Najgorsze auta wszech czasów!

13 Lis 2007, 11:00

Time opublikował listę 50 najgorszych samochodów w historii motoryzacji. Stworzył ją Dan Neil – znany amerykański dziennikarz motoryzacyjny, zdobywca Pulitzera i wieloletni redaktor dziennika Los Angeles Times.

Lista 50 największych niewypałów motoryzacji na dwóch, trzech i czterech kołach obejmuje okres od 1899 roku aż po czasy dzisiejsze. Auta pogrupowano w pięciu okresach.

1899-1939
1899 Horsey Horseless
1909 Ford Model T
1911 Overland OctoAuto
1913 Scripps-Booth Bi-Autogo
1920 Briggs and Stratton Flyer
1933 Fuller Dymaxion
1934 Chrysler/Desoto Airflow

1940-1959
1949 Crosley Hotshot
1956 Renault Dauphine
1957 King Midget Model III
1957 Waterman Aerobile
1958 Ford Edsel
1958 Lotus Elite
1958 MGA Twin Cam
1958 Zunndapp Janus

1960-1974
1961 Amphicar
1961 Corvair
1966 Peel Trident
1970 AMC Gremlin
1970 Triumph Stag
1971 Chrysler Imperial LeBaron Two-Door Hardtop
1971 Ford Pinto
1974 Jaguar XK-E V12 Seria III

1975-1989
1975 Bricklin SV1
1975 Morgan Plus 8 Propane
1975 Triumph TR7
1975 Trabant
1976 Aston Martin Lagonda
1976 Chevy Chevette
1978 AMC Pacer
1980 Corvette 305 "California"
1980 Ferrari Mondial 8
1981 Cadillac Fleetwood V-8-6-4
1981 De Lorean DMC-12
1982 Cadillac Cimarron
1982 Camaro Iron Duke
1984 Maserati Biturbo
1985 Mosler Consulier GTP
1985 Yugo GV
1986 Lamborghini LM002

1990 - czasy obecne
1995 Ford Explorer
1997 GM EV1
1997 Plymouth Prowler
1998 Fiat Multipla
2000 Ford Excursion
2001 Jaguar X-Type
2001 Pontiac Aztek
2002 BMW seria 7
2003 Hummer H2
2004 Chevy SSR

a tak sie zastanawiam:D gdzie jest Renault Avantime:D

.::Pozdrawiam::.

[żródło]moto.onet
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

13 Lis 2007, 15:14

Ford Pinto chyba nie był taki zły :) I Maserati Biturbo jak dla mnie fajne jest :twisted:
V6 rox
Death Angel
Początkujący

21 Lis 2007, 10:01

ejj....w niektorych przypadkach się NIE zgadzam.
Np. Patrząc na czasy obecne BMW seria 7 nie jest najgorszym autem.
Krytukują te auto Ci ktorzy albo nim nie jezdzili albo ich nie stać i z czystej zazdrości krytykują.
===RAVER===
Raver
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olsztyn

29 Lis 2007, 23:40

Death Angel napisał(a):Ford Pinto chyba nie był taki zły :) I Maserati Biturbo jak dla mnie fajne jest :twisted:

Ford Pinto był świetny, w kategorii wybuchowość i fajerwerki - złe umiejscowienie zbiornika paliwa. Maserati świetne się sprzedawało, ale marna jakość wykonania ostudziła zapał kupców. Podobną listę stworzył Top Gear, jednak tam Jeremy ostro pojechał po naszym Polonezie...

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Krytyk jest jak samochód - Im gorszy, tym więcej robi szumu...
Octavian
Nowicjusz

14 Gru 2007, 00:41

to wszystko i tak kwestia gustu, mnie np, się taki Renault Avantime b. podobał.

Zresztą dobrze tę - pesudo - ankietę podsumował Raver
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

17 Gru 2007, 16:23

Dzieki :)

Taka Prawda ;)
===RAVER===
Raver
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olsztyn
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót z wakacji bez pośpiechu
    Nadszedł czas powrotu z urlopów. Jak zadbać o to, żeby bezpiecznie dotrzeć do domu? Przede wszystkim ważny jest brak pośpiechu i dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. Najwięcej osób ...

18 Gru 2007, 14:02

witam moim zdaniem na to miano zasługuje cos zwane powszechnie jako " Maluch" - i tutaj nazwa auto nie wiem czy nie jest zbyt poważna na ten wynalazek w dodatku ryczy i pierdzi jakby mial 500 koni a zamiast jechac to sie toczy z predkoscią roberta korzeniowskiego - bez urazy dla sportowca :) o czasie rozpedzenia 0-100 w poblizu 40 s i cwierc mili w okolo 30 s [email widoczny po zalogowaniu]

nie wspomne.nawet po bułki do sklepu chyba zbyt duzy "obciach" ;)

no chyba ze uzywany w formie " dowcipu" ;)
"przyspieszenie to najlepszy sposób spędzenia czasu pomiędzy zakrętami"
HillClimbFanatic
Początkujący

28 Gru 2007, 18:06

z BMW 7, Fordem Pinto i Jaguarem X-type to sie nie zgadzam. A gdzie tu Ssang-yong Rodius i Renalut Avantime?? Gdzie yu VW Phaeton, który po prostu żałośnie się sprzedaje??
Opel Astra III sedan...^^Gliwice RLZ**
Schwabschreiber
Początkujący

Miejscowość: ^^Ożarów Mazowiecki City^^ Passat 2,0FSi Vectra 1,9cdti Clio 1,2

31 Sie 2008, 16:13

Hillcostam co ty bredzisz, ze niby Fiat 126P jest najgorszym autem. Pokaz mi inne 30 letnie ktore ciagle jezdzi, ktore naprawisz dwoma kluczami i ktore mozesz remontowac nie ponoszac wlasciwie zadnych kosztow. Fiat 126P to ewenement, jest samochodem na zawsze, podobnie jak Garbus (choc ten jest znacznie drozszy w naprawach). Gdyby maluch byl porazka, nie byloby nastepcy Fiata 500. Czlowieku pomysl zanim napiszesz glupoty. Obciachem jest jezdzic Fordem czy Oplem Cabrio na korbke. Maluch to klasyka.
TheArt
Nowicjusz

01 Wrz 2008, 12:58

TheArt napisał(a):Hillcostam co ty bredzisz

forma wypowiedzi jest niezbyt miła, wyluzuj się trochę
TheArt napisał(a):..ze niby Fiat 126P jest najgorszym autem. Pokaz mi inne 30 letnie ktore ciagle jezdzi, ktore naprawisz dwoma kluczami i ktore mozesz remontowac nie ponoszac wlasciwie zadnych kosztow. Fiat 126P to ewenement, jest samochodem na zawsze, podobnie jak Garbus (choc ten jest znacznie drozszy w naprawach).

zgadza się.
twórcy tej listy nie chodziło o najmniej sprzedające się auta, a najgorsze. oczywiście wg jego i zapewne pewnej grupy ludzi opinii. nie znamy ich kryteriów, a o gustach się nie krytykuje, stąd zdania, że to czy tamto auto nie powinno być na liście.
luz więc panowie, traktujmy tą listę z przymrużeniem oka :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

07 Wrz 2008, 22:30

Najgorsze, bo źle jeździły, źle się sprzedawały, psuły się, były niebezpieczne, drogie?

Endrju napisał(a):Ford Model T

A to niby czemu? Owszem, w dzisiejszych czasach taki samochód budzi śmiech (pomijam ludzi interesujących się klasykami, a mam na myli tych co pędzą za nowościami na złamanie karku ;) ale przecież miał ogromny wkład w rozwój motoryzacji. W 2109 też się będą dziwić jak my mogliśmy poruszać się obecnymi samochodami. Wiadomo, że do tej grupy można zakwalifikować różne maluchy, polonezy, duże fiaty itp. ale przecież pomimo swojej "tandetności" wniosły coś - zmotoryzowały nasz kraj. I choćby pod tym względem nie są najgorsze (tak jak Ford T). Według mnie na liście powinny znaleźć się same niewypały, co to szybko wycofywano czy modernizowano. Ale takie listy zawsze są subiektywne, i co człowiek, to opinia :) Nie bardzo rozumiem też BMW 7 - może to zemsta za nawigację?
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

10 Wrz 2008, 16:31

Witam, to mój pierwszy post na forum :)

Wracając do tematu, jak każdy ranking, ma on swoich zwolenników, jak i przeciwników, każdy znajdzie coś co w rankingu mu nie odpowiada.

Ze swojej strony dodam, jeśli chodzi o najgorsze auta ostatnich lat, to tutaj głównie trzeba przyjrzeć się rynkowi chińskiemu i tanich podróbkach samochodów, które są tam wypuszczane. Czytałem swego czasu artykuł nt. materiałów z jakich wykonywane są do nich części i powiem szczerze, bezpieczniej czułbym się w trabancie :) Może ten problem nas jako Polaków jeszcze nie dotyczy, ale w zalewie chińskich produktów jaki mamy na całym świecie, w końcu nadejdzie też czas na sprowadzanie tanich chińskich samochodów "dla każdego".
Tomson
Nowicjusz

10 Wrz 2008, 19:04

Tomson napisał(a):Może ten problem nas jako Polaków jeszcze nie dotyczy, ale w zalewie chińskich produktów jaki mamy na całym świecie, w końcu nadejdzie też czas na sprowadzanie tanich chińskich samochodów "dla każdego".

Mylisz się - atak nadejdzie z Indii :wink:
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

11 Wrz 2008, 12:26

Większość tanich samochodów z chin to przeróbki, można powiedzieć kopie znanych zachodnich samochodów. Nie tak dawno czytałem informacje o Plagiacie Fiata Pandy. Z newsa wynika, że koncerny idą do sądu zgłaszając plagiat, po czym import tych aut blokowany jest przez UE, jak ktoś się nie dostosuje płaci olbrzymią karę.
rally_jf
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

11 Wrz 2008, 22:17

Coś takiego dotyczył także podróbki mercedesa albo bmw (nie pamiętam), który to został zakazany w Niemczech.
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika