a potem bezprawne przeglądanie jego prywatnej własności i usunięcie nagranego filmu jest czymś nagannym i bezprawnym!!! Znalazłem wcześniej na YouTube film z podobną sytuacją jak to gdzieś w Rosji policjant próbował zabrać kamerę na ulicy filmującemu go mężczyźnie policjant został zwolniony z pracy- było to bezprawne zachowanie policjanta. Jak mi się uda ponownie odnaleźć film z tym rosyjskim policjantem to go państwu pokaże na forum. Filmy które przytoczyłem są tylko przykładami, chce nadmienić, że takich filmów na YouTube znajdziecie bardzo dużo- niektóre o bardziej ciekawszej treści niż te które przytoczyłem na tym forum... Nie znajdziecie natomiast żadnego filmu na YouTube nagranego przez kierowcę podczas polskiej kontroli policyjnej.
Proszę przedyskutujmy ten temat... Policja nagrywa nas na różnego rodzaju fotoradary, kamery np. podczas nagrywania chociażby programu Uwaga Pirat na TVN... My kierowcy też zacznijmy wozić ze sobą kamerę i też nagrywajmy polskich policjantów podczas tego jak nas kontrolują a unikniemy wielu dziwnych sytuacji, a czasem łamania prawa przez policję... Prawo nie zabrania filmowania funkcjonariuszy publicznych na służbie... Nie bójmy się oddawać spraw do rozpatrzenia przez sąd. Żyjemy w wolnym kraju, w kraju, który jak się ciągle mówi jest Państwem Prawa. Policjanci mogą tylko tyle na ile im prawo pozwala. Więc łobuzów policjantów którzy łamią prawo podawać do sądu. Sąd musi ich ukarać... Czytajmy Konstytucję RP, czytajmy różnego rodzaju książki prawnicze, kodeks karny, kodeks ruchu drogowego... Uczmy się jakie mamy prawa, co nam wolno a czego nie wolno... Nie chowajmy więc głowy w piasek tylko walczmy o swoje. Ale musimy walczyć nikt za nas tego nie zrobi!!! Skończyło się bezprawie Milicji Obywatelskiej w PRL-u!!!
Konstytucja Rzeczpospolitej Polskiej w takich przypadkach mówi:
Art. 7.
Organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa.
Art. 31.
podpunkt 2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.
Pozdrawiam