Najlepszy samochód miejski w roku 2013 według Euro NCAP

17 Sty 2014, 17:46

Renault ZOE jest najlepszym samochodem miejskim w roku 2013 pod względem bezpieczeństwa, spośród modeli spalinowych i elektrycznych, według Euro NCAP. To wyniki testu ogłoszone przez niezależną jednostkę badawczą w corocznym zestawieniu "best in class cars". Już w marcu 2013 r. samochód ten uzyskał najwyższą, 5-gwiazdkową ocenę, zgodnie z zasadami zaostrzonymi z początkiem 2013 r. To wyróżnienie jest kolejną gwarancją dla klientów ZOE i uhonorowaniem wysiłków inżynierów Renault pracujących nad bezpieczeństwem.

Już w trakcie projektowania Renault ZOE kierowano się jedną zasadą: zero kompromisów,
w zakresie bezpieczeństwa
. Sedan ZOE jest w 100% elektryczny i pod względem bezpieczeństwa w niczym nie ustępuje samochodom spalinowym Renault.

Powstał w wyniku połączenia wiedzy i know-how marki w zakresie biernego i aktywnego bezpieczeństwa. W całym procesie jego tworzenia, począwszy od projektu aż po liczne testy, nie pozostawiono niczego przypadkowi. Oprócz wymagań Euro NCAP, firma Renault skoncentrowała się w szczególności na dwóch obszarach związanych z napędem elektrycznym: baterii i cichej pracy.

Bateria jest równie ważna jak zbiornik paliwa, dlatego to właśnie na niej skupili się inżynierowie ds. bezpieczeństwa. Jej obudowa została wzmocniona w celu zapewnienia integralności modułów. Wszelkie kable zostały tak rozmieszczone w pojeździe, aby ograniczyć ryzyko ich uszkodzenia. Bateria została także poddana licznym testom i "ciężkim" próbom w celu wykazania jej zgodności ze specyfikacją bezpieczeństwa. Testy ognia, zanurzenie, podpalenie, przeciążenie elektryczne, zwarcia, gwóźdź (włożony w sam środek ogniwa), kompresja, upadek – to tylko niektóre "tortury", którym został poddany pojazd. Po teście zderzeniowym bateria pozostała w stanie nienaruszonym, a jako środek ostrożności komputer pokładowy wysłał natychmiastowe polecenie wyłączenia prądu przez wyłącznik automatyczny.

Przy prędkości do 30 km/h samochód jest wyjątkowo cichy, dlatego samochód ZOE został wyposażony w system Z.E. Voice, który wytwarza zewnętrzny dźwięk ostrzegający pieszych o zbliżaniu się pojazdu. Z.E. Voice jest słyszalny przy prędkościach od 1 do 30 km/h. Po zatrzymaniu samochód jest idealnie cichy. Dźwięk został specjalnie zaprojektowany i jest charakterystyczny dla stylu ZOE. Opracowano go we współpracy z zespołem ds. percepcji i projektowania dźwięków instytutu IRCAM (Instytut ds. Badań i Koordynacji Akustycznej/Muzycznej). Kierowca ma możliwość wyboru jednego spośród 3 różnych dźwięków: "Pure", "Glam" i "Sport" oraz ich wyłączenia pojedynczym wciśnięciem wyłącznika. Dźwięk uruchamia się automatycznie po włączeniu zasilania w samochodzie.

źródło: Renault
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13124
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

18 Sty 2014, 20:37

Tylko nie Renault, miałem 2 renówki i już nigdy w życiu nie wybiorę samochodu z tym znaczkiem, awaria elektroniki w tych samochodach nie zależnie od wieku to chleb powszedni.
KrakusManiak
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 05 05 2005
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

20 Sty 2014, 15:50

Za wcześnie chyba na taki wybór. Ile tych modeli się sprzedało? Ok, w przyszłości może i OK, ale ja w Polsce ani jednego nie widziałem...
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

04 Lut 2014, 18:46

ja pierwszy raz o nim usłyszałem właśnie teraz. Czas pokaże
SSolo
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 31 03 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam