Następne autko do 8-10 tyś

17 Gru 2014, 21:49

Witam, moim pierwszym autem stał sie trafem niestety nieudanym golfik 3 1.6 75km. Mowię niestety bo chlał olej litrami, zrobiłem remont, dodatkowo musiałem kupic opony, rozrząd wymienić, aku, elementy zawieszania filtry itd i teraz jeszcze padła sonda lambda. Ogólnie masakra na początku kupiłem go za 3 tys a włożyłem około 2tyś...
Stąd właśnie pytanko do was jakie autko najlepiej w tym przedziale cenowym zyby nie było takich niespodzianek. Siostra ma puga 206 od 2 lat i jest bezawaryjne bo zadbane z pewnych rąk. Też przymierzam się do 206 bo mi się podoba i ma zajebiste prowadzenie.
Czyli tak obowiązkowo samochód musi byc zagazowany :yes: . Będę jeździł głównie po mieście, czasem trasa 100km. Moc to najlepiej min. 125 km.
A moje typy to:
1. Pug 206 2.0 Hdi 136km lub 1.6
2. Astra 2 (bertone)
3. Pug 406(Coupe moze)
4. Audi A3 chyba nie ten budżet
Ogólnie to nie interesują mnie auta japonskie, amerykanskie. Tylko koncern VAG, PSA, ewentualnie Fiat.
Dzięki z góry za pomoc ;)
flybobster
Początkujący

Auto: Nie mam

17 Gru 2014, 22:01

Z 206 daj sobie siana. Zobacz na tym forum jego opinie..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Gru 2014, 08:16

No ja właśnie nie rozumiem czemu wszyscy tak plują na te peugoty. Znajomi co mają to śmigają i nic nie robią. A Ci co mają golfy , vectry astry, focusy cały czas coś się pie***y. Po 2003 czyli po fejsie poprawiono usterki itd. Ale oczywiście przyjmuje opinię. Czekam na inne podpowiedzi. Według mnie wszystko zależy jaki samochód się kupi, jaki stan nie rocznik ani przebieg. Bo siostra ma puga 206 z przeszło 300 tyś przebiegu i nic nie robi tylko raz na pół roku płyny dolewa...
flybobster
Początkujący

18 Gru 2014, 10:43

Zacznijmy od tego że 2.0HDI w 206 miało 90KM a nie 136 :P
Ja mam takiego 'wynalazka' od 2 lat tyle że 1.4HDI z 2004r - kupiłem go od właściciela z oryginalnym przebiegiem nieco ponad 100k i na awaryjność narzekać nie mogę - no chyba że jako awarię liczyć przepaloną żarówkę - w tedy o zgrozo 5 razy uległ awarii :D Ale wygody ani przestronności w nim nie uświadczysz chyba że z czegoś w stylu Seicento przesiądziesz :P
Powiem tak - jeśli znajdziesz auto z polskiego salonu z oryginalnym niezbyt dużym przebiegiem można zaryzykować ale kupowania w komisach gdzie stoją 'laleczki od dziadka' stanowczo odradzam (to się w sumie tycz każdego auta) - połowa kwalifikuje się na szrot a druga połowa do napraw...

Do propozycji dołączyłbym Citroena Xsarę II oferuje nieco więcej przestrzeni a kosztuje podobnie:
[link do oferty na Olx wygasł]
Music is life...
MrLukash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wschód
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.4HDi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

18 Gru 2014, 11:58

Teraz będą opinie jaki to fajny jest pug bo "mam 206kę" a ja bym autorowi radził taaak:
zadzwoń do firmy która regeneruje belki tylko robi to profi a nie za 600zł i zapytaj ile kosztuje regeneracja ze zbieżnością i robocizną. dolicz sobie przesyłki, dojazdy itp.
Później przelicz sobie na procenty jak to się w stosunku do ceny zakupu...

Ogólnie zasada jest taka jeżeli kupisz bazę która w tempie expresowym traci na wartości a do tego przez mechaników jest uznana za opad motoryzacjny to każdy pieniążek włożony w to auto równie dobrze możesz wywalić za okno i powiedzieć papa :no: .

I nie ma co się tu spierać o to czy ktoś lubi puga tylko to są proste mechanizmy powiązane z ekonomią. Ogólnie dziwne jest to że płaczesz bo wydałeś na golfa3 2 k a decydujesz się na bombę z opóźnionym zapłonem czyli jak dobrze trafisz to belka będzie ok.ale przy odsprzedaży i tak będzie to wytknięte więc jesteś w plecy, jak źle trafisz to belka będzie do wymiany świeżo po zakupie popłyniesz na 60% kasy tej co wydałeś na golfa i jak będziesz chciał sprzedać takiego delikwenta to zgadnij o co kupujący będzie Cie maglował i czy zwróci Ci chociaż cząstkę tego co włożyłeś. No i jeszcze zobacz jaki jest rozstrzał cen ... hmm a podobno nie stać Cie na droższe auto niż 10k sądzę że Cie stać :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Gru 2014, 12:23

Szybki, w takim razie co polecasz? No z tego co z doświadczenia u znajomych belka trzyma, bo to chyba tez zalezy po jakich drogach i jak jeździsz. W takim razie co w tym przedziale cenowym. A wiecej niz 10 k bede miec ale w marcu, kwietniu a auto chce w lutym ...
flybobster
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
    Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...

18 Gru 2014, 20:47

No ok Pug 206 nie, a jak to się ma do np. 406 i bardzo podoba mi się Coupe :).
flybobster
Początkujący

18 Gru 2014, 20:56

406 jest całkiem okey i możesz już rozglądać się za coupe choć jak znajdziesz fajny link to pokaż go ma forum i go ocenimy.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Rok produkcji: 2010

19 Gru 2014, 07:52

Yhmm, a z grupy VW np. Skoda Octavia, jakiś Seat czy może Audi?
flybobster
Początkujący

19 Gru 2014, 08:37

flybobster napisał(a):Yhmm, a z grupy VW np. Skoda Octavia, jakiś Seat czy może Audi?

Jeśli ma "jechać" to tylko coś z 1.8T pod maską (zwykłe 1.8 jedzie zdecydowanie za słabo w stosunku do tego, jakie ilości paliwa pochłania), a na takie auto masz za słaby budżet.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

19 Gru 2014, 10:09

flybobster napisał(a):Szybki, w takim razie co polecasz?

Jeżeli chcesz grupę wieśwagena to rozważ coś co miało 2,0 8V ewentualnie 1,8t ale może być na wyrost... :twisted:
Raczej odpuściłbym audiaki w stylu a4b5 bo zapłacisz za znaczek a nie za jakość...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Gru 2014, 10:53

Ja za sumę jaką dysponujesz z VAG-ów szukałbym octavię z 1,8/1,8T lub 2,0 8V, golfa z tymi silnikami. Ale jak dla mnie lepszym wyborem będzie coś Made in Japan typu toyota avensis I z benzynowym silnikiem, mazda 626 też benzyna i oba z ew. LPG.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Gru 2014, 12:21

No tylko ze japońce rdzewieją. A mam nadzieję ze w tym przedziale znajdę autko bezproblemowe.
flybobster
Początkujący

19 Gru 2014, 13:25

Zobacz na to:

Forumowa A3 z 1.8T pod maską, osobiście trochę mnie zniechęca niska cena (pewnie coś może być do zrobienia), ale z drugiej strony auto ma 17-naście lat. Fajny kolor :D
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

19 Gru 2014, 13:32

flybobster napisał(a):No tylko ze japońce rdzewieją. A mam nadzieję ze w tym przedziale znajdę autko bezproblemowe.

Wiem, że lubią gnić ale jak zabezpieczysz przed rdzą to masz spokój na jakiś czas, a do tego Japońce są bardzo trwałe i bezawaryjne jak co to zapytaj kolegi szybkiego on ma avensisa 2.0 i ogarnia dobrze temat Japońców.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika