Naprawa drobnostek Vectra B

28 Maj 2022, 17:52

Witam . Zrobiłem w aucie już to co trzeba więc chciałbym się zabrać za pierdoły i Mam trzy sprawy i potrzebuje pomocy. Szukałem na internecie ale nie znalazłem sensowniej odpowiedzi.

1) ogranicznik drzwi . Nie ma go, chciałbym kupić i znalazłem. Jak go zamocować? Przy aucie żadnych śrub nie ma , w zestawie też nie , to muszą być jakieś specjalne? Czy jakiekolwiek byleby się trzymało jak należy?

2) Podświetlenie przycisku klimatyzacji i podgrzewanego siedzenia oraz połowy zegarów. Tak się złożyło że to nie działa. Tzn klimatyzacja i siedzenie działa.ale przycisk nie świeci. Z siedzeniem nie ma kłopotu bo łatwo zauważyć że działa ale z klima bardziej, bo muszę dawać na najwyższy bieg żeby słyszeć że mocniej dmucha . Czy to sprawa żaróweczek czy czegoś grubszego? Jak się dostać do zegarów ? Czy trzeba będzie tam żaróweczka do wymiany czy trzeba coś rozwiercać i lutować?

3) jedne drzwi nie działają. Centralny zamek zamyka i otwiera pozostałe trzy i bagażnik a jednego nie. Domyślałem się że przewody mogły się przerwać w drzwiach tylko jak.mam się do nich dostać ? Gdy ścianę bok drzwi to się dostanę czy muszę przeciąć tą gumę przez którą przechodzą kable ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Maj 2022, 10:40

1. Demontujesz tapicerkę, demontujesz głośnik ten z dołu. Między drzwiami a budą ogranicznik jest montowany w ten sposób, że od góry jest jedna tulejka, a od dołu wciska się drugą ( jedna wchodzi w drugą ). W drzwiach są dwie śruby i nakrętki od środka. Jak jest inaczej poprawcie mnie proszę.
2.W podświetleniach licznika są dwie albo trzy żarówki W2W. W przyciskach są 1,2W z trzonkiem BX8 lub 1,2W ale trzeba lutować. Musisz najpierw zdemontować i sprawdzić jakie są u ciebie.
3. Gumy nie trzeba przecinać. Można ja zdemontować ( wyjąć z drzwi i z karoserii.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Maj 2022, 11:14

MotoAlbercik napisał(a):. Gumy nie trzeba przecinać. Można ja zdemontować ( wyjąć z drzwi i z karoserii

A czy trzeba zdemontować tapicerkę z tych drzwi ?
ineedl
Stały forumowicz

30 Maj 2022, 13:51

Musisz zdemontować tapicerkę, żeby zdemontować ten duży głośnik, bo w dziurę po głośniku musisz włożyć rękę, żeby dostać się do tego ogranicznika.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Maj 2022, 18:41

Nakładki na progi delikatnie odstają. Co mam z tym zrobić? Mogę to po prostu czymś przykleić żeby równo przylegały?

Mam jeszcze pytanie co do konserwacji podwozia , jest praktycznie bez rdzy , są tylko dwa punkty z przodu w podłodze które mają wielkość jabłka i jest to zardzewiałe jedynie powierzchownie, tarłem trochę papierem ściernym i zaczynało schodzić. Zostało mi po poprzednim aucie połowa puszki takiej farby do zakonserwowania podwozia w aucie . Skoro jest zdrowe podwozie bez rdzy to jest sens tym malować ? Czy pomalować żeby jeszcze dłużej tak zostało ?
ineedl
Stały forumowicz

31 Maj 2022, 11:58

Troszkę dziwnie co ta listwa odstaje. Tak jakby drzwi w tym miejscu były jakieś wciśnięte, bo na błotniku przylega równiutko, w dalszej części drzwi też równiutko. Chyba, że uchwyt ci się złamał i teraz tą listwę odpycha. Musisz się temu dokładnie przyjrzeć i ewentualnie wymienić ten uchwyt.
Co do podwozia, to jak jest ono w dobrym stanie, to raczej nie ma sensu tego malować. Zabezpiecz tylko porządnie to, co jest spuchnięte.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika