Nie codzienne auto do 3 tyś

22 Maj 2017, 12:51

Witam wszystkich , myślę o kupnie samochodu ale nie oklepanego modelu ( civic, golf 3) . Myślę o czymś oryginalniejszym na przykład skoda garde/ rapid albo o skodach z tamtych lat, czasem przemknie mi przez głowę jakieś volvo 440 . Takim autem nie jeździł bym na codzień tylko weekendowe przejażdżki, ale wymagam od takiego auta względnej bezawaryjności i dostępu części . Przeznaczam na ten cel 3tyś . Pomożecie ?
MikolajKr2
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Maj 2017, 13:20

Każde auto warte 3 tys i poruszające się o własnych siłach jest niecodziennym widokiem. I to po pierwsze.
Zabawa w utrzymanie youngtimmera to nie trzy tysiące na zakup auta, ale koszty w których sam zakup jest pomijalny i ogromne pieniądze i ogrom własnej pracy i mnóstwo czasu zanim to sprawne na drogi wyjedzie albo nie rozpadnie się za pół roku pod własnym ciężarem.
Zabawa w YT zaczyna się wtedy kiedy już nie zastanawiasz się czym będziesz jeździł na co dzień, jak sfinansujesz wakacje, czy starczy na wkładkę do chleba dla Twoich dzieci, i na ratę kredytu hipotecznego.
Jeżeli nie jesteś w stanie poświęcić czasu i dużej kasy i zapewnić suchego garażu temu nastoletniemu wrakowi to na chwilę obecną się w to nie baw a daj szansę tej skodzie że może kupi ją ktoś co takie możliwości ma.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

22 Maj 2017, 13:58

Części do tej skody są, ja nie chce miec wymuskanego auta tylko po prostu taka skoda mi się bardzo podoba , a garaż i warsztat to mam. Druga sprawa ostatnio kolega kupił opla astre za 2 tyś z gazem i jeździ i nie widać oznak zużycia.
MikolajKr2
Nowicjusz

22 Maj 2017, 15:32

MikolajKr2 napisał(a):Druga sprawa ostatnio kolega kupił opla astre za 2 tyś z gazem i jeździ
porównywanie zwykłego starego parcha do youngtimera bardzo na miejscu :ok:

@Didy79 ma rację, kupno unikalnego wozu za 3k to proszenie się o kłopoty. Wprawdzie czytałem historie, gdzie kupowali idealną Tavrię z 30k przebiegu od starego dziadka za 900zł, ale musisz mieć niesamowite szczęście do takich zakupów.

Od biedy można iść w stronę bardziej popularnych modeli, które będą bardzo ładnie utrzymane. Tutaj pole do popisu jest już większe
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

22 Maj 2017, 18:12

Ale naprawde nie widzę siebie w golfie 3 , a pozatym zachodnie auta lat 90 to mi się naprawdę nie podobają( prócz mercedesów 190, w124, audi 80) to samo tyczy sie japońców, wiem że wyglądem się nie jeździ ale...
Ona mi się mega podoba. A zapytam sie jeszcze o vloci 740 i pokrewne kanciaki warte zakupu?
MikolajKr2
Nowicjusz

22 Maj 2017, 18:38

Ale nie unoś się tak.
Mówimy Ci jak wygląda polski rynek aut używanych za kilka tys. Jeśli już trafi się jakiś "klasyk", to jeśli cokolwiek sobą reprezentuje, jest w chorej cenie. Dobrym przykładem są tutaj nasze kochane polskie wozy w stylu Malucha, Kanta, czy Poloneza.
Tak jak napisałem wyżej, możesz szukać czegoś bardziej popularnego, ale np od pierwszego właściciela czy wgl zadbany egzemplarz typu Skoda Favorit, Golf II, Renault 19, Peugeot 205, Citroen AX i kilka innych aut, o których w tym momencie zapomniałem. O zadbane modele ciężko, ale jeśli już na taki trafisz - będzie cieszyć oko.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i8 hybrid - 4,4 sek., 326 KM
    To czteromiejscowe coupe zwraca na siebie uwagę unikalnym stylem, który - pomimo iż prototyp pokazano w 2009 roku – ani trochę się nie zestarzał. Niezmiennie przyciąga spojrzenia odważnie nakreślonymi, fantazyjnymi, ...

22 Maj 2017, 18:57

AR 145/146 albo coś innego z boxerem
fiat croma I
Lancia lybra/kappa
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Maj 2017, 23:03

A może by Ci podeszła alfa 33 https://www.google.fr/search?q=alfa+33& ... Qks1gu82AM:
Auto nietuzinkowe i mało popularne za to pod maską drzemie sobie boxerek od 1.4 do 1.7 nawet ten najmniejszy zostawia te gulfy daleko w tyle. Było to moje pierwsze poważne auto jak tylko zrobiłem prawo jazdy było to 10 lat temu a sentyment do tego auto pozostał do dziś :naughty: Mało jest ogólnie tych egzemplarzy w Internecie ale czasami przeglądam i można coś wyrwać tanio. I to nie to że tanio bo złom tylko poprostu tutaj to się nie sprzedaje nikt tego nie zna.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Maj 2017, 10:37

Tutaj masz ładną Favoritkę,przewineła się pare razy na fb.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
był też ciekawy Kadett w dieslu na czarnych tablicach za 900zł ale nie mogę już znaleść ogłoszenia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

23 Maj 2017, 10:46