Nawigacja TomTom czy NavRoad a może cos innego?

24 Maj 2011, 18:10

Do tej pory Miałem Garmina 660FM i generalnie z urządzenia byłem zadowolony ale z map już średnio bo rózne zjazdy były słabo oznakowane, i wiele razy nie zjechałem gdzie trzeba.
Obecnie chcę kupic jakąś fajna nawigację i zastanawiam się nad TomTomem i NavRoad.
90% jazda po Polsce, 10% zagranica. Zalezy mi na dobrych i czytelnych mapach.
Bardzo dobrym rozwiązaniem było w Garminie to że do uchwytu zamocowanego na szybie był podpiety kabel zasilania i wkladałem tylko nawigację i już działała, więc chciałbym aby nowa nawigacja również posiadała taka opcję. Na cenę narazie nie patrzę, zależy mi na dobym sprzęcie i mapach.
Co polecacie?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

24 Maj 2011, 19:30

jakikolwiek Palmtop i Automapa :wink:
drogo ale najlepsze rozwiązanie
NavRoad +AM też ql ale zasilanie masz osobno
do nvigacji po drodze wielkość navi nie ma znaczenia ;) 3,5 czy 4 w zupełności wystarcza, a nie zajmuje dużo miejsca
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Maj 2011, 20:08

Zależy w jakich pieniądzach. :razz:
Od siebie polecam sprzęt marki Clarion lub tańsze - GoClever.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Maj 2011, 21:47

Palmtop odpada bo widziałem że to się częściej wiesza niż sprzęty przystosowane typowo do nawigacji, a palmtop mi nie potrzebny. Co do wielkości ekranu to minimum taki jak mam teraz czyli 4,3 cala. Po to kupuje nawigację żeby było wszystko widać a nie patrzeć się w małe piździurki. Ma być czytelne choć ekran 7 cali może już jest ciut przy duży ale tak około 5 cali pewnie moglo by byc. Zależy mi na dobrym sprzęcie i zaplacę ile będzie trzeba, także tylko o konkretnych sprzętach prosze pisac a nie jakieś Chińskie wynalazki.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

25 Maj 2011, 06:25

Blaupunkt, Clarion, Mio. Te trzy firmy mogę polecać gdyż miałem z nimi trochę więcej do czynienia, to już raczej wyższa półka jeśli o nawigacje chodzi.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

25 Maj 2011, 08:47

nie wiem jaki widziałeś Palm :mrgreen: ale ogólnie to są bardziej stabilne urządzenia :wink:
ale jak pan wolisz, navi większa niż 4 potrzebna jest do czytania map, a nie do nawigacji ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mitsubishi Mirage wybrany Samochodem Roku 2013
    Nowy, miejski model Mitsubishi Mirage (w Europie znany jako Space Star) otrzymał tytuł "Car of the Year " za rok 2013, podczas gdy Pajero Sport wygrał w kategorii "Najlepszy samochód typu SUV 2WD z silnikiem benzynowym", ...

25 Maj 2011, 09:31

Ja tam używam PDA i780 i AM śmiga tam aż miło nie wiesza się do Włoszech zajechałem bez problemu jedyny minus to słaba bateria w czasie używania nawigacji no i dla nie których mały wyświetlacz może być minusem dla mnie to atut szczególnie jak jadę nocą. Używałem też NOKI 500 wszystko ok tylko strasznie długo łapała sygnał w obecnym PDA trwa to znacznie szybciej.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

25 Maj 2011, 13:34

ja od 7 lat używam Asusa A636N
dla moich celów wystarcza, ekran może i nie wielki bo 3,5 ale spokojnie nawet mapy rastrowe można używać wygodnie, z zalet dłuuugo trzymająca bateria (na pracy GPS spokojnie do 3 godzin nawet) szybko łapiący sygnał i nie gubiący na przykład w lesie :wink:
i bajwiększa zaleta WinMobile a nie WinCE :mrgreen:
a programów używam
Automapy
GarminXT (mapy topo głównie)
OZI Explorer
KaMap (jeden z fajniejszych programów do map turystycznych)
GPSAuto (jako metromież)

zwykle w aucie podróżują 2 nawigacje, ze względu na sposób podróżowania ;) ale jak do tej pory lepszego zestawu niż PDA z WinMobile i większym zestawem programów nie znalazłem,
jeśli ma to byc tylko do AM i tylko do samochodu to w zasadzie samo użądzenie ma drugorzędne znaczenie, bo czy sygnał złapie półminuty wcześniej czy później zwykle w mieście nie ma znaczenia :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP