Najtrwalsze opony całoroczne

31 Sie 2024, 12:00

Które z opon całorocznych zagwarantują największą trwałość tj. największy przebieg? Biorę pod uwagę Goodyear Vector, Michelin crossclimate, Continental allseason.
Lotug
Obserwowany

• 31 Sie 2024, 13:54

To nie powinien być główny parametr wyboru opon. Można to brać pod uwagę, ale kierowanie się wyłącznie tym aspektem nie jest dobrym pomysłem.
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna

31 Sie 2024, 14:23

Tak jak napisał ,,yeti65" trwałość to nie jest najistotniejszy parametr do oceny opon.Z tych opon co bierzesz pod uwagę:
    Goodyear Vector, Michelin crossclimate, Continental allseason.
    porównaj sobie ich parametry : przyczepność na mokrej nawierzchni, przyczepność na suchej nawierzchni, przyczepność na śniegu i błocie. Warto zwrócić uwagę w jakich warunkach będziesz je użytkował w codziennej jeździe i to powinno przeważyć w zakupie.
    https://www.otomoto.pl/otomotolease/blo ... -adac-2024
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
    Miejscowość: Przemyśl
    Prawo jazdy: 12 06 1979
    Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
    Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
    Paliwo: Benzyna
    Rok produkcji: 2018

31 Sie 2024, 16:24

Właśnie wszystkie te 3 modele opon mają bardzo zbliżone parametry dlatego chciałbym wybrać te, które zapewnią największy przebieg. Obecnie mam Nokian weatherproof na wykończeniu, które powoli chcę zmienić (wytrzymały około 55.000-60.000 przy jeździe 80 procent trasa, 20 procent miasto). Porównując parametry tych opon z trzema modelami, o których pisałem nokiany wypadają nieco słabiej dlatego chcę zakupić jeden z powyższych modeli.
    Lotug
    Obserwowany

31 Sie 2024, 16:54

Mogę się wypowiedzieć tylko na temat tych opon co używałem. Na oponach wielosezonowych Kumho żona przejechała 65 000km. Na oponach wielosezonowych Hankook przejechała 58000km i wymieniono bo uznałem że nie dadzą rady tej zimy z jej śniegiem pokonać. A podobno ma byś śnieżna i ostra bo Indianie już 3-ci rok zbierają chrust :D
    Aktualnie żona ma założone w Toyota Yaris Cross wielosezonowe Falkeny przebieg 150km :D.Ja używam sezonowych: letnie > YOKOHAMA Geolandar , zimowe > TOYO SNOWPROX .Tylko u mnie jest odwrotnie jak u ciebie jazda głównie to : drogi podmiejskie ,śnieg, drogi lokalne a miasto to 20-30 % .. a żona wyłącznie miasto 95%.. zobacz moje zdjęcia jak to wygląda w praktyce. Poprzednio w innym samochodzie Chevrolet Aveo używałem zimowych i letnich Dębica Navigator i Frigo 2 przejechałem 55000.
    Ja latam codziennie a żona na wielosezonówkach czasami w zimie stoi czekając aż lepiej odśnieżą :( ale to z przezorności. :D.Ja bym postawił na opony Yokohama BluEarth-4S AW21 lub Michelin Cross Climate 2
    [link do Sklepopon wygasł]
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

01 Wrz 2024, 14:53

Lotug napisał(a):Właśnie wszystkie te 3 modele opon mają bardzo zbliżone parametry

A jakieś testy opon przeglądałeś, czy tylko na etykiety patrzysz?
    Trzeba mieć świadomość, że nawet opony wielosezonowe mają swoje preferencje sezonowe.
    Z tego co kiedyś sprawdzałem, to Micheliny biją resztę opon wielosezonowych latem, ale zimą jednak trochę odstają od najlepszych.
    Jedną z lepszych opon wielosezonowych zimą były Goodyeary.
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla WRC (1997–1999)
      Pierwsza połowa lat 90. na rajdowych trasach należała do modelu Celica GT-Four. Pierwsza Celica z napędem na wszystkie koła dowiodła swych zalet jako świetny samochód wyczynowy, zdobywając tytuł mistrza kierowców ...

01 Wrz 2024, 18:16

Mam nadzieję ,że taką wiedze o preferencjach opon wielosezonowych do warunków letnich i zimowych to ,,Lotung" posiada. Jeśli nie to odsyłam do artykułu.
    [link do Sklepopon wygasł].
    Bo można kupić opony wielosezonowe bez preferencji zimowych czyli bez oznaczenia 3PMSF ( śnieżka na tle górskich szczytów)
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

01 Wrz 2024, 21:59

3PMSF nie świadczy o zimowych preferencjach. To tylko oznaczenie homologacji opony jako zimowej. Każda opona wielosezonowa w EU musi mieć tę homologację, bo inaczej nie można by na nich jeździć zimą w krajach gdzie jest obowiązek jazdy na zimówkach.
    Sam Michelin na początku reklamował cross climate, że to opona letnia z zimową homologacją.
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika