REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Inflacja, inflacją ale niektórzy podnoszą ceny zakrywając się nią do niewyobrażalnych stawek. Już nie raz się z tym ostatnio spotkałem.LKempinski napisał(a):Zaczyna mnie irytować to podnoszenie cen przez inflację.
Myślałem, że to z nabiciem układu... ale jednak nie. Myślę że to akurat sporo przesadzona cena tym bardziej że to według informacji które podałeś w sumie jakieś 40min. roboty.LKempinski napisał(a):wział za to 200 zł plus 200 zł za wyjęcie
LKempinski napisał(a):Bardziej wkurzył mnie mój mechanik który za wyjęcie starej i włożenie nowej sprężarki wział 400 zł bo "inflacja"
LKempinski napisał(a): do tego wymiana osuszacza i czynnika wraz z odgrzybianiem i poszło kolejne 700 zł.
No bo tu często jeszcze zarabia jeszcze na częściach. Choć to już zależy od mechanika.LKempinski napisał(a):Tylko wymieniać i to tylko na to co ma w sklepie z którym ma podpisane umowy i profity.
LKempinski napisał(a): sprężarkę sam załatwiłem bo on "nie miał czasu" i powiedział mi, że on to może tylko zamówić u siebie w sklepie bo on nie ma czasu żeby tracić 20 minut na wyjazd z warsztatu i powrót (w sumie, bo ta firma co znalazłem to jest max 10 minut drogi od niego). ale że w sklepie nie miał, to powiedział że jak chcę mieć zrobione to musze samemu to sobie znaleźć i gdzieś naprawić. Bajka. mam czas na latanie skoro oddaje auto do mechanika. Zaraz zwykly mechanik bedzie potrafil to co ASO - wymieniać. Tylko wymieniać i to tylko na to co ma w sklepie z którym ma podpisane umowy i profity.
Rokiko napisał(a):Dzisiaj o dobrego mechanika coraz trudniej.
Rokiko napisał(a): Większość to tzw. wymieniacze którzy nawet nie biorą się za ewentualne diagnozy bo na tym nie zarabiają, a czasem diagnoza wymaga długiego czasu żeby dojść do rozwiązania problemu.
Rokiko napisał(a):No bo tu często jeszcze zarabia jeszcze na częściach. Choć to już zależy od mechanika.
Tu nie chodziło o wyjazdy po części.szybki napisał(a):Dobry mechanik to ten co m.in. pilnuje naprawianych aut a nie jeździ po części.
Chodzi o to że większości się nie chce za to brać bo na tym mniej zarabiają jak nie wiedzą konkretnie czego dotyczy problem. Powstają sytuacje bez rozwiązania bo nie masz błędu i każdy mówi że nie ma na takie zabawy czasu itd. Spotkałem się już z odpowiedzią "Nie mam czasu na takie zabawy" i nie chodziło tu o kasę bo klient chciał zapłacić za czas poświęcony na szukanie problemu.szybki napisał(a):O jakich diagnozach mówisz ? Jak dana przypadłość może wynikać z kilku tematów których sama weryfikacja może pochłonąć 2 dni robocze + sprawdzenie 1k a potem co ? Kto zapłaci za to ?
Tu bardziej chodziło mi o to że części na fakturze wychodzą więcej niż bez rabatu w hurtowni. Nie wnikam w to czy mechanik dzieli się rabatem i jak duży on jest.szybki napisał(a):A jak to ma się odbywać ?
To się zgadza, ale tu też sklep odpowiada za zamówienia i nie wszystko leży po stronie mechanika. Ogólnie ciężki temat tym bardziej że z częściami coraz gorzej tak jak napisałeśszybki napisał(a):klient nie odpowiada za koszt montażu wadliwego towaru, nie musi przechodzić ścieżki zdrowia z reklamacją a do tego w razie pomyłki sklepu nic go nie obchodzi ma być dostarczona następna część
szybki napisał(a):w dzisiejszych czasach kiepska a pomyłek jest całe multum bo jest totalny mix producencki na zasadzie że kupujesz coś xxx a w pudełku xxx jest towar yyy.
Już nie wspomnę że kilka razy mi się trafiła akcja, po vinie przychodzi niepasujący dwumas i trzeba na wszelki wypadek pobrać ze sklepu 3 rodzaje żeby trafić ten jeden.
LKempinski napisał(a):szybki, nie przesadzaj. jak bylem po spręzarkę to przede mną obierał maglownicę po naprawie mechanik.
LKempinski napisał(a):a dwa za wyjęcie i włożenie kompresora 400 zł to kosmiczna cena.
Tylko zauważ, że u autora tematu było 400zł bez podłączania maszyny z tego co napisał, wynika że to tylko wyjęcie i włożenie kompresora bez wcześniejszej i późniejszej obsługi bo ona była liczona osobno.MotoAlbercik napisał(a):Więc ja uważam, że 400 zł to naprawdę dużo. U mnie ( a właściwie u córki ) to kosztuje 350 zł ( odessanie czynnika, wyjęcie, montaż i nabicie klimy ). Plus oczywiście dodatkowo za każdy gram brakującego czynnika.