Nawigacja GPS czy atlas samochodowy?

27 Mar 2011, 15:15

Witam wszystkich!

W jaki sposób planujecie trasę? Czy korzystacie z GPS'a czy z tradycyjnego atlasu?
Co moglibyście polecić początkującemu kierowcy (takiemu jak ja)?
Odnoszę wrażenie, że jazda z GPS'em jest o wiele prostsza, natomiast szukając drogi w atlasie będę miał lepszą orientację w terenie.

Jakie są Wasze opinie? Zapraszam do dyskusji ;)

Pozdrawiam,
Jacek
j@c3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Polo III 1.4 60KM

27 Mar 2011, 16:35

Więc ja GPSu uzywam w miescie. Jak dojechac najpierw przeglądam zwykłą mapę.
Na początku dziwnie się jechało kiedy ci GPS mówi co gdzie kiedy wiec doszedłem do wniosku że z GPSem trzeba umiec jeździć.
fred_flinston
Nowicjusz

Miejscowość: wadowice

27 Mar 2011, 18:00

Najpierw mapa, później GPS. Jak jadę, to muszę mniej więcej wiedzieć jak. Od szczegółów jest GPS. Czyli np. jadę z Warszawy przez Toruń do Gdańska. Mniej więcej lubię wiedzieć obok czego będę jechał, ale od szczegółów takich którym zjazdem zjechać jest GPS.

GPS jest przydatny też z innych powodów. Informuje o miejscach częstej kontroli i o fotoradarach (np. Czesiowy fotopstryczek). Do tego GPS podaje przyjemne dane, jak np. średnia prędkość, czas podróży, przewidywany czas dotarcia na miejsce, maksymalna prędkość, itd.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Mar 2011, 18:39

Dishman, A czy zaplanowaną wcześniej przez siebie trasę "wrzucasz" do GPS'a, czy po prostu pozwalasz nawigacji wybrać?
j@c3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Polo III 1.4 60KM

27 Mar 2011, 22:37

wszystko zależy,
jeśli chcemy jak najszybciej dostać się w dane miejsce wklepujemy w GPS i start,
jak chcemy przy okazji zobaczyć coś ciekawego to siadamy z mapą a najlepiej jeszcze z komuterem i szukamy wszystkich ciekawych miejsc po drodze, casem trasa zajmuje wtedy 3 lub 4 razy więcej czasu ale jest ciekawa :wink:
ostatnio nad morze jechaliśmy 3 dni :mrgreen: zamiast 6 godzin :mrgreen: ale powiem że warto w ten sposób podróżować, wrażenia niezapomniane, zwłaszcza jak się ma pojazd nawet o delikatnych aspiracjach terenowych :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Maj 2011, 22:00

Polecam tą nawigację 7 cali: Link był niezgodny z regulaminem forum i został usunięty
Jest precyzyjna, ekran jest wyraźny, a głośniki dobrze działają - słychać je naprawdę dobrze - jak dotąd większe wpadki mogę policzyć na palcach (pewnie winny jest fakt że nie chciało mi się aktualizować a przez te remonty sporo się pozmieniało) pomimo że przejechałem z nią już zdrowo ponad tysiąc kilometrów poza trasami które znam... Niestety zawiódł mnie samochód więc nie ma dla mnie sensu obecnie z niej korzystać, ale jak tylko skończy się remont (poważna awaria + parę mniejszych) zabiorę swojego Unolota na honorową rundkę w nieznane (+/- 200km w jedną stronę uważam za minimum) z moją wierną nawigacją :cool:
Wracając do tematu...
Nawigacja ma dobrą mapę i moduł GPS (a przynajmniej dobrze współpracują), jeśli tej dorzuconej gratis ktoś nie może znieść można ją samemu zmienić na inną (navi jest odblokowana), do tego można wykorzystać ją do paru innych celów (sobie poczytajcie) które mi do niczego się nie przydają (ale wam, kto wie? może akurat lubicie oglądać swój ulubiony film kiedy prowadzicie swój ulubiony samochód na autostradzie pędząc z maksymalną dozwoloną prędkością?), mankamentem jest dość słaba jak na zapotrzebowanie urządzenia bateria, chyba była robiona do mniejszych modeli i dołożona tutaj bo akurat mieli jej dużo, oraz, niestety dość długi czas oczekiwania na wysyłkę, oficjalnie koło 2 tygodni (ja miałem po prawie trzech, a słyszałem że zdarzało się dłużej), ale cóż... Chiny :sad: Naprawdę powinni zainwestować w jakiś magazyn w Polsce.
Tak czy inaczej polecam - zarówno pod względem jakości jak i stosunku cena-jakość.
Ostatnio edytowany przez arekk10, 12 Maj 2011, 00:44, edytowano w sumie 1 raz
arekk10
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota zmienia świat
    Toyota jest znana w świecie motoryzacji jako innowator, który ma odwagę wprowadzać na rynek naprawdę rewolucyjne rozwiązania. Najbardziej znanym, spektakularnym przykładem jest Toyota Prius, która przestawiła ...

29 Lip 2015, 11:30

Na dzień dzisiejszy to można powiedzieć, że zestaw,
zwłaszcza na wakacje, na dojazd używam GPS-a, w bagażniku zawsze aktualny atlas drogowy oraz, jeżeli sąd o kupienia z danej okolicy to, dobra mama turystyczna okolicy w którą się wybieram, coś w tym rodzaju: [reklama]
taki zestaw w zupełności wystarcza :D
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 30 Lip 2015, 10:12, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
AndrzejM1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 0- 0-1977
Auto: Daewoo Lanos
Paliwo: Benzyna + LPG