Najlepszy silnik R4 - osiągi, trwałość, koszty eksploatacji

20 Maj 2021, 21:26

Cześć

Nie szukam samochodu lecz ostatnimi czasy naszła mnie myśl który silnik R4 (pomijając 1.8T) jest najlepszy łączący kilka cech, tzn:

- Osiągi
- Trwałość
- Koszt Eksploatacji
- Samochody z tym silnikiem łatwo dostępne na rynku wtórnym

Zapraszam do dyskusji gdyż niewiele wiem a chętnie się czegoś dowiem, może istnieją jednostki o których nawet nie wiedziałem :)
Marciol96
Początkujący

Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T AVJ 245KKM
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Maj 2021, 10:49

To ja może skupię się bardziej na trwałości i kosztach eksploatacji:
- 1.8 VTEC od Hondy
- 1.8 i 2.0 Valvematic od Toyoty
- 1.8 VVTi po 2006 roku od Toyoty
- 1.4 MPI wersja Kappa 100KM montowany w Hyundai i Kia
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Maj 2021, 11:15

Dodam jeszcze że chodzi tylko o silniki Benzynowe

Temat między innymi pisany mocno przyszłościowo, kiedyś przyjdzie czas na następny samochód dlatego dobrze byłoby mieć rozeznanie w jakiejś trwałej jednostce R4 z przystępnymi kosztami eksploatacji a i jak najmocniejszej (Najlepiej 200hp+ chociaż zależy od wagi samochodu)
Marciol96
Początkujący

Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T AVJ 245KKM
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Maj 2021, 11:58

Marciol96 napisał(a):Temat między innymi pisany mocno przyszłościowo, kiedyś przyjdzie czas na następny samochód dlatego dobrze byłoby mieć rozeznanie w jakiejś trwałej jednostce R4 z przystępnymi kosztami eksploatacji a i jak najmocniejszej (Najlepiej 200hp+ chociaż zależy od wagi samochodu)

Z r4 turbo nie ma lepszego silnika niż 4g63 mivec. Ale nie wpisuje się w opcje popularności.

Jest to najlepszy silnik z tamtych lat czyli 2006-2007. W dzisiejszych czasach pomijając ekologię tez trudno o coś co nawet by mu dorównało.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus HS 250h
    Samochodem, który trafił do regularnej sprzedaży, był natomiast Lexus HS. Auto sprzedawano w Japonii i Stanach Zjednoczonych, ale oficjalnie nigdy nie trafiło do Europy, dlatego w Polsce praktycznie go nie znamy. Model ...