Nawigacja do 250 zł

03 Kwi 2017, 17:37

Witajcie,
szukam nawigacji do 250 zł. Wiem, że w tym budżecie nie można liczyć na coś wypasionego, aczkolwiek poproszę o jakieś sugestie sprzętu, który ma zastąpić starego, wysłużonego, nie dającego już sprzętowo rady Larka.
Nawigacja ma być odblokowana, z możliwością instalacji AutoMapy.
Żadnych innych wymogów brak, no chyba, że jeszcze dość dobry procesor mnie interesuje, coby zapewniał płynne działanie bez lagów.
Dziękuję za wszelkie sugestie.
MattsF1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 07 2011
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: VW POLO 1,4 TDI
Silnik: 1,4 TDI 75KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

04 Kwi 2017, 14:39

Ja mam dwie rady:
1. Masz telefon? Masz internet w telefonie? No to masz nawigację - możesz sobie wgrać AM, masz google maps, masz navi w telefonie ( oryginalna aplikacja ), masz nawet najbardziej pompularną nawigację, jaką jest Yanosik.
2. Jeżeli jednak musisz mieć osobne urządzenie, to wejdż poprostu na allegro, ustaw zakres cenowy i zobaczysz na jakie urządzenia możesz liczyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Kwi 2017, 14:42

Albercie, dzięki za odpowiedź.
Co do pierwszego rozwiązania, owszem, ja mogę tak zrobić. Jednak z nawigacji w tradycyjnej formie będzie korzystał tata, który smartfona nie posiada, dlatego też zapytałem.
Co do punktu drugiego - owszem, robiłem tak, tyle, że chciałem zasięgnąć opinii użytkowników, może ktoś ma sprzęt z podobnej półki cenowej, wypowie się czy warto, jak się sprawuje itd.
MattsF1
Nowicjusz

05 Kwi 2017, 08:37

MattsF1 napisał(a):Co do pierwszego rozwiązania, owszem, ja mogę tak zrobić. Jednak z nawigacji w tradycyjnej formie będzie korzystał tata, który smartfona nie posiada, dlatego też zapytałem.

Jeżeli tak, to potrzebne będzie ci jednak normalne urządzenie :)
A jeżeli chodzi o urządzenie, to polecam Lark. Mieści się w półce cenowej, jest odblokowana, AM chodzi bezproblemowo. Ja mam nawet w mojej navi DVBT i nawet działa :) Nieraz jak jedziemy gdzieś daleko, to się włączy i żona z córa sobie oglądają. tyle tylko że co jakiś czas trzeba wpisywać częstotliwości w zależności od zasięgu nadajnika ( nie zmieniają się automatycznie ). Tak więc tą mogę polecić. a jak urządzenia innych firm, to nie wiem. Może ktoś ma coś z tego przedziału cenowego i co coś ci podpowie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Kwi 2017, 08:50

Lark, wiem, że to dość dobre urządzenia. Właśnie do tej pory mieliśmy Larka 35.7. Jednak już swoje lata ma i często się zacina na Automapie 6.20 Europe, której używam. I szukam godnego następcy, można powiedzieć :)
Aczkolwiek, nawigacja będzie służyć do tego, do czego została stworzona, czyli do nawigowania, nie przewiduje słuchania muzyki, oglądania filmów itd.
MattsF1
Nowicjusz

06 Kwi 2017, 09:51

Praktycznie każde urządzenie ma odtwarzacze filmów, muzyki itp. Poprostu takie funkcje dodatkowe.
A Lark-a polecam, bo sa mam i jestem zadowolony. I też śmigam na AM, tyle tylko, że po Polsce.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Dacia Duster - historia
    Duster odniósł prawdziwy sukces, zdobywając serca 400 tysięcy klientów w ciągu niewiele ponad 3 lat od jego wprowadzenia do sprzedaży. W 2012 roku uplasował się na przykład w pierwszej dziesiątce najlepiej sprzedających ...

06 Kwi 2017, 10:53

Powiem tak - kupiłbym Larka bez zastanawiania się, np. model 50.9 BT, bo jak wspomniałem - miałem wcześniej też tę nawigację. Aczkolwiek patrząc na parametry - procesor 500 Mhz to jednak trochę za mało, tak myślę. W standardzie teraz są 800Mhz, Cortexy A7. Więc kupując 500-tkę, musiałbym się liczyć z tym, że prędzej czy później nie pociągnie ona albo będzie się przycinać, tak jak teraz, tym bardziej, że zawsze wybieram wersję Europe, która sporo waży i sporo też zżera.
Myślę nad GoCleverem Navi 540. Tyle, że jest to nowy model i jak narazie żadnych recenzji, testów.
Patrzyłem też na Vordona 5 - i wszystko spoko, tylko że ekran do kitu - podobno w słoneczne dni nic nie widać i gdyby nie lektor nawigacja byłaby bezużyteczna.
MattsF1
Nowicjusz

06 Kwi 2017, 21:07

Myślę, że ta stronka ci nieco pomoże, żebyś nie kupił urządzenia, na którym AM nie działa.
Jeżeli chodzi o procesor, to 500 MHz da radę bez problemu. Ale jak chcesz koniecznie procesor 800 MHz, to masz np. [link do oferty na Allegro wygasł] Myślę, że firma dobra, parametry z górnej półki.
A jakbyś chciał Larka, to masz [link do oferty na Allegro wygasł] dość ciekawy model. Można nawet zagłębić się w temat, czy czasem na niej, nie działałaby funkcja AM Live Drive.
Inny przykład, to [link do oferty na Allegro wygasł] Tez dobra marka.
Ja mam tego Lark-a, ale jeżdżę na AM Polski. Nie wiem, jak będzie sprawowała się Europa.
Jednak myślę, że powyższe oferty, a w szczególności ta z Androidem, są o wiele lepsze. I co ważne, mieszczą się w cenie, którą zaproponowałeś.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Kwi 2017, 21:36

Jako że mam zasadę że mapy w nawigacji mają być legalne , nie mam się martwić że subkrypcja się skończyła zbratałem się z Mapamap. Na dzień dzisiejszy nie widzę znaczącej różnicy z AM. W zeszłym roku poleciłem córce zakup SmartGPS SG720 + MapaMap Polska LifeTime Maps czyli aktualizacje map dożywotnie. Jest zadowolona . :ok:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi