Nawigacja problem

02 Wrz 2015, 14:07

Witam. Kupiłem nawigację SmartGPS SG720. Moi rodzice wzięli ją sobie jak jechali na wakacje nad morze. Nawigacja się zawieszała lub twierdziła że nie wie gdzie jest, tzn gubiła sygnał po prostu, lub wskazywała że samochód jest w szczerym polu. Co do zawieszeń, to zawiesza sie zwykle na trasach powyżej 100km co ciekawe. Gubi sie na 2 mapach, na wbudowanej mapie map jak i na automapie z karty pamięci. Czasem też dosyć długo szuka sygnału również na maksymalnie otwartej przestrzeni Zna ktoś rozwiązanie takiego problemu? Ewentualnie jak udowodnić sklepowi, że coś nie gra? Zawsze mogą stwierdzic że ona działa i tyle niestety. Prosiłbym o jakieś porady i pomoc. Pozdrawiam
rowers
Obserwowany

Auto: VW

03 Wrz 2015, 09:27

Ja miałem Smart GPS 320, szwagier miał w tym samym czasie 720. W oby były MapaMap i obie się zawieszały i po włączeniu długo szukały sygnału. Potem wgrałem na swoją AutoMapę i było ok, ale często gubiła sygnał i dalej dość długo szukała sygnału po włączeniu. Szwagier potem kupił jakąś inną, a ja kupiłem inną, z tunerem TV i jakąs mapą, nawet nie pamiętam jaką i wgrałem AutoMapę i jest ok. Wychodzi więc na to, że Smart GPS poprostu tak ma niestety. Próbowałem kiedyś nawet grzebać w ustawieniach sygnału GPS, ale to nic nie pomagało.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Wrz 2015, 16:52

A kojarzysz jak ustawić COM i transmisje w tej navi? Automatyczne akurat były najgorsze z możliwych w moim odbiorze :D

Chciałem spytać, jaką ewentualnie nawigacje polecacie tak do 350zł? Żeby sie nie zawieszała i nie gubiła. Nie jeżdże często na nawigacji, ale przydaje sie w podróży na wakacje przykładowo.
rowers
Obserwowany

Auto: VW

04 Wrz 2015, 09:11

rowers napisał(a):A kojarzysz jak ustawić COM i transmisje w tej navi?

W samej navi tego nie zrobisz - ja zmieniałem w ustawieniach mapy.
rowers napisał(a):Chciałem spytać, jaką ewentualnie nawigacje polecacie tak do 350zł? Żeby sie nie zawieszała i nie gubiła.

Ja mam Lark z DVBT i AM. I nie ma z nią żadnego problemu. Dałem za nią nieco ponad 300 zł. Szkoda tylko, że tuner DVBT sam nie wyszukuje stacji, jak zmienia się lokalizację - nie ma "takiego RDS-a " jak w radiu :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje LPG i ich generacje
    Czytając ten artykuł dowiesz się jakie są obecnie stosowane generacje instalacji LPG oraz jakie rodzaje zbiorników na gaz można montować w samochodach. Zaczynamy do Gazowych Układów Zasilania (GUZ) pierwszej ...