Naprawa samemu elementów karoserii - Rdza, korozja

30 Sie 2016, 21:13

Witam.
Mam następujący problem. Moje autko Dacia ma trochę ognisk rdzy i dość mocno skorodowane nadkola. Naprawa tych elementów w warsztacie będzie sporo kosztować, nie stać mnie obecnie.
Chciałbym aby autko jako tako wyglądało i nie było widać tej rdzy i zeżartych elementów.
Zastanawiam się aby samemu nie można było tego naprawić.
Profesjonalnie trzeba by było wspawać nową recepturkę to oczywiście odpada.
Czy mógłbym oczyścić z rdzy te elementy, nałożyć szpachlę, przetrzeć - wyrównać papierem ściernym, położyć podkład i nanieść lakier z sprayu?
Wiem, że to rozwiązanie mało profesjonalne ale samochód nie jest jakoś dużo warty. Czy szpachla będzie się trzymać tak zjedzonych nadkoli? Czy jako osoba która nie miała doświadczenia przy naprawach blacharskich jest w stanie to zrobić ?
Jaką szpachlę i inne materiały i specyfiki będę potrzebował, podpowiedzcie proszę, co dokładnie musiałbym kupić i ile te materiały mógłby kosztować?
Poniżej przedstawiam zdjęcia podglądowe:
[link wygasł]

[link wygasł]

[link wygasł]

[link wygasł]

[link wygasł]

[link wygasł]

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Userrxx
Nowicjusz

Auto: VW Golf II
Silnik: 1.3 NZ
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1989

30 Sie 2016, 21:31

Userrxx napisał(a):Poniżej przedstawiam zdjęcia podglądowe:
To są zdjęcia Twojego miejsca pracy , czyli Twojego auta ? Jeśli tak to tylko i wyłącznie wizyta u blacharza i grubsza reperacja. Jak by samemu to po oczyszczeniu z rdzy pytanie czego będzie się trzymać szpachla ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

30 Sie 2016, 21:39

Dziękuję za odpowiedź, niestety to moje autko i to wszystko jest do zrobienia.
Rozumiem, że nie ma szans aby to szpachlą zrobić?
Czy wszystkie te wżery są nie do zrobienia?
Widziałem, że nie którzy dają siatkę taką i na to szpachlę aby trzymało się?
Userrxx
Nowicjusz

Auto: VW Golf II
Silnik: 1.3 NZ
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1989

30 Sie 2016, 21:52

Userrxx napisał(a):Widziałem, że nie którzy dają siatkę taką i na to szpachlę aby trzymało się?
No to działaj. :naughty:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

22 Wrz 2016, 12:10

W jaki sposób zabezpieczać w miarę nowe auto, aby wydłużyć żywotność karoserii?
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Rok produkcji: 2001

22 Wrz 2016, 12:15

Aplikacja powłoki kwarcowej albo ceramicznej, lub samodzielne nałożenie dobrej jakości wosku :ok:
zielonek
Aktywny

Auto: P 206
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznacza dla kierowcy znak STOP?
    Znak STOP oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez wcześniejszego zatrzymania się. Zwykle jest umieszczony tam, gdzie wyjazd z danej drogi jest szczególnie niebezpieczny. Według badań tylko 50% kierowców całkowicie ...

22 Wrz 2016, 14:21

@userrxx, masakra, aleś zapuścił autko ;/
jak chcesz się pobawić a nie masz kasy na blacharza to zostaje żywica epoksydowa i włókno szklane. Fajna zabawa, jak zepsujesz zawsze możesz poprawić. Potem szpachla i lakierowanie. Ale nastaw się że będzie to amatorszczyzna i nie spodziewaj efektu wow - choć w tym konkretnym przypadku cokolwiek zrobisz i tak będzie wow :)

@Instat, tak jak pisze @zielonek, najlepiej wychodzi kwarc/ceramika, najtaniej i moim zdaniem najładniej twardy wosk :), no i zrobisz go sam.
bluebear
Nowicjusz

Auto: Ford Focus

23 Wrz 2016, 13:12

Dokładnie z woskiem sam sobie poradzisz, a powłoke lepiej zlecić komuś kto już to robił
zielonek
Aktywny

26 Wrz 2016, 11:42

Profilaktyka jest najważniejsza. Też garażuję auto pod chmurką. Co roku w okresie jesień-zima nakładam warstwę wosku. Jest to jakieś zabezpieczenie antykorozyjne, bo jednak wszystko po nim spływa. Trzymać się należy tych zasad: http://nocar.pl/blog/jak-przygotowac-sa ... na-jesien/ a będzie dobrze?
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

09 Paź 2016, 11:56

A ja mam nieco inne pytanie. Na moim drugim aucie (golf 4) pojawiły się również ogniska rdzy. Póki co również nie stać mnie na remont blacharki. Słyszałem o jakiejś emulsji, która zabezpiecza miejsca, gdzie występuje rdza, by ta się nie powiększała. Może to ktoś potwierdzić?

Do malowania mam w zasadzie każdy element oprócz dachu :( wszędzie są większe lub mniejsze ogniska rdzy... Malowanie całego auta u specjalisty to kupa siana :/
nikoss
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 02 2008
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Skoda Octavia

10 Paź 2016, 12:38

Pewnie chodzi Ci o preparat brunox albo app rstop
zielonek
Aktywny