REKLAMA
Dzień dobry,
Szukam samochodu i chciałbym zawęzić listę modeli do 2-3, na których mógłbym się skupić. Prośba też o ostrzeżenie, jeżeli któraś wersja silnikowa itp. jest np. wadliwa, czy lepiej unikać . Oraz który silnik w danym samochodzie najlepiej brać, ewentualnie jaką skrzynie itp.
Budżet jaki mam to ok. 200k, samochód będę brał w leasing. Rocznie robię ok. 20k km, trochę miasto, głównie autostrady. Szukam samochodu wygodnego w trasie, do którego dam też radę zapakować psa i wyjechać na spacer za miasto. Chciałbym żeby był dobrze wyciszony, przyjemna jazda przy 160km/h, z dobrym audio. Raczej benzyna, ale nie wykluczam diesli. Chciałbym mieć też lekki zapas mocy, min. 200KM.
Samochód 2-3 letni, do 100k przebiegu - wiadomo im mniej tym lepiej. Nie szukam okazji cenowej, w tej cenie chciałbym zadbany i pewny egzemplarz. Poleasingowy po 1 właścicielu.
Modele nad którymi się zastanawiam to:
-Jaguar F-Pace i E-Pace. Benzyny 2.0, po 250 KM. Jakby się udało trafić to może benzyne 3.0 380 KM. Słyszałem, żeby tutaj unikać diesla bo jest słaby. Czy to prawda? Chyba najbardziej podobają mi się z wyglądu.
-Bmw X3 lub seria 3 w kombi. Tutaj słyszałem, że słabej jakości wnętrze. Lepiej dołożyć do x5 bo ma dużo lepsze wykonanie. Myślałem raczej o benzynie 2.0 250 KM. Co sądzicie o dieslach w BMW? Są ok czy awaryjne? Lepszy SUV czy 3 w kombi?
-Mercedes GLC lub klasa C w kombi. Te same pytania co wyżej;)
-Volvo V60 i XC60 lub XC40. Jak tutaj z jakością/ wyciszeniem w stosunku do BMW czy Mercedesa? Lepsze u nich są diesle czy benzyny?
-A4 kombi offroad. Q3 mi się jakoś kompletnie nie podobają. Czy 2.0 TFSI 260 Km są ok? Są jakieś lepsze/gorsze niż BMW lub Mercedes?
-Cupra Formentor? Zupełna nowość, całkiem mi nieznana. Czy macie jakieś doświadczenia? Tutaj silnik 2.0 310 KM. Czy nie za bardzo wyżyłowany? Nie będzie problemowy?
- Myślałem też o KIA Stinger lub Audi A5, bardzo mi się podobają. Ale do nich chyba psa na tył nie zapakuje, musiałbym się przymierzyć.
Trochę jestem przytłoczony wyborem. Poprosiłbym o jakieś info o powyższych modelach osoby posiadające lub kogoś obeznanego. Może jest coś jeszcze ciekawszego w moim budżecie, lub w moim budżecie nie znajdzie się zadbanego egzemplarza z tych co wymieniłem. Czy może któryś model/wersja silnikowa jest nieudana i wykluczyć ją z listy? Ewentualnie zwracać uwagę tylko na wersje przed/po lifcie.
Finalnie planuję zawęzić wybór do 2-3 samochodów, wypożyczyć na weekend i przetestować. Za każdą radę i opinię bardzo dziękuję.
Pozdrawiam