Nawi Gps

30 Sie 2016, 15:13

Nawigacja GPS do 900 ewentualnie 1000 złotych. Potrzebuje nawigacji tylko do pokazywania trasy, nie potrzebuje multimediów w niej (filmy muzyka ). Trasy Europa. najlepiej dożywotnie aktualizacje map oraz możliwość wgrania swojej. Gdyby ktoś mi podał konkretne modele byłbym wdzięczny.
Na innych forach opinie różnią się do tego stopnia, że postanowiłem sam coś napisać, może coś z tego wyniknie.
Pozdrawiam
brat3100
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 12 2014
Auto: Reno
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

01 Paź 2016, 21:38

No cóż -kolega nie otrzymał podpowiedzi-moze ja będe miała więcej szczęścia -otóz potrzebuję nawigację najlepiej z auto mapą [podobno najlepsza na kraj] Dodatkowo dobrze gdyby posiadała
Asystenta pasa ruchu
bluetooth
sterowanie głosem
usługę fotoradary
możliwość podpięcia kamery cofania lub dołączoną bezprzewodowa kamerę cofania
Czy znajdę takie cudo??
betiglo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 05 1984
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: opel vectra c
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

25 Paź 2016, 14:20

betiglo napisał(a):najlepiej z auto mapą [podobno najlepsza na kraj]
Musisz zatem szukać urządzeń tylko z Auto Mapą jest ich sporo.

Jak chcesz kupić od razu cały zestaw to musisz liczyć się z kosztami około 700-900zł.
Może to być np. taki zestaw NavRoad RECO2 + AUTOMAPA PL + KAMERA COFANIA [link do oferty na Allegro wygasł]
Polecam też urządzenie ALIEN Peiying PY-GPS7011 do którego można podłączyć kamerę.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999

25 Paź 2016, 17:33

Powiem tak -po poczytaniu trochę na różnych forach zakupiłam nawigację TOm Tom Go 500...
Ma sterowanie głosowe,asystenta pasa ruchu ,dozywotnią aktualizacje map,dozywotnią subskrypcję Tom tom traffic [opóźnienia korki] funkcje ostrzegania o fotoradarach[przez 3 mies] i bluetooth.
Na razie jeszcze nie przetestowałam na większych trasach ,ale jestem zadowolona .
Szkoda tylko,ze nie ma podpięcia do kamery cofania.
Jeżeli chodzi o pokrycie map to aktualizacje sa 4 w roku i myślę ,ze będzie porównywalna do automapy-taką opinie wyrażali uzytkownicy tej nawigacji.
Czy ktoś z Was ma taki model ? niech sie podzieli opinią.
betiglo
Nowicjusz

25 Paź 2016, 21:08

betiglo napisał(a): zakupiłam nawigację TOm Tom Go 500
Pisałaś o AutoMapie więc nic nie wspominałem o innych mapach bo myślałem że już jesteś zdecydowana.

Od siebie dodam tyle, że jak miałem jakieś pół roku dwie nawigacje AutoMapę i TomToma kilka razy jeździłem po warszawie i okolicach ustawiając je obie na ten sam punkt docelowy. Praktycznie za każdym razem obie pokazywały inne trasy które różniły się nieznacznie. Odniosłem wrażenie że TomTom trochę wolniej reagował przy wyznaczaniu trasy podczas jazdy jak ją zmieniałem skręcając np. w inną stronę niż była ona wyznaczona.

Ogólnie obie mapy są godne polecenia i nie powinno być z nimi problemów. Ja wybrałem jednak AM może z racji na urządzenie na którym działała i robiła to naprawdę sprawnie i szybko. AM ma dla mnie minus taki że aktualizacje są płatne i trzeba raz w roku odnawiać.

Jak chcesz podłączyć kamerę cofania to możesz jeszcze kupić taką z wyświetlaczem w lusterku :) ale lepiej kupić radyjko 2DIN i do niego podłączyć.
Kacper
Forumowicz VIP

26 Paź 2016, 18:08

Radio 2 din nie wchodzi w grę -wcześniej rozważałam przez chwilę taką opcję ,bo chciałam mieć w radiu nawigację ,moze przemyślę tą opcję w lusterku ...
W lusterku też rozważałam zakupienie nawigacji ,ale potem wybór padł na tego Tom Toma.
Te w lusterku to jakaś nowość i mało osób ma -mało opinii na ich temat...
betiglo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

27 Paź 2016, 13:33

betiglo napisał(a):...subskrypcję Tom tom traffic [opóźnienia korki]

Ja mam pytanko odnośnie tej subskrycji - czy to działa? Bo żeby to działało, to muszą z tego korzystać inni, kórzy mają ta samą mapę i dostęp do interentu w nawi. Jak się to sprawdza? To samo w AM - też jest taka subskrycja i bardzo mnie ciekawi jak to działa. W sensie użyteczności oczywiście.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Paź 2016, 14:27

MotoAlbercik napisał(a):To samo w AM - też jest taka subskrycja i bardzo mnie ciekawi jak to działa
W TomTomie nie wiem ale w AM na pewno musisz mieć dostęp do internetu, wysyłać i pobierać dane w opcji LiveDrive!.

Tu masz krótkie info na ten temat: "Dane gromadzone są z kilku niezależnych źródeł. Jednym z nich są prędkości przesyłane anonimowo przez użytkowników AutoMapy z włączoną opcją LiveDrive!. Dzięki temu system może reagować na bieżąco np. na korek spowodowany remontem, czy wypadkiem lub złe warunki atmosferyczne.

Warunkiem odbierania danych on-line z serwera AM'Traffic jest również ich wysyłanie. Jeśli użytkownik nie zgadza się na wysyłanie danych, wówczas jego AutoMapa uwzględnia przy wyznaczaniu tras wyłacznie dane statystyczne (SmartRoutes).
"

Dodatkowo myślę, że AM może też mieć powiązania z korkami które możemy sprawdzać na mapach Targeo.
Kacper
Forumowicz VIP