Naped 4x4

23 Lut 2010, 15:43

witam.Mam takie pytanie do użytkownikow freelandera, jak sie sprawuje naded 4x4 oprocz tego ze auto pali troche wiecej.Czy jezdzac po asfalcie majac przyczepnosc tyl pomaga wyjezdzajac np pod gore??
nuras
Nowicjusz

Miejscowość: żywiec

23 Lut 2010, 20:55

a to ciekawe pytania są , choc nie za bardzo kumam o co loto
:mrgreen:
sbb
Początkujący

Miejscowość: posen

23 Lut 2010, 21:01

normalnie jezdzac w lecie jak pomaga naped tylni??
nuras
Nowicjusz

23 Lut 2010, 21:08

mój freelander pali 6-7 ropy jak jeżdzę w trasie z ciężką nogą. Czyli średnio 110 - 120.

Według mnie patrząc na masę tego pojazdu i opływowość to chyba bardzo dobry wynik.

Tylni napęd, chodzi o te 10%. Bo freelander ma rozkład 90% przód 10 % tył chyba nie ma żadnego wpływu na spalanie podczas zwykłej jazdy.
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

23 Lut 2010, 21:11

dobrze sie sprawuje :) pod gore owszem pomaga tzn lepiej sie rozkladaja obciazenia bo na 4 kola a nie na 2, do tego nie grosi ci utrata przyczepnosci bo w razie poslizgniecia odciazonego w takiej sytuacji przodu, tyl nadal ciagnie :) jest rowniez stabilniejszy na mokrym/zapiaszczonym asfalcie, tyl nie ma tendencji do uciekania... dla mnie bomba :) jedyne czego mi brakuje to reduktora :)
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw

23 Lut 2010, 21:13

a wyjezdzajac np. pod wieksza gore czuc ze tyl pomaga?? czy trzeba sie meczyc na 2 biegu
nuras
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
    Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...

23 Lut 2010, 21:19

mam za sobą alpejskie górki i żadnych problemów, nawet ze stromymi podjazdami
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

23 Lut 2010, 21:54

nuras napisał(a):a wyjezdzajac np. pod wieksza gore czuc ze tyl pomaga?? czy trzeba sie meczyc na 2 biegu

O tym to akurat decyduje moc a nie napęd... Po asfalcie (suchym) to nic nie czuć. Ale jak już jest "luźno" pod kołami lub ciągniesz przyczepę może okazać się przydatny napęd 4x4, szczególnie przy ruszaniu pod górę.
Free1981
Nowicjusz

Miejscowość: południe

23 Lut 2010, 22:03

Free1981 napisał(a):O tym to akurat decyduje moc
raczej moment obrotowy :wink: napęd 4x4 pozwala lepiej wykorzystać moment obrotowy samochodu i skuteczniej przekazać go na "drogę" po innemu mocniej odepchnąć autko z miejsca :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Lut 2010, 22:07

dzieki za odp
nuras
Nowicjusz

23 Lut 2010, 22:11

pocieszny napisał(a):
Free1981 napisał(a):O tym to akurat decyduje moc
raczej moment obrotowy :wink: napęd 4x4 pozwala lepiej wykorzystać moment obrotowy samochodu i skuteczniej przekazać go na "drogę" po innemu mocniej odepchnąć autko z miejsca :mrgreen:

Dokładnie to miałem na myśli... :mrgreen:
Free1981
Nowicjusz

Miejscowość: południe

23 Lut 2010, 22:43

na jedno i tak wychodzi..
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

23 Lut 2010, 22:52

jesteś pewien? :wink:
moc i moment to 2 różne rzeczy i mają tylko pośredni związek ze sobą
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Lut 2010, 23:11

pomijając jednostki to moc= moment x obroty
a więc związek ten jest dość duży i całkiem ścisły
ale dyskusji na ten temat było już na forum trochę
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

24 Lut 2010, 13:51

związek jest ale ten wzór który tak wesoło wszyscy podają jest ogólnie dość mało szczegułowy :mrgreen:
gdyby tak było wszystkie silniki miły by podobny przebieg krzywej momentu do mocy a zdecydowanie tak nie jest, problem jest bardziej złożony i ten wzór w zasadzie niewiele pokazuje,
prosty przykład turbina w silniku gaźnikowym :wink: wzrasta i moc i moment ale w zależności od miejsca podania dołądowania w większej mierze rośnie moment albo moc a według wzoru jeśli wzrósł mi moment to moc powinna mi wzrosnąć liniowo a tak po prostu nie jest, i wielkość momentu jest łatwiej i w większym zakresie modyfikowalna niż moc (maksymalna) silnika, teoretycznie wg. Twojego wzoru ciężarówki powinny mieć wielką moc :wink: a mają tylko wielki moment obrotowy
pocieszny
Forumowicz VIP