Nawiewem (wiatrak) ogrzewania - Megane 1.9dci 102 km 2001 r.

08 Lut 2010, 20:55

Witam. Problem polega na tym, że wiatrak działa tylko na maksymalnych obrotach czyli w pozycji - 4. Natomiast gdy ustawiam nawiew na prędkość jeden, dwa lub trzy nawet nie drgnie. Awaria występuje niezależnie czy jest ustawiony obieg wewnętrzny czy nadmuch z zewnątrz, niezależnie także od ustawienia nadmuchu na nogi, szybę itd. Samochód wyposażony jest w klimatyzację manualną i manualnie ustawia się także kierunek nawiewu jak i jego intensywność (obecnie działa tylko w pozycji 4). Może ktoś miał podobny problem, proszę o jakieś wskazówki od czego zacząć, co sprawdzić jako pierwsze. Z góry dziękuję za pomoc.
Poranek
Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz
  • 08 Lut 2010, 21:04

Słyszałem,że istnieją bezpieczniki termiczne,jeśli są takie w twoim aucie to dowiedz się gdzie one są i sprawdź,jeden jest przy wiatraku.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

08 Lut 2010, 21:10

Może masz Phantom racje - ale ja jeszcze dodam, że może to być rezystor dmuchawy uszkodzony - a odpowiada on właśnie za prędkość silnika na danym biegu.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

08 Lut 2010, 21:21

Czytałem, że w Renault Thalia za biegi nawiewu 1.2.3. odpowiada oddzielny bezpiecznik, nie wiem czy w Megane jest tak samo? Chcę dodać, że sprawdziłem bezpieczniki są ok, chyba że bezpiecznik wentylatora znajduje się w innym miejscu niż standardowa puszka z bezpiecznikami w kabinie?
    Poranek
    Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz

09 Lut 2010, 09:54

Na początek sprawdz bezpieczniki. Jak będą dobre, to zapewne siadł komplet rezystorów dmuchawy. Nie wiem, gdzie są w twoim autku, ale w większości są przy samej dmuchawie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fundacja Audi dla Środowiska wyróżniona przez ONZ
      Centrum Ekologii "Pracownia Natura" w Breitengüßbach zyskało międzynarodowe uznanie. W imieniu Agencji ONZ ds. dziesięcioletniego Ekologicznego Planu Strategicznego, Melanie Huml, bawarska Sekretarz Stanu ds. Środowiska, ...