Nawigacja GPS a radio - czy to możliwe??

25 Maj 2007, 02:48

Witam. Posiadam Mazdę 3 sedan. Chcę w niej zamontować nawigację GPS firmy NavRoad bo ma ona dodatkowo wbudowany odtwarzacz mp3 i zestaw głośnomówiący pod bluetooth. Jak na razie wszyscy mi mówią że nie można podłączyć nawigację pod głośniki które mam fabrycznie w samochodzie. Sam zestaw głośnomówiący do telefonu można podłączyć do radia i wtedy priorytetem jest telefon, że jak zadzwoni to radio się wycisza. A czy istnieje taka możliwość, żeby podłączyć tak nawigację GPS? Żeby podłączyć ją do radia i móc słuchać z niej muzyki przez głośniki? Proszę o pomoc. Jak macie jakieś inne rozwiązania to chętnie wysłucham. Dodam też że radio mam fabryczne dlatego nie ma w nim mp3 (szkoda). Pozdrawiam
lupus albus
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

26 Maj 2007, 01:39

na początek należy w instrukcji obsługi tej navi zobaczyć sposoby podłączeń a dopiero można dyskutować o tym podłączeniu.
dokładnie nie pamiętam czy to radio fabryczne ma AUX do podłączeń dodatkowego źródła dzwięku-jeżeli ma to żaden problem to podłączyć.
a jeżeli radio jest na kasety to też nie problem-kupujesz specjalny adapter w kształcie kasety i podłączasz co chcesz-nawet CD-Roma z peceta.
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

28 Maj 2007, 13:55

grzestv napisał(a):(...) podłączasz co chcesz-nawet CD-Roma z peceta.

Ee-e, no nie rozpędzaj się...
Dla większości ludzi taka możliwość to zakrawa o czarną magię... :D
Już widzę listę pytań:

- Jak podać napięcie +12V i +5V, jeśli aku ma tylko +12V (nominał) a napięcie na alternatorze rzędu +13.8V :shock: :?:
- Jak podłączyć te 40 malutkich kołeczków do radia w aucie :shock: :?:
- A CD-ROM to ma być wtedy ustawiony na Master, czy Slave :shock: :?:
- Na którym kanale IDE (gdze w radiu znaleźć sloty IDE :?: :!: ) Pri, czy Sec ma to być zainstalowane :shock: :?: :mrgreen:
- Jeśli da się podpiąć CD-ROM, to czy można też HDD :?: I czy może być to HDD SATA, czy wystarczy IDE :?:
- Nie mam miejsca w desce na CD-ROM - czy mogę podpiąć FDD :?: :mrgreen:
- jak podłączę CD-RW, to czy da się nagrywać z radia :?: :lol:
...
...

A tak na poważnie, to podłączyć źródło sygnału (np. mp3, GPS, diskman) zawsze się da. Jedynie problem polega na tym, czy to się będzie kalkulować (wymaga to czasami ingerencji w elektronikę radia), czy nie taniej będzie wymienić radio na takie, które już posiada potrzebne opcje (złącza, obsługa protokołów łączności bezprzewodowej, porty USB, SD/MMC i co tam jeszcze kto potrzebuje)...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...
    Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
    Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...