Nawigacja samochodowa z informatorem głosowym

29 Lis 2016, 14:47

Witam, interesuje mnie kupno nawigacji do 450 zł, jedyne co mnie interesuje, to żeby nawigacja miała możliwość informowania głosowego ( nie tylko wyświetlania i dźwięku ) o :
-radarach
-torach kolejowych
-przekroczonej prędkośći
-zmianie trasy
Takie są wymagania iż nawigacja ma być dla osoby starszej. Obecnie kupiłem garmin 50 lm eu lecz ona daje tylko sygnał dźwiękowy i wyświetlający. Jaką nawigację możecie polecić? :)
alma265
Nowicjusz

Auto: Ford Fusion

29 Lis 2016, 15:28

Rozumiem że w cenie ma być urządzenie razem z mapą?
Czy ekran 5" jest wystarczający?
Czy mapa na Polskę czy też na kraje EU?

To wszystko czego poszukujesz ma AutoMapa. Można te opcje informowania ustawić. Możesz też określić kiedy ma cię informować o przekroczeniu prędkości jak będzie to więcej niż 5 czy 10km/h itd. Do takiej mapy przydało by się szybkie urządzenie.
Odpowiedz na powyższe pytania to postaram się pomóc :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Lis 2016, 16:56

Ekran ok, tak urządzenie i mapa, i kraje eu. Smartfony odpadają, bo dziadek ma stara nokie :naughty: :o
alma265
Nowicjusz

29 Lis 2016, 17:40

Ostatnio szukałem urządzenia i z najlepszych na rynku w przyzwoitej cenie jest MODECOM FreeWAY MX4 H polecałem je do taksówki w tym wątku szybkie-urzadzenie-gps-do-taxi-vt97468.htm.
Jeżeli chodzi o urządzenie i mapę na Polskę zmieściła byś się w cenie tu masz przykład [link do oferty na Allegro wygasł]
Jak często Dziadek wyjeżdża poza granice naszego kraju?
Kacper
Forumowicz VIP

29 Lis 2016, 19:12

Nie często, powiedziałbym sporadycznie, lecz uparł się że chce taka jak wymieniona z naciskiem na głosowe (nie dźwiękowe) ostrzeżenia o tych parametrach j.w
alma265
Nowicjusz

29 Lis 2016, 22:31

Patrzyłem na inne mapy, ale chyba przy tym co potrzebujesz moim zdaniem najlepsza będzie AutoMapa jak koniecznie chcesz na europę to w wersji EU.
Będzie drożej, ale Dziadek powinien być zadowolony. Tu masz to co najbardziej polecam [link do oferty na Allegro wygasł]
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alergia za kierownicą - jak sobie z nią radzić?
    Razem z wiosną przyszedł ciężki czas dla alergików, uczulonych na pyłki i kurz. Prowadzenie auta w tym okresie jest dla uczuleniowców szczególnie uciążliwe. Łzawienie oczu, silny katar, obniżona koncentracja ...
    Mitsubishi ASX 2013, Mocny – Bezpieczny – Prosty
    Od dnia premiery w 2010 roku model Mitsubishi ASX sprzedał się w 250 tyś. egzemplarzy, z czego 140 tyś. znalazło nabywców w Europie i Rosji. Tym samym pojazd stał się globalnym rynkowym przebojem firmy Mitsubishi Motors ...

29 Lis 2016, 22:51

Kacper napisał(a): moim zdaniem najlepsza będzie AutoMapa
A jak tutaj wygląda aktualizacja map ? Pytam bo miałem jechać w zeszłym roku do Paryża , pożyczyłem nawi z automapą a tam komunikat że subkrycja wygasła i aktualizacja niemożliwa czy tam jakoś. Wgraliśmy pirata :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

29 Lis 2016, 23:46

Aktualizacje trzeba przedłuźać przynajmniej raz na dwa lata żeby licencja nie wygasła. Wtedy masz możliwość pobierania przez 12 miesięcy aktualizacji (zazwyczaj są 4 w roku).

Jak subskrypcja wygaśnie to możesz dalej z niej korzystać bez możliwości aktualizacji map i punktów POI które można synchronizować z serwisem miplo.pl (można to robić bez ograniczeń przy ważnej licencji).

Przedłużenie subskrypcji to koszt około 74zł dla wersji PL i 140zł dla wersji EU.
Kacper
Forumowicz VIP

07 Gru 2016, 13:18

Nie są to co prawda duże wymagania wobec nawigacji, ale może warto byłoby się zastanowić nad permanentną przeróbką samochodu, a nie kupować osobne urządzenie, które można popsuć, zgubić, może być ukradzione, albo może szwankować. Z doświadczenia wiem, że ciągle działająca nawigacja, a przy tym ciągłe jej sprawdzanie i bawienie się nią, nienajlepiej wpływa na bezpieczeństwo jazdy (o komforcie nie wspominając), czego nie można powiedzieć o stale zainstalowanej fabrycznie nawigacji. Nie są to wielkie koszta, a dla stałych kierowców ogromne udogodnienie.
Warka82
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 09 11 2007
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nissan Almera
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

07 Gru 2016, 20:56

Warka82 napisał(a):Z doświadczenia wiem, że ciągle działająca nawigacja, a przy tym ciągłe jej sprawdzanie i bawienie się nią, nienajlepiej wpływa na bezpieczeństwo jazdy
Wyjaśnij różnicę bo nie bardzo rozumiem o co ci chodzi? Są dwie główne różnice, a nawet trzy między oryginalną nawigacją, a tymi na dodatkowych urządzeniach przyczepianych np. do szyby.
1. Tańsze przynajmniej czterokrotnie przy instalacji i zakupie.
2. Lepiej widoczne dla kierowcy.
3. Aktualizacja map jest tańsza.

Minusem jest to że urządzenie trzeba zdejmować i chować żeby ni kusiło potencjalnych złodziei.

Wracając do pytania autora to za 450zł nie jest w stanie założyć takiego urządzenia, żeby to zrobić musiał by mieć około 2tyś. zł. więc gdzie ta niewielka cena o której piszesz?
Kacper
Forumowicz VIP