Najbardziej opłacalna forma leasingu przy JDG - auto do 150 tys.

17 Lip 2019, 08:31

Cześć, prowadzę JDG (programista). Chciałbym wziąć auto w leasing i mam do Was pytanie - jaka forme tego najbardziej się będzie opłacać (odciąganie VAT, wrzucanie w koszty raty itd. ).

Druga sprawa to czy jeśli będę chciał za 3-4 lata zmienić auto to lepiej wziąć niską ratę i wysoki wykup czy to się totalnie nie opłaca ?

Myślę, że ratę mogę płacić max do tych 2,5 tys.

Pozdrawiam.
mmaf
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi a4 b6
Silnik: 1,9 tdi 130>165
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

17 Lip 2019, 09:28

Najlepszym rozwiązaniem jest leasing operacyjny który jest traktowany jako usługa czyli do raty leasingowej doliczany jest VAT. W tym przypadku biorąc pojazd w takim leasingu operacyjnym nie amortyzujemy go tylko zaliczamy do kosztów uzyskania przychodu całość raty netto. Jeżeli chodzi o VAT to możemy odliczać 50% lub 100% w zależności od tego, czy samochód przeznaczony jest na cele mieszane czyli jeździsz też prywatnie i masz spokojną głowę czy w pełni na cele firmowe (dokumentacja przebiegu itd.).

mmaf napisał(a):Druga sprawa to czy jeśli będę chciał za 3-4 lata zmienić auto to lepiej wziąć niską ratę i wysoki wykup czy to się totalnie nie opłaca ?
Zależy jeszcze o jakiej wartości całkowitej chciałbyś samochód bo przy takiej racie netto czy brutto? To można mieć już auto które warte jest nawet 200tyś. zł.
Warto zapytać jak wygląda np. przejście na nowe auto po tych 4 latach u takiego dealera, często jest tak że zostawiasz im obecne auto i bierzesz nowe nie wykupując tamtego ale to trzeba sobie dobrze policzyć koszty i sprawdzić konkretną ofertę z jej możliwościami.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Lip 2019, 09:30

Wiem jeszcze o czymś takim jak najem długoterminowy .. to chyba wszystko do przeliczenia ?
mmaf
Nowicjusz

17 Lip 2019, 11:05

mmaf napisał(a):Wiem jeszcze o czymś takim jak najem długoterminowy .. to chyba wszystko do przeliczenia ?
Do przeliczenia ale najem długoterminowy wyjdzie na pewno drożej niż leasing. Oczywiście możesz sprawdzić, w takich najmach najczęściej nic cię nie interesuje oprócz lania paliwa i płacenia abonamentu :)
Cichy77
Forumowicz VIP

17 Lip 2019, 14:53

Chodzi generalnie o to, że mam JDG, jestem programistą i bez problemu mogę z kieszeni dawać do 3k netto max raty (czyli po odliczeniu vatu i wrzuceniu w koszty żeby tyle mi wychodziło). Auto chciałem warte tak do max 170 tys. brutto - bmw 3/4, audi a5, lexus is, megane rs, golf r -> coś w tym stylu.

Zarobki będę miał z roku na rok coraz większe (obecnie mój przychód to ok 11 tys. miesięcznie).

Chciałbym pojeździć 3-4 lata autem i potem zmienić na coś mocniejszego/lepszego .. nie planuję auta zostawiać sobie.

Czy są jakieś kalkulatory pod to ? Dokładnie chciałbym obliczyć ile będę musiał płacić, ile odliczę itd.
mmaf
Nowicjusz

18 Lip 2019, 14:48

Pewnie są jakieś kalkulatory ale to musisz poszukać. Pytanie na ile będą odzwierciedlały rzeczywistość. Myślę, że teraz czas na bezpośredni kontakt z salonami i przejrzenie ofert.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przeszkody do pokonania - dziury, zwierzęta, piesi
    Jazda wymaga od kierowców dużej czujności i uwagi, zwłaszcza, jeśli na drodze mogą spotkać pieszych czy zwierzęta. Zderzenie z nimi może skończyć się dla nich tragicznie. Dlatego ważne, aby zawsze być przygotowanym ...
    Toyota Aygo 2018 facelifting
    Toyota Aygo to japoński bestseller, opracowany z myślą o europejskim rynku w studiu projektowym Toyoty ED2 we Francji. Druga generacja tego modelu zadebiutowała w 2014 roku, a w 2018 roku auto przeszło gruntowny facelifting. ...