Nawigacja TomTom czy NavRoad a może cos innego?

24 Maj 2011, 17:10

Do tej pory Miałem Garmina 660FM i generalnie z urządzenia byłem zadowolony ale z map już średnio bo rózne zjazdy były słabo oznakowane, i wiele razy nie zjechałem gdzie trzeba.
Obecnie chcę kupic jakąś fajna nawigację i zastanawiam się nad TomTomem i NavRoad.
90% jazda po Polsce, 10% zagranica. Zalezy mi na dobrych i czytelnych mapach.
Bardzo dobrym rozwiązaniem było w Garminie to że do uchwytu zamocowanego na szybie był podpiety kabel zasilania i wkladałem tylko nawigację i już działała, więc chciałbym aby nowa nawigacja również posiadała taka opcję. Na cenę narazie nie patrzę, zależy mi na dobym sprzęcie i mapach.
Co polecacie?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

24 Maj 2011, 18:30

jakikolwiek Palmtop i Automapa :wink:
drogo ale najlepsze rozwiązanie
NavRoad +AM też ql ale zasilanie masz osobno
do nvigacji po drodze wielkość navi nie ma znaczenia ;) 3,5 czy 4 w zupełności wystarcza, a nie zajmuje dużo miejsca
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Maj 2011, 19:08

Zależy w jakich pieniądzach. :razz:
Od siebie polecam sprzęt marki Clarion lub tańsze - GoClever.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Maj 2011, 20:47

Palmtop odpada bo widziałem że to się częściej wiesza niż sprzęty przystosowane typowo do nawigacji, a palmtop mi nie potrzebny. Co do wielkości ekranu to minimum taki jak mam teraz czyli 4,3 cala. Po to kupuje nawigację żeby było wszystko widać a nie patrzeć się w małe piździurki. Ma być czytelne choć ekran 7 cali może już jest ciut przy duży ale tak około 5 cali pewnie moglo by byc. Zależy mi na dobrym sprzęcie i zaplacę ile będzie trzeba, także tylko o konkretnych sprzętach prosze pisac a nie jakieś Chińskie wynalazki.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

25 Maj 2011, 05:25

Blaupunkt, Clarion, Mio. Te trzy firmy mogę polecać gdyż miałem z nimi trochę więcej do czynienia, to już raczej wyższa półka jeśli o nawigacje chodzi.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

25 Maj 2011, 07:47

nie wiem jaki widziałeś Palm :mrgreen: ale ogólnie to są bardziej stabilne urządzenia :wink:
ale jak pan wolisz, navi większa niż 4 potrzebna jest do czytania map, a nie do nawigacji ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

NISSAN NV200 LONDON TAXI
    Nissan przedstawił śmiałą, przyszłościową wizję londyńskiej taksówki - model NV200 London Taxi - skierowaną do 300 tysięcy codziennych użytkowników tego środka transportu. NV200 London Taxi emituje zdecydowaniem ...

25 Maj 2011, 08:31

Ja tam używam PDA i780 i AM śmiga tam aż miło nie wiesza się do Włoszech zajechałem bez problemu jedyny minus to słaba bateria w czasie używania nawigacji no i dla nie których mały wyświetlacz może być minusem dla mnie to atut szczególnie jak jadę nocą. Używałem też NOKI 500 wszystko ok tylko strasznie długo łapała sygnał w obecnym PDA trwa to znacznie szybciej.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

25 Maj 2011, 12:34

ja od 7 lat używam Asusa A636N
dla moich celów wystarcza, ekran może i nie wielki bo 3,5 ale spokojnie nawet mapy rastrowe można używać wygodnie, z zalet dłuuugo trzymająca bateria (na pracy GPS spokojnie do 3 godzin nawet) szybko łapiący sygnał i nie gubiący na przykład w lesie :wink:
i bajwiększa zaleta WinMobile a nie WinCE :mrgreen:
a programów używam
Automapy
GarminXT (mapy topo głównie)
OZI Explorer
KaMap (jeden z fajniejszych programów do map turystycznych)
GPSAuto (jako metromież)

zwykle w aucie podróżują 2 nawigacje, ze względu na sposób podróżowania ;) ale jak do tej pory lepszego zestawu niż PDA z WinMobile i większym zestawem programów nie znalazłem,
jeśli ma to byc tylko do AM i tylko do samochodu to w zasadzie samo użądzenie ma drugorzędne znaczenie, bo czy sygnał złapie półminuty wcześniej czy później zwykle w mieście nie ma znaczenia :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP