Naprawa szyberdachu

31 Lip 2018, 10:55

Witam,
Szukam warsztatu w Krakowie, który podejmie się naprawy szyberdachu. Problem polega na tym że, dach się nie otwiera do końca.
Fiat Grande Punto 1.4 16V 2006r.
IRK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 07 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1,4 96KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

31 Lip 2018, 15:56

IRK napisał(a):dach się nie otwiera do końca
Ile brakuje mu do końca cm mniej więcej? Wcześniej otwierał się cały bez problemu? To oryginalny szyberdach?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Sie 2018, 15:28

Oryginalny dach, gdy kupiłem samochód 2 lata temu to otwierał się całkowicie. Po roku zaczął się "męczyć" (jakby brakowało mu mocy) i sam otwierał się tylko do połowy, musiałem pomagać mu ręką żeby otworzył się do końca. Od 2-3 miesięcy podnosi się tylko do góry i przesuwa o jakieś +/- 5cm i ani drgnie.
IRK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 07 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1,4 96KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

27 Sie 2018, 13:44

IRK napisał(a):Po roku zaczął się "męczyć" (jakby brakowało mu mocy) i sam otwierał się tylko do połowy, musiałem pomagać mu ręką żeby otworzył się do końca
Z tego opisu wynika że trzeba by było zajrzeć do prowadnic, wyczyścić je i przesmarować je bo być może nikt tego wcześniej nie robił i stawiają spory opór, stąd takie problemy jak opisujesz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak nowe paliwo E10 działa na olej silnikowy?
    Czy dodatek nowego paliwa E10 może wpłynąć na kondycję oleju silnikowego? Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić właściwe smarowanie silnika w obliczu wprowadzenia benzyny z większą ilością biokomponentów? Odpowiedzi ...