21 Wrz 2023, 15:34
Poczytałem trochę w necie i postanowiłem zrobić tak małe podsumowanie dobrze by było jak byście dodali coś od siebie lub sprostowali to co napiszę. Chodziło mi o silniki benzynowe które uchodzą za w miarę bezawaryjne. Jak wiadomo różnie z tym bywa ale są jednostki które na tym tle w pewien sposób się wyróżniają swoją niezawodnością. Poniżej przedstawiam kilka przykładów takich silników które uchodzą z w miarę trwałe i zniezawodne.
Toyota 1.8L VVT-i (2ZR-FE)
Występuje m.in. w modelach: Toyota Corolla, Toyota RAV4, Toyota Prius.
Ten silnik jest znany z niezawodności oraz ekonomiczności w spalaniu paliwa. Posiada technologię VVT-i (Variable Valve Timing with Intelligence), co przyczynia się do poprawy wydajności i efektywności paliwowej.
Honda 1.5L i-VTEC (L15B7)
Występuje m.in. w modelach: Honda Civic, Honda Fit, Honda HR-V.
Silniki Hondy są znane z wysokiej jakości wykonania i niezawodności. Ten konkretny model 1.5L i-VTEC charakteryzuje się dobrą kombinacją mocy i oszczędności paliwa.
Mazda SKYACTIV-G 2.0L
Występuje m.in. w modelach: Mazda3, Mazda CX-5.
Mazda wykorzystuje technologię SKYACTIV, która skupia się na zwiększeniu efektywności spalania. Silniki te oferują dobrą równowagę między osiągami, a ekonomią paliwa.
Subaru 2.5L Boxer (FB25)
Występuje m.in. w modelach: Subaru Forester, Subaru Outback.
Silniki typu Boxer są charakterystyczne dla Subaru. Mają płasko leżące tłoki, co obniża środek ciężkości i poprawia prowadzenie.
Volkswagen 1.4L TSI (EA211)
Występuje m.in. w modelach: Volkswagen Golf, Volkswagen Passat.
Silniki TSI 1.4L są doceniane za osiągi i efektywność. Wykorzystują turbodoładowanie, co pozwala na osiąganie dobrej mocy przy niskim zużyciu paliwa.
Wiadomo że do niezawodności takiego silnika każdy właściciel może przyłożyć swoje trzy grosze odpowiednio go serwisując nie mniej jednak ciekaw jestem co o tym zestawieniu sądzicie i jakie silniki można by było jeszcze tu dorzucić do tej listy?