Naprawa sprężarki klimatyzacji (L200)

01 Cze 2022, 16:57

u mechanika stoi. ale ma mi wysłać
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2

01 Cze 2022, 17:26

takie cos Naprawa sprężarki klimatyzacji (L200)
LKempinski
Początkujący

02 Cze 2022, 09:58

Jest ich trochę nawet i używanych oryginalnych poniżej 1000zł https://allegro.pl/kategoria/kompresory ... cription=1 Zwróć uwagę na to że tu masz typ CR12Sb a ta co podałeś za ponad 6 tyś. zł ma tylko CR12S.

Tu jest identyczny do twojego [link do oferty na Allegro wygasł] a tu z gwarancją rozruchową [link do oferty na Allegro wygasł] za 800zł.
Ostatnio edytowany przez Rokiko, 02 Cze 2022, 13:35, edytowano w sumie 1 raz
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Cze 2022, 11:33

Nie wiem o co chodzi ale sprężarka NRF to pierwsza z brzegu z IC która wskakuje po wpisaniu numeru z foty wyżej wklejonej przez Ciebie. Jak wpiszesz na google to jest tak jak Rokkiko piszę. Do tego w specyfikacji zaznaczone są roczniki.
Głębiej nie miałem czasu wiercić ale zacząłbym w ten sposób czyli gugle.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

02 Cze 2022, 21:42

Ja też nie wiem o co chodzi, bo znalazłem już taką sprężarkę używaną CR12Sb za uwaga 1300 euro.... Niby tabliczka znamionowa prawie taka sama a cena niebotyczna na tle NRF. Taki ma opis i ona wygląda jak ta moja:

Modell - L 200 / TRITON (KJ_, KK_, KL_)
Motortyp - 2,4DI-D 4N15
Getriebecode - V5AWF, 2700A391 16JT106782
Farbcode - W54
Jahr - 2017
Referenznummer - D_0076_2501755
Baujahr von - 2014-11-01
Baujahr bis - Jetzt
Originalnummern - 7813A673

Ale cena ponad 1300 euro za używkę...
LKempinski
Początkujący

02 Cze 2022, 21:46

to jest ta droga a podobnie oznaczona Naprawa sprężarki klimatyzacji (L200) Naprawa sprężarki klimatyzacji (L200)
LKempinski
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dragster JET CAR PREDATOR
    Francuski samochód Jet Car Predator ma aż 6000 KM i silnik odrzutowy. Poniżej przedstawiamy specyfikację techniczną. Nazwa : Dragster JET CAR PREDATOR Silnik : Amerykański Turbojet z samolotów myśliwskich. Typ ...

03 Cze 2022, 07:56

Podałem Ci taką samą używkę z identyczną tabliczką za 800zł w drugim linku mojej wypowiedzi wyżej.

W temacie masz już praktycznie wszystko wyjaśnione co możesz zrobić.
Rokiko
Forumowicz VIP

04 Cze 2022, 15:06

Wysłałem zapytanie o regeneracje. Znalazłem firmę która wydaje się mieć to w miarę ogarnięte. 700-900 zł za pełna regeneracje. robią niby na częściach oryginalnych. Czekam na odpowiedz i wycenę.

A wy gdzie robiliście w Warszawie lub okolicach? Kogoś możecie jeszcze polecić?
Ostatnio edytowany przez ArteK 05 Cze 2022, 09:19, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
LKempinski
Początkujący

05 Cze 2022, 10:39

LKempinski napisał(a):Czekam na odpowiedz i wycenę.
Daj znać jakie wyjdą koszty.

LKempinski napisał(a):A wy gdzie robiliście w Warszawie lub okolicach? Kogoś możecie jeszcze polecić?
To nie ma znaczenia bo dzisiaj wysyłasz sprężarkę kurierem i odsyłają Ci naprawioną (spotkałem się też z firmą która tylko regeneruje i nie prowadzi demontażu i montaży tego elementu w samochodzie). Często warsztaty robią podobnie. Zostawiasz auto na naprawę kilmy, a oni demontują sprężarkę oddają do regeneracji i ponownie zakładają.
Rokiko
Forumowicz VIP

05 Cze 2022, 20:21

Pytanie jak robią. Bo opinie rózne wiec ciezko przewidziec. Jedni naprawiają na starych czesciach inni na nowych a cena ta sama. Wzialem tych z artykulu bo skoro cos pokazują to wydaje sie ze prawdopodobnie mają mniej na sumieniu bo by zaraz ich zjechali w komentarzach. mojego komentarza pod artykułem nie skasowali wiec też i wycenę podam pod artykulem.

Dostalem ostrzezenie na forum za wrzucenie tego artykułu ale ja nie reklamuje tej firmy bo to byl tekst z portalu a nie z tej firmy X. Jak inaczej wymieniacie sie informacjami o fachowcach na tym forum skoro nie można podać nazwy czy nawet artykułu w którym taki fachowiec coś tłumaczy lub naprawia? Pytam serio.
LKempinski
Początkujący

05 Cze 2022, 22:19

Serio, to nie pierwszy raz! Jak chcesz podać firmę którą znalazłeś to podaj ale nie reklamuj artykułu o naprawie. A propo komentarzy to nie wszystkie pojawiają się po wysłaniu. Sprawdziłem :yes:

LKempinski napisał(a):wycenę podam pod artykulem
Temat zamykam, a na drugi raz proszę nie marnuj czasu ludzi którzy Ci pomagają w rozwiązaniu problemu! Dostałeś tu wszystko czego potrzebowałeś jak na tacy i należało by się choć trochę wdzięczności.

EDIT: Autor tematu poprosił o jego kontynuowanie i zobowiązał się do przestrzegania regulaminu nie reklamując innych artykułów. Zatem otwieram go ponownie.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

06 Cze 2022, 12:58

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tak jak mówilem, nie reklamowalem konkretnego zakładu czy firmy. nie wiedzialem ze nie mozna wrzucac linkow do artykułów poradniczych z innych stron. przesyłam korespondencje z firmy ktora wycenila naprawe kompresora - 890 zł.

jak kogoś polecacie jeszcze do dajcie znać PRIV żeby nie było draki ;)
LKempinski
Początkujący

06 Cze 2022, 14:27

Minęło dwa lata, gwarancja się skończyła, podziałał jeszcze rok i tyle. Po trzech latach trudno będzie sprawdzać ile było wlane oleju i czynnika do układu. Ale powinieneś mieć z tej naprawy jakiś dokument, w którym jest opisane co robili. Jak nie masz, to nic nie zrobisz.
maafkari4
Obserwowany

07 Cze 2022, 08:16

LKempinski napisał(a): Jak inaczej wymieniacie sie informacjami o fachowcach na tym forum skoro nie można podać nazwy czy nawet artykułu w którym taki fachowiec coś tłumaczy lub naprawia? Pytam serio.

Mamy na forum coś takiego jak pw ( prywatne wiadomości ). Możesz się skontaktować z kimś z forum właśnie za pomocą tych pw.
Możesz np. napisać w temacie na forum, że jak ktoś ma jakieś doświadczenie z jakąś firmą, to prosisz aby jej nazwę przesłać ci na pw. I tak samo ty - piszesz na forum z kilkoma forumowiczami, którzy udzielają ci odpowiedzi, to piszesz do nich na pw i podajesz konkretne firmy i pytasz co o nich myślą. Proste :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Cze 2022, 09:26

LKempinski napisał(a):firmy ktora wycenila naprawe kompresora - 890 zł
Moim zdaniem rozsądna cena, na regenerację dostaniesz gwarancję na kompresor pewnie na rok.
Rokiko
Forumowicz VIP