Następca C5, auto do 45 tys.

22 Lis 2013, 21:27

Witam
Po 5ciu latach spędzonych z Citroenem C5, przychodzi czas na zmiany. Będzie to moje drugie auto. Nie jeżdżę tras, głównie miasto, odcinki do 20km. Rocznie ok. 5 tys km. Co jest dla mnie ważne? Mało poważnych usterek, możliwie niskie spalanie, dobre wykonanie. Cena do 45tys., najlepiej auto 2-3 letnie.
Wstępna selekcja okazała się trudna i zbyt wiele aut jest na liście, żeby samemu podjąć decyzję bez poznania wad i zalet użytkowników lub osób, które się z nimi zetknęły. Na liście są auta różnych segmentów, sentyment do dużych aut został, ale jeśli w mniejszych spalanie jest istotnie niższe to jestem w stanie zrezygnować z dużego auta. Co do silnika to myślę, że przy tym przebiegu lepsza będzie benzyna, ale poprawcie mnie jeśli się mylę.

Wstępna lista:
Citroen C5 II(od 2008)
Citroen C4 II
Chevrolet Cruze
Opel Insignia
Renault Fluence
Renault Megane III

Za każdą poradę, opinię, jakieś wskazówki będę bardzo wdzięczna. :)
Lexii
Nowicjusz

Auto: Citroen C5 I
Silnik: 2.0HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

22 Lis 2013, 23:23

Jeśli to ma być auto do miasta to po co Ci wielki kloc klasy średniej? Maksymalnie jak dla mnie to jakiś kompaktowy hatchback, lepiej zaparkować, wszędzie się wciśnie i mniej spali.

Tutaj ja bym polecił Honde Civic 1,8/140KM
Można wyrwać też nowe Clio z salonu np.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

23 Lis 2013, 14:31

Tylko i wylacznie benzyna przy tym przebiegu.

Rowniez uwazam ze w do miasta segment D to zdecydowanie za duze gabaryty.
I nie chodzi tylko o rozmiar ale tez np o przelozenia skrzyni biegow sprawiajace ze czesto optymalnym biegiem jest np 3. przez co spalanie mocno wzrasta. Mozna oczywiscie zamulac 60 na 5. ale to nie jest ani zdrowe dla auta, ani przyjemne dla kierowcy.

Ja bym celowal w kompakty bo przesiadka z D do B moze byc szokiem jesli chodzi o komfort, szczegolnie ze citroeny to wygodne auta.

Z Twojej listy wybralbym Megane III, ale zaproponowany Civic to rowniez fajna opcja. Jak cruze to i astra III, focus III, mazda 3. Jestes kobieta wiec pewnie wyglad ma spore znaczenie, tu juz musisz sama zdecydowac co pasuje.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

23 Lis 2013, 17:36

Dziękuję za odzew :) . Pierwsze auto kupowałam na laika, a więc w głównej mierze liczył się wygląd, zawsze podobały mi się duże auta, więc wyszło na dużym. Po 5 latach jazdy są pewne przemyślenia i właśnie dlatego pojawił się na liście też niższy segment aut. Docelowo jednak auto przeznaczone jest na 4 osoby, więc miejsca z tyłu powinno być też w miarę. Najczęściej jednak podróżują 2 osoby.
Nie chciałabym kupować aut "na wygląd", tylko wybrać najlepsze pod względem spalania, usterkowości i wyglądu.

A gdyby zostały wymienione poniżej? Które i jaki najlepszy silnik wtedy?
-Citroen C4 II
-Renault Megane III
-Mazda 3 II(podobno rdzewieją w zastraszającym tempie?)
-Alfa Romeo Giulietta
-Chevrolet Cruze
Lexii
Nowicjusz

23 Lis 2013, 18:37

ogólnie benzyniaki najprostszej konstrukcji są godne polecenia bez turbiny i wtrysku bezpośredniego.
w C4 1,6 mogą sprawiać problemy
Megane ma dobre silniki
Mazda słynie z trwałych benzyniaków w przeciwieństwie do diesli i tak potrafi rdzewieć więc na start warto zakonserwować ją za 500zł
Gulietta ma 1,4Turbo niby nie słychać, że sprawia problemy ale nie pojeździ tyle co zwykły wolnossący. Na plus, ze ma wtrysk pośredni.
Do Cruza to 1,8 bo 1,6 dużo pali, a nie jedzie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Lis 2013, 18:58

Jeśli jeszcze mogłabym prosić o jakąś konkluzję na temat tych aut, które będzie najlepszym wyborem w tej cenie? :)
Lexii
Nowicjusz

23 Lis 2013, 19:53

hm C4, Megane i Cruze startują prawie, że od tych cen w salonach więc za tą kwotę możemy mieć 2 latka z bogatym wyposażeniem
... jednakże jeśli liczy się przestrzeń na tylnej kanapie to Megane i C4 są ciasne

Na plus Hondy co podałem to atut, że posiada bardzo duży bagażnik i dynamiczny i oszczędny silnik ale wiem, że budzi kontrowersje i nie każdemu się podoba. Ja osobiście bym ją kupił.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

albo coś praktycznie nowego
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Lis 2013, 19:07

Popieram w calosci post poprzednika.

Od siebie dodam, ze z Twojej listy zastanawialbym sie na Meganka i Mazda (obie 1,6).
A do listy dorzucilbym jeszcze toyote auris, w rankingach niezawonosci chyba nawet przed mazda.
Yankee
Aktywny

25 Lis 2013, 19:22

Dzięki za opinie. Oglądałam wczoraj na mieście Kia Ceed i całkiem, całkiem jest to autko. O Mazdach czytałam, że są mało awaryjne ale ta blacha mnie przeraża. Citroen ma 11 lat a nic na nim nie widać, a tu w miarę świeże auta i już coś wychodzi.
Do ostatecznej decyzji jeszcze długa droga i wielki ból głowy.
Lexii
Nowicjusz

26 Lis 2013, 16:33

Ja poleciłbym ci BMW 330d typoszeregu E90. Bardzo dynamiczne, ale przy tym dość oszczędne autko dające dużą radość z jazdy. W dodatku świetnie wykonane i wyposażone, a motor R6 3.0d jest uważany za jeden najlepszych silników BMW w historii. Owszem, nie będzie to auto 2-3, a 7-letnie, ale jakościowo wszystkie podzespoły są lepsze- po prostu auta z wyższej półki mniej się zużywają (no, może przy dzisiejszych autach ta różnica jest mniej widoczna).
..
Teraz spojrzałem, że rocznie zamierzasz robić tylko 5000 km. W takim razie dużo lepiej będzie, jeśli wybierzesz benzynę 2.0 320i.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

26 Lis 2013, 17:15

Najpierw napisal bmw a pozniej przeczytal wymagania, typowe :D
Yankee
Aktywny

26 Lis 2013, 17:50

Każde auto jakie nie wybierzesz będzie miało swoje wad,

Mazda 3 to bardzo dobre auto bezawaryjne, ale jak mówisz rdza i to prawda, jednak jeżeli masz garaż to nie powinno być problemu.

Z francuskich aut nic nie polecę bo jakoś ignoruję te samochody, np P... 407 jest przyzwoitym autem, ale bym szukał czegoś innego. Twoja C5 ma podobno znakomite zawieszenie jakieś pneumatyczne (o ile się nie mylę?) które też jest bardzo drogie w naprawie...

W volvo po 2005 r. bym się nie pakował bo nie ufam im tak jak starym Volvo.

Audi płacisz za markę, bo w środku wszystko po czasie się mocno wyciera, nie przepadam za nowymi Audi, jeżeli coś z grupy VW to poleciłbym Ci Skodę Octavię II tak z 2009/10r. i byś jeszcze miał parę tysięcy na ewentualne wydatki. Pomyśl o Skodzie bo to udany samochód warty swojej ceny, ekonomiczny, tanie serwisowanie....

BMW jak najbardziej , trzyma poziom, ale z drugiej strony dla miłośnika marki i kogoś kto chce posiadać samochód także wizytowy - na pewno Skoda będzie tu tańsza w eksploatacji.
takun
Początkujący

Auto: Audi B4
Silnik: 2.0 ABK
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1992

30 Lis 2013, 16:01

Jak najbardziej zdaję sobie z tego sprawę, że każde ma jakieś wady ale czasami występują pewne prawidłowości co do usterek i tego chciałabym się wystrzec. Samochody typu BMW, Audi czy VW odpadają, bo wolę kupić auto z nowszego rocznika bez "znaczka", a równie dobre.
Na decyzję mam jeszcze 2 miesiące, pewnie będę dalej czytać, może spróbuję sobie zorganizować jakieś jazdy próbne. Na chwilę obecną moje top 3 to: Kia Ceed, Citroen C4, Renault Megane. Na liście rezerwowej jest Mazda 3, bo bardzo mi się podoba, ale konserwacja auta zaraz po zakupie to dla mnie porażka.
Lexii
Nowicjusz

18 Sty 2014, 17:20

Witam
Odświeżam wątek, bo zakup auta coraz bliżej. Udałam się na małą wycieczkę po salonach, żeby posprawdzać ceny modeli wyprzedażowych oraz same auta.
Megane odpadło ze względu na ciasną kabinę.
Chevrolet Cruze jak najbardziej na tak, cena bardzo dobra ale podobno już mało ich zostało i ciężko może być z kupnem.
Kia Ceed - i tu jest największe rozczarowanie, bo bardzo się na to autko nastawiłam. Rabatu zaledwie 5tys, do tego cena 58tys za słabe wyposażenie M.
Kia Rio Sedan - nowe odkrycie w salonie Kia. Przyjazna cena, wyposażenie XL.
Citroen C4 - bardzo dobra oferta, duży rabat i to na rocznik 2014! Ładne wykonanie wnętrza, dobre wyposażenie, wszystko co trzeba jest, dosyć miejsca, bagażnik pojemny i cena 55tys.

Początkowo zamiar był na auto kilkuletnie za 45tys ale tak się złożyło, że mogę wydać te 55tys na nowe auto i jestem blisko zamówienia tego C4. I tutaj proszę o jakieś rady co do zakupu. Silnik 1,6 120km dobry? jakie spalanie? Ogólnie ma ktoś jakieś informacje na temat gwarancji Citroena? Czy pojawiły się już jakieś typowe usterki tego modelu od 2011roku?
Będę bardzo wdzięczna za każdą opinię, bo w przyszłym tygodniu mam zamiar go jechać kupić :)
Lexii
Nowicjusz

18 Sty 2014, 17:57

a może coś takiego ? link przykładowy [link do oferty na Allegro wygasł]
mike
Moderator