Najlepiej kompakt, dla studenta, do 10 tys. zł

18 Mar 2014, 19:55

Witam.
Rozglądam się za w pełni swoim pierwszym wozem. Budżet dość skromny, ale wychodzę z założenia, że nie ma sensu póki co wydawać kupy kasy na samochód, który i tak posłuży mi góra 2-3 lata i będzie robić rocznie jakieś 10 tys. km w 80-90% po mieście.
Auto na co dzień potrzebne na dojazdy na uczelnię i do pracy(dziennie 25-30 km), 2-3 razy w roku wyjazd w rodzinne strony(600 km w obie strony).

Celuję w klasę C, kompakty. Choć jestem otwarty na inne propozycje. Ogólnie też nie potrzebuję dużego samochodu, więc powiedzmy że maksymalnie 4,5 m długości.
Budżet 10 tys. zł to maksimum, najlepiej jakbym za samo auto zamknął się w 8-9 tys. wtedy zostałoby mi więcej sałaty "na zaś", wiadomo złośliwość rzeczy martwych.
Ze względu na moje przeloty diesel raczej nie ma sensu, rozglądam się za benzyną, ewentualnie benzyna+gaz jeśli będzie to dobrze wykonana instalacja(sam nie zamierzam montować).
Jestem w stanie przełknąć spalanie w mieście w okolicach 8-9 litrów benzyny na 100km.

Warunki konieczne:
- najlepiej kompakt, ale jakby coś innego to długość max. 4,5m (w mieście często parkuję na naprawdę ciasnych parkingach a nie lubię potem kręcić na "kilkanaście" razy żeby wyjechać)
- klimatyzacja (bez znaczenia jaka, manualna jak najbardziej wchodzi w grę)
- podstawa z zakresu wspomagaczy i bezpieczeństwa - ABS, wspomaganie kierownicy, min. dwie poduszki
- silnik maksymalnie 1,6-1,8 l , skrzynia manualna
- w miarę tanie części, dużo zamienników
- rocznik w zasadzie nie gra roli, bardziej interesuje mnie stan podłogi i całej budy + mechaniki, itp., no ale raczej auta starsze niż 20 lat nie wchodzą w grę

Ogólnie to byłem zdecydowany na Civica VI gen. (hatchback/coupe), obejrzałem dwa egzemplarze ale nie kupiłem, bo były wręcz tragiczne. Jeden miał tak zeżartą podłogę że strach byłoby tym jeździć, drugi z kolei był chyba konserwowany bo podłoga naprawdę OK, ale był już styrany i za dużo bym musiał dorzucić w remoncik.
Wersje coupe ciężko znaleźć, w mojej okolicy nie było nic do obejrzenia.
Nadal szukam właśnie Civica VI, ale jestem ciekaw co Wy zaproponujecie.

Z góry dzięki za propozycje. ;)
CookieMonster
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 08 2011
Auto: Nie mam
Silnik: Nie mam

18 Mar 2014, 20:23

Jeśli masz max 10 i szukasz tanich części to nie celuj w coupe.
Wg mnie prostszym rozwiązaniem jest hatchback, którego jeździ więcej więc i części tańsze powinne być :yes:
Opel Astra?
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

18 Mar 2014, 20:29

A znajdę w tych pieniądzach uczciwą, dobrze utrzymaną(jak na rocznik pojazdu, wiadomo igły nie istnieją :lol: ) Astrę dwójkę?
Zasadniczo samochód nie jest zły, nawet nim kiedyś jechałem w trasie - 1.7 DTI 75KM, podobno pancerny silnik. Prawda to? Jechać nie jechał zbyt dobrze, ale po 400km jak zatankowałem to średnie spalanie wyszło 5,5 l ON. Miło. :)
CookieMonster
Nowicjusz

18 Mar 2014, 21:53

Jak wiesz gdzie szukać to znajdziesz :D
jeśli to silnik 1.7 z Isuzu, to tak.
Choć nie wiem czy to nie jest za mały dystans na diesla :?:
subb0
Aktywny

19 Mar 2014, 08:46

BMW E36 compact dobrze spełni wymagania, auto dość krótkie i bardzo zwrotne, do tego nie będzie problem ze znalezieniem wyposażonego trochę egzemplarza w tej cenie. Silnik 316i lub 318Ti.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

19 Mar 2014, 11:31

E36 odpada, zwłaszcza w wersji compact - nie widzi mi się totalnie.

Co do Astry - to nie planowałem kupna wersji w dieslu. ;) Po prostu taką miałem okazję się kiedyś przejechać. Z tego co czytałem to 1.6 8V nie do zdarcia, chociaż obawiam się że dynamika mnie nie zadowoli. 1.6 16V już lepiej chodzi, ale ponoć nienajlepszy silnik i olej żre.

Czy jest coś jeszcze wartego uwagi w tych pieniądzach? Corolla E11 po lifcie?
CookieMonster
Nowicjusz

19 Mar 2014, 12:37

Miałem e11, ale z silnikiem 1.4
Mocy za mało, ale auto spore, wygodne i w sumie spoko paliła, ok.7L.
1.6 spalanie spokojnie 8-8,5 w mieście.

Nie wiem czy za 10 kupisz coś zadbanego.
subb0
Aktywny

19 Mar 2014, 14:04

CookieMonster napisał(a):Czy jest coś jeszcze wartego uwagi w tych pieniądzach? Corolla E11 po lifcie?

Jak szukasz starej tojkowej trwałości to e11 przed liftem...
Mniejsze spalanie i dobre parametry...
Polecam 1,6 16V

e11 po lifcie pali sredni 0,5l-1l wiecej, wrażliwy na LPG a do tego możliwa wada olejowa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Mar 2014, 16:12

Astra może być 1.8 16v. Dużo lepsza od 1.6 16v i dobrze jedzie
Focus 1.8 fajnie jedzie, uwaga na rdze
Pug 307- ocynk, dobre silniki.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Mar 2014, 17:00

ostatnio udało mi się wyrwać za małą kasę civica VII z silnikiem 1.6, polecam i tobie
wojtek70
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 1927
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: bugatti
Silnik: 1.8
Typ: MPV
Rok produkcji: 1928

19 Mar 2014, 17:15

A Toyota Yaris do miasta w sam raz.
Wymiary małe, silnik mały :)
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

19 Mar 2014, 17:18

Seat Leon 1.6
maniek1986
Aktywny

Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2015

19 Mar 2014, 17:30

1.6 pali jak smok i nie jedzie
Koniu
Forumowicz VIP

19 Mar 2014, 18:01

subb0 napisał(a):Miałem e11, ale z silnikiem 1.4
Mocy za mało, ale auto spore, wygodne i w sumie spoko paliła, ok.7L.
1.6 spalanie spokojnie 8-8,5 w mieście.

Nie wiem czy za 10 kupisz coś zadbanego.

W sensie, że za dyszkę nie ustrzelę zadbanej Corolli E11 ?
Jak mówiłem, igły nie oczekuję, w końcu auta kilkunastoletnie, nie da rady kupić igiełki.
szybki napisał(a):
CookieMonster napisał(a):Czy jest coś jeszcze wartego uwagi w tych pieniądzach? Corolla E11 po lifcie?

Jak szukasz starej tojkowej trwałości to e11 przed liftem...
Mniejsze spalanie i dobre parametry...
Polecam 1,6 16V

e11 po lifcie pali sredni 0,5l-1l wiecej, wrażliwy na LPG a do tego możliwa wada olejowa.

Po liftówka mi się bardziej podoba po prostu, zespolone lampy z przodu wyglądają lepiej niż te dziwne żabie oczy jak z Garbusa. :naughty:

kon146 napisał(a):Astra może być 1.8 16v. Dużo lepsza od 1.6 16v i dobrze jedzie
Focus 1.8 fajnie jedzie, uwaga na rdze
Pug 307- ocynk, dobre silniki.

Focus jedynka odpada.
Lew 307 niegłupi, ale tutaj znowu pytanie czy w tej kasie można kupić sensowny egzemplarz czy raczej trupa?
Astra G jak najbardziej tak, właśnie szukam w okolicy czegoś do obejrzenia. Ale większość jak jest to kombi kurcze, a kombi mi niepotrzebne + gorzej jedzie od hatchbacka.

wojtek70 napisał(a):ostatnio udało mi się wyrwać za małą kasę civica VII z silnikiem 1.6, polecam i tobie

Wątpię, żebym do 10 kafli wyrwał Cifa VII w sensownym stanie. VI gen 3d po lifcie w dobrym stanie to przynajmniej 7 koła, a często cenią się po 8-9.

dreamer napisał(a):A Toyota Yaris do miasta w sam raz.
Wymiary małe, silnik mały :)

Nie powiem, auto samo w sobie jest OK, ale jak mówię nie chcę typowego mieszczucha. O ile sam nie należę do jakichś wysokich czy też otyłych o tyle po prostu źle się czuję w małych autach, poza tym przyda mi się coś czym można bez stresu pojechać w trasę.

maniek1986 napisał(a):Seat Leon 1.6

Chciałbym, ale w tej cenie to chyba sam szrot.

A co sądzicie o 323F III gen? Wiem, że to taki ni hatchback/ni kombi, ale wizualnie nawet mi pasuje, wymiary przy tym akceptowalne.
CookieMonster
Nowicjusz

19 Mar 2014, 18:07

A czemu Foka odpada? Puga 307 spokojnie dostanie a taka E11 będzie przysłowiową igłą. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP