Naprawa rysy

27 Paź 2024, 12:36

Hej, mam głęboką rysę na bagażniku i zaczynają się pojawiać purchle. Ile trzeba liczyć za naprawę tego? Najlepiej jakby ktoś to przeczyscil, zaszpachlował i zrobił wpyłkę zamiast lakierować całej klapy ale nie wiem czy ktoś tak w ogóle chce robić.
Byłem u lakiernika w okolicy i powiedział 1200 (bez ściągania szybu tylko z odcięciem pod szybą). Myślałem że za tyle to cała klapę ktoś ogarnie a do szybu z 700-800. Takie są faktycznie ceny za lakierowanie czy szukać dalej?
Rozważam jeszcze sam to zrobić tj. delikatnie rozszlifować, grubo bazy, spolerować, na to klar i jeszcze raz spolerować ale nie chce mi się w to bawić a pewnie będzie wyglądać niewiele lepiej niż teraz
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

27 Paź 2024, 19:05

Moim zdaniem cena trochę wysoka. Najlepiej podjechać gdzieś w okolicy w dwa trzy miejsca i porównać sobie. Generalnie wszystko zależy też od lokalizacji w jakiej mieszkasz. W dużych aglomeracjach potrafią kroić nawet ponad dwa razy tyle co w mniejszych a i nie zawsze jakość usług idzie w parze z ceną.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Paź 2024, 22:25

Szukaj dalej, trafiłeś na gościa który chce cię stroić, taka robota to ok 500/600 zł,
Wycinać szybę? Po co? Zwykły naciągacz, nawet jak to w Warszawie to grubo 1200.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Paź 2024, 23:13

Kao napisał(a):taka robota to ok 500/600 zł,

Już nie za bardzo. Policzą to jako element 800zł.
rupertpumpkin napisał(a):Byłem u lakiernika w okolicy i powiedział 1200 (bez ściągania szybu tylko z odcięciem pod szybą).

Skąd jesteś ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Paź 2024, 23:34

szybki napisał(a):Skąd jesteś ?

Z Krakowa.

Zreszta brat był na tyg pod Krk u innego z czymś takim i powiedział 1k za lakierowanie całego elementu i 600 za wpyłkę tylko w tym miejscu na zderzaku więc trzeba chyba znaleźć kogoś kto zrobi cały element najtaniej - faktycznie jak za 700-800 się trafi to bd spoko
rupertpumpkin
Początkujący

28 Paź 2024, 07:38

Ja pier co za złodziejstwo..... Wszystko dąży do tego ze ludzie będą obd artusami jeździć bo kto za ryske będzie bulił 1000zl? A jakby było klepanko szpachlowanko to ile? 2k za element? Przecież to właśnie to pochłania najwiecej czasu.
Taka robota jak u Ciebie to jest dniówka roboty.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cadillac Eldorado Convertible
    Eldorado w niczym nie przypomina typowych, sportowych kabrioletów rodem z Europy. Trudno nazwać go smukłym, a na dodatek jest ogromny – w zależności od generacji jego długość przekraczała nawet 5,7 m! Równie ...

28 Paź 2024, 07:49

Kao napisał(a):Ja pier co za złodziejstwo..... Wszystko dąży do tego ze ludzie będą obd artusami jeździć bo kto za ryske będzie bulił 1000zl?

Z drugiej strony chcemy tej idealności motoryzacyjnej co mają na zachodzie ?
Oczywiście że chcemy to ją dostaniemy...czyli bardziej będzie się nam opłacać sprzedać auto za połowę ceny na wschód niż robić nawet podstawowe naprawy w Pl.
Dojdzie do tego jeszcze nasza polska, internetowa roszczeniowość i ustawowe prawa to wtedy już będzie lepiej niż w innych zachodnich krajach. Tam jak kupujesz auto najtańsze i wiesz czemu jest "nur export" a u nas masz auto najtańsze i oczekiwania jak nie wobec tego co jest 5k.droższe tylko jak tego co stoi w salonie.
rupertpumpkin napisał(a):Z Krakowa.

To Ci nie pomogę.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Paź 2024, 08:56

Pewnie tak będzie, polakieruje cała klapę żeby było ładnie to będą dywagacje kiedyś przy sprzedaży że pewnie był dzwon z tyłu bla bla bla :happy: dobrze że mi to lata.
Pojeżdżę i jak znajdę kogoś kto to w miarę zrobi (nie oczekuje fabryki bo cały lakier i tak domeczony już) w Krakowie to się podzielę dla potomnych a jak wszyscy będą wołasz 1k to pewnie zrobię coś takiego...
Przynajmniej widać że dzwona nie było :D
rupertpumpkin
Początkujący

09 Sty 2025, 16:11

Jakby ktoś szukał taniego lakiernina w Krakowie to na Siwiaka w okolicy elektrociepłowni jest. Właśnie odebrałem auto, nie ma się do czego przyczepić.
Temat do zamkniecia
rupertpumpkin
Początkujący