Następca cifa do 13 tys.

04 Paź 2014, 12:17

Dawno mnie nie było na tym forum także witam wszystkich.

Szukam jakiegoś solidnego auta w kwocie 13 tys. max. Civic daje mnóstwo frajdy ale zrobił się za ciasny :oops:

Wymagania:

- klima
- 4 drzwi
- benzyna (może być z gazem)

I oczywiście to co chcieliby wszyscy czyli dobre osiągi przy relatywnie jak najniższym spalaniu 8) . Chociaż wiem, że będzie trudno trafić coś równie żwawego. Zawsze mógłbym zakupić 4 drzwiowego civica z tym silnikiem albo 5 drzwiówkę z 1.8 169 km ale trzeba czegoś innego spróbować.

I tutaj nie wiem co wybrać, czasu na zakup daję sobie sporo bo póki co jakoś tam się cifem jeździ, także ogólnie o propozycje aut mi chodzi, ich mocne strony itd. Konkretne egzemplarze mnie nie obchodzą jak na razie, jak będę wiedział co, to sobie poszukam najlepszego egzemplarza ;) .

Przemyślenia:

Golf 4 \ Bora - tylko nie wiem jaki silnik brać. 1.8 T z tego co czytam strasznie delikatny i lubi sobie wypić a wcale jakiś super żwawy nie jest. 2.3 V5 nieźle brzmi natomiast paliwożerność jest minusem. Chyba najodpowiedniejszy byłby 2.0 8V z gazem, ale osiągi..

Toledo II - i tutaj nie wiem w jaki silnik się pakować. Najłatwiej chyba kupić 1.8 20V bo tego troszkę jest, jakieś opinie by mi się przydały.

Toyota Corolla IX - tutaj nie wiem jaki silnik i niewiele o tym aucie ogólnie wiem.

Nie biorę pod uwagę Audi A3 i A4. Nie podobają mi się i są bardzo oklepane na naszych drogach (tak wiem, myślę nad golfem ;) )

Passat i octavia też odpada z wyżej wymienionych powodów. Chyba, że jest jakaś ciekawa wersja.. wtedy można się zastanowić.

Jestem otwarty na wszelakie propozycje. Także śmiało.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

04 Paź 2014, 13:29

Może warto zostać przy marce i poszukać Accorda VI? Jako użytkownikowi Hondy chyba nie muszę Ci przedstawiać zalet i wad :wink: . Jeśli jednak chcesz spróbować czegoś nowego, ale nadal JDM to może Mitsubishi Gallant? W zasadzie wszystkie silniki dobre oprócz GDI (bezpośredni wtrysk) no i auto rzadko spotykane na naszych drogach. Mimo powściągliwej stylistyki wyróżnia się na drogach
Chyba, że coś z EU? Ok, można szukać Toledo, ale jest ono dość oklepane i w zasadzie ciężko o dobry egzemplarz bo większość to szroty z zachodu. Moi kandydaci z Europy to Saab 9-5, Volvo 850 (wprawdzie można znaleźć S60 w tej cenie ale do takich najtańszych egzemplarzy nie mam zaufania). Kolejna moja propozycja to BMW serii 5 e39 z jakimś r6 i LPG.Można też poszukać Mondeo mk3 lub Peugeota 406 z końca produkcji
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

04 Paź 2014, 13:30

Ode mnie takie propozycje. Linki dam przykładowe bo i tak nie szukasz konkretnych ofert :ok:
Galant
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
MG ZT
[link do oferty na Allegro wygasł]
Rover 75
95
S40
Cerato
e46
e39
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Paź 2014, 13:57

Ciekawe propozycje.

Najbardziej mi się podoba e39 szczerze mówiąc, musiał bym się rozeznać w kosztach eksploatacji żeby nie wyszło, że auto mnie zje finansowo :sly: . E46 też ciekawe, pewnie z R6 by się coś ciekawego udało znaleźć. Galant ma coś w sobie i zawsze to V6. S40 niezbyt do mnie przemawia, kilka razy miałem okazję pobawić się takim autkiem (nie w tej wersji silnikowej) z wyglądu jakoś tak nie bardzo, poza tym bardzo poprawny samochód. MG i Rovery mi się nie podobają zbytnio.

Mondziak Mk3.. też myślałem ale nie uważam go za jakieś bardzo ekscytujące auto jak dla mnie, zwłaszcza wnętrze.

Na koniec Saab. Ładny wóz, niezły silnik tylko teraz koszty eksploatacji wchodzą w grę i nie jestem do końca przekonany co do turbo (żeby nie wpaść po uszy z pieniędzmi za regenerację w najłagodniejszym przypadku) chociaż wy tu jesteście od tego, żeby mnie poprawić i może akurat się przekonam.

Tak wiem. Staje się coraz bardziej wybredny.. ale co zrobić, najpierw lanos, teraz civic to trzeba piąć się w górę z wygodą :wink:
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Paź 2014, 16:18

Citron napisał(a):Na koniec Saab. Ładny wóz, niezły silnik tylko teraz koszty eksploatacji wchodzą w grę i nie jestem do końca przekonany co do turbo (żeby nie wpaść po uszy z pieniędzmi za regenerację w najłagodniejszym przypadku) chociaż wy tu jesteście od tego, żeby mnie poprawić i może akurat się przekonam.
W zasadzie nie ma się czego bać, bo tak naprawdę podwozie np elementy zawieszenia to Opel :yes: Jeśli będziesz dbać o turbinę tzn nie będziesz pałować na zimnym ani od razu wyłączać po szybkiej jeździe no i oczywiście dbał o wymiany oleju to nie ma się czego obawiać. Jest wiele warsztatów regenerujących turbo za przyzwoite pieniądze, więc nie trzeba pakować nowego turbo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

05 Paź 2014, 15:21

BMW będzie dużym krokiem do przodu, za tą cenę dorwiesz niezłe 528i E39 to i nawet z osiągami do przodu pójdziesz. Może nawet E46 jakieś 323i niegłupie wyhaczysz. :)

Ja w tej cenie bym chyba szukał bardzo ładnego E36 coupe 328i. :ok:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Europejska premiera samochodu Volkswagen Jetta Hybrid
    Jetta Hybrid jest napędzana nowoczesnym silnikiem benzynowym (TSI o mocy 110 kW/150 KM) oraz silnikiem elektrycznym o mocy 20 kW – takiej samej, jak w XL1, jako skrzynia biegów montowana jest seryjnie automatyczna, ...

05 Paź 2014, 21:37

Jakbym nie szukał czegoś co ma 4/5 drzwi to pewnie bym się mocno zastanowił nad e36 z 2.8 pod maską, sporo dobrego słyszałem o tym silniku. Teraz mi chodzi po głowie e39 (które od zawsze mi się podoba), e46 i ten saab 9-5. Kwestia tylko teraz rozeznania się w eksploatacji żebym nie poszedł z torbami po kupnie e39 lub saaba. 2 litrowe E46 w kombiaku ma mój znajomy i nie narzeka na przesadną drożyznę.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Paź 2014, 00:23

E39 jest wyraźnie droższe w utrzymaniu od E46.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Paź 2014, 08:01

Zgadza się,poza tym też kwestia tego na jakie egzemplarz trafisz, Nie ukrywajmy,że często e46 w szczególności wersja coupe jest zajeżdżona i pachną trupem od młodego gniewnego. Kombi jest okej w tym nadwoziu bardzo mi się podobają,koszty utrzymania na pewno Cię nie zjedzą,co innego w przypadku e39.
Sambert
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002