Naprawa automatycznej skrzyni w Mercedesie 220 cdi kombi

05 Sty 2010, 16:01

Witam!
Niestety po 250 000 km przejechanych moim CDI 220 Kombi zaczęły się problemy z automatyczną skrzynią biegów. Przy prędkości ok. 80km na godzinę skrzynia nie mogła się zdecydować czy ma być 4 czy 5 bieg i ta usterka potęgowała się z dnia na dzień. Potem pojawiły się szarpania w czasie zmian na pozostałych biegach, więc było już jasne że będą koszta. Jako mieszkaniec Falenicy, mam blisko do Józefowa, gdzie znajduje się "AUTO JÓZEFÓW" specjalizujące się w naprawach automatycznych skrzyń biegów. Komputer nie podawał nic na temat błędów, więc zmartwienie jeszcze gorsze - mechanika!! Po rozbiórce skrzyni okazało się, że trzeba regenerować sprzęgło hydrokinetyczne, bo ledwo dyszy, płyta sterująca do naprawy, a przy okazji, skoro już wszystko było na wierzchu, wymiana kompletu tarcz, podkładek, uszczelek i układu planetarnego. Niestety koszta spore, ale już po paru dniach miałem samochód do jazdy. Skrzynia jak nowa - zmiana biegów ledwie wyczuwalna i silnik znowu nie pracuje bez sensu. Zakład udzielił 6cio miesięcznej gwarancji, bez limitu kilometrów, co w moim wypadku jest b. ważne. Mogę więc spokojnie polecić zakład w Józefowie wszystkim, których spotkało podobne nieszczęście! Pozdrawiam miłośników Mercedesa!!!
kusy43
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

05 Sty 2010, 22:50

Dlaczego po przejechaniu 250000km padła skrzynia? Jaka była przyczyna, jeżeli była prawidłowa eksploatacja? Co do polecania tego warsztatu, to odmienne zdanie mają niektórzy forumowicze z Forum Mercedes E klasa W210.
kmtaxi
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Bielsko-Biała
Auto: Mercedes W210
Silnik: 2,2cdi 143KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

08 Sty 2010, 10:52

to zwykły spam, dobry warsztat od automatów nie musi się reklamować tyle zazwyczaj mają roboty, że trzeba się specjalnie umawiać i czekać w kolejce.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

08 Sty 2010, 14:53

Nie spotkałem jeszcze warsztatu naprawiającego ASB, żeby przed naprawą robił test oleju w ASB na zawartość glikolu, a często poprzez nieszczelności rurek olejowych w chłodnicy dostaje się glikol do oleju i mamy po automacie. Naprawiają usterkę, a przyczyna nie zostaje zlikwidowana. Jakaś gwarancja na naprawę 3 do 6 miesięcy, a przy małym przecieku jak minie gwarancja (chyba, że ktoś robi duże przebiegi to wcześniej) znowu skrzynię diabli biorą.
kmtaxi
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Bielsko-Biała
Auto: Mercedes W210
Silnik: 2,2cdi 143KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 10 wskazówek oszczędnej jazdy hybrydą
    Oszczędnej jazdy (EKO) musimy się nauczyć. To nie jest tak że wsiadasz do hybrydy i już jesteś ekologiczny. Oczywiście w pewnym sensie tak ale chcąc wykorzystać potencjał tego napędu trzeba pamiętać o pewnych zasadach dzięki ...